Hova megy ez a vonat?

Kisvasútra! - Autó nélkül? (1)

2012. július 25. Szerző: biciklis bakter

A nyári szünidőben, mikor szerencsés esetben a szülők is szabadságon vannak, és a gyereknek sem kell iskolába mennie, felmerül a családban az igény, hogy elutazzanak valahová, legalább egy napra, kikapcsolódni. A kisgyerekek szinte kivétel nélkül, nemre és korra tekintet nélkül élvezik a kisvasutazást, tehát indulhatunk is. Na de mi van, ha apuka is meg akar inni néhány sört, és nem akar hosszú órákat vezetni? Megközelíthetők ezek a kisvasutak tömegközlekedéssel?

Ha eldöntöttük, hogy letesszük az autót, vagy netán nincs is autónk, meg kell néznünk, hogy a turisztikai célú kisvasútjaink milyen módon közelíthetőek meg. Az országban jelenleg 21 működő kisvasút van, ezek többsége a dombvidékeken és hegyvidékeken. Eloszlásukat tekintve a többségük a Dél-Dunántúlon és az Északi-középhegységben van. A látogatás természetesen nem csak annyiban merülne ki, hogy integethetünk az elhaladó vonatnak, hanem utazni is szeretnénk rajta. Látni fogjuk, hogy jelenleg ez nem mindenhol ilyen egyszerű. Nem cél ugyanakkor, hogy a fővárosból elérhető legyen minden kisvasút közvetlenül, de legalább a régióból azért el lehessen jutni oda. Van pár eset, ahol azonban kis beavatkozással akár még Budapestről is megjárható volna…

Kezdjük mindjárt Nagycenken. A Széchenyi Múzeumvasút igazán ideális célpont a kisgyerekes családoknak, nem túl hosszú a vonal, előfordul működő gőzmozdony is, és a Sopron-Győr fővonal mellett fekszik. Fertőbozról hétvégén a kisvonat 8:20, 9:50, 12:00, 14:15 és 16:00 órakor indul, ezek azért elég barátságos indulási idők, a vasútállomásra vissza pedig 9:35, 11:35, 14:05, 15:30 és 18:00 órakor ér a kisvonat. Nézzük, csatlakozik-e hozzá a nagyvasút.

muzv 308.jpg

A nagycenki Széchenyi Múzeumvasút: nem túl hosszú, de annál élvezetesebb. A kép forrása: www.sopron.hu.

Az első kivételével mindegyik kisvonathoz van Győ-Budapest felől, illetve a második kivételével Sopron felől nagyvasúti csatlakozás Fertőboz vasútállomásán. Visszafelé is hasonló a helyzet, tehát elmondhatjuk, hogy kötött pályán jól megközelíthető ez a látványosság.

Barátság és Kastély állomások között további betétjáratok is közlekednek, így tovább fokozható az élmény.

Autóbusszal már nem ilyen rózsás a helyzet, mert a Kastély állomásnál nincs autóbusz megálló, és a buszjáratok sem különösebben csatlakoznak a kisvasúthoz, érkezési és indulási időik a kisvasúthoz képest esetlegesek. Nincs is ezzel semmi baj, mert van nagyvasúti kapcsolat. Ott okoz ez inkább gondot, ahol nemrég kihúzták a nagyvasutat a kisvasút mellől.

A kisvasútról az alábbi oldalon kaphatunk bővebb menetrendi és egyéb információt:

http://www2.gysev.hu/muzeumvasut/127

Következő állomásunk a Balatontól alig 30 kilométerre található Mesztegnyő. A mesztegnyői kisvasút a nagyvasúti állomás mellől indul, de személyvonat 2009 óta nem jár erre. A kisvonat hétvégente 10:00 és 14:00 órakor indul, 12:00 és 16:00 órakor érkezik. Elérjük?

mesztegnyo.jpg

Mesztegnyői csendélet még a vonatablakból. Jól jönne némi menetrendi igazítás.

