Hova megy ez a vonat?

Menetrendjobbítás - Célkeresztben a délvidék

2014. június 25. Szerző: Laptoptáskás Ügynök

A helyenként ütemes, helyenként kínálati jelleget mutató magyar vasúti menetrenddel kapcsolatban készek vagyunk elismerni, hogy több részletében elég jól sikerült. Az „elég jól” két dolgot jelent: egyrészt valószínűleg lehet jobbat is, másrészt a jó menetrend próbája a napi gyakorlat, amely során kiderülhet, hogy a papíron jól mutató megoldás a valóságban nem szolgálja az utasokat. Ilyen alaphangulatban vizsgálunk meg minden kedden egy-egy vonalcsoportot, arra keresve a választ, hogy az infrastruktúra ismert korlátai között, szintén nagyjából adott járműállománnyal tudunk-e szebb, jobb, tarthatóbb menetrendet alkotni, avagy másokhoz hasonlóan nálunk is megáll a tudomány a mostani időadatok szépítgetésénél. A bevezetés után szétnéztünk különböző sugaras irányokba, és egy harántoló járat is sorra került. Következzen most a belgrádi irány, mit lehet ebből kihozni.

002 kkhalas 20120329.jpg

A magyar vasúti fővonalak között sok szempontból sajátos szerepet tölt be a 150-es. Elsődleges irány Szerbia, és a balkán egy