A 10:00 órás indulás úgy tűnik, csak a helyieknek szól, vagy az autóval érkezőknek. A Budapestről Barcsra közlekedő busz Mesztegnyő, iskola megállóhoz 10:34-kor érkezik, innen kb. 1 km a vasútállomás, aminek megtételére három és fél óránk van. Kisgyerekekkel lehet, hogy nem annyira szerencsés ez a távolság. Balatonmáriafürdő, vasútállomásról is a délután 2 órás kisvonatot érjük el (a Hosszúvízi elágazásnál leszállva még kb. 800 m-t kell gyalogolni), de 11:02 és 14:00 óra között egy kiadós szalonnázást kell beiktatni, hogy ne legyen unalmas a várakozás. Kaposvárról átszállással, de akkor is sok várakozással érjük csak el a délutáni indulást, a Baja-Hévíz buszról a 40 perces Marcali átszállásra várakozás hamar elveheti a család kedvét az úttól. Visszaútban még rosszabb a helyzet, Budapestről egészen simán leérkeztünk, de hazafelé a 17:06-os indulással még vár a családra egy 57 perces átszállás Balatonszentgyörgyön, de Balatonmáriafürdő vasútállomáson menekülhetünk a tágasabb vonat felé is még, viszont így is, úgy is, a késő esti budapesti érkezés már kellően kifáraszthat mindenkit. Kaposvár felé kivételesen jó a hazaút: 16:50-es indulással 18:00-ra otthon is lehetünk. Mindezek ellenére a mesztegnyői kisvasútról sommás véleményünk az, hogy mióta a nagyvasúti személyszállítás itt megszűnt, ez egy kifejezetten autós program.

Te milyen módon érnéd el a mesztegnyői kisvasutat? Szavazás!

Kaszópusztát a Belső-somogyi erdők legmélyén találjuk, melyet 9 km-es sínpár köt össze a MÁV 41-es számú vasútvonalán található Szenta állomásával. Ide már elkél a szabadság, ha vonattal akarunk érkezni, mert a szentai állomásról csak kedden indul vonat Kaszóra (ennek okát talán az olvasók jobban tudják, de biztosan köze van ahhoz, hogy a kaszói komplexum a honvédség vadász- és üdülőhelye). Ha már kedden járunk itt, akkor 10:20-kor és 14:20-kor indul a kisvonat, ezt kellene elérni. A Dombóvárról 8:08-kor induló sebesvonat erre pont jó is, 10:09-kor ér Szentára, kényelmesen el is érjük a kisvonatot, és a 12:08-as dombóvári indulással is a délutánit, hála az ütemes menetrendnek. Gyékényesről is elég jó a csatlakozás, ha onnan 9:16-kor vagy 13:16-kor indulunk. A délutáni vonatok még Budapestről is elérhetők. Visszaútban a délutáni vonat 13:30-kor ér Szentára, 13:43-kor már megy is Dombóvárra a csatlakozás. Gyékényes felé is találunk nagyvonatot 14:10-kor. A keddi kirándulás tehát kipipálva.

szenta_bojsza.jpg

Téli különvonat Bojsza megállóhelyen. Hétvégén is legfeljebb különvonatot csíphetünk el az erdő mélyén, a vonatok csak a Baláta-tóig járnak.

Hétvégére azonban érdemes tankolni, autót lemosni és guminyomást ellenőrizni, ugyanis csak Kaszóról Balátáig van egy pár kisvonat. Kaszó kétségkívül kellemes hely, szépséges természeti értékekkel, de ilyen menetrenddel nehéz nagy tömegeket odavonzani. Tömegközlekedéssel megközelíthetetlen, így blogunk sommás véleménye itt is az, mint Mesztegnyőnél: hétvégére csak autóval!

Szerinted mivel lehetne elérhetőbbé tenni Kaszót? Szavazás!

Hogy mi a helyzet a többi dél-dunántúli kisvasúttal (Almamellék, Csömödér, Gemenc, Balatonfenyves), a folytatásból kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr434675973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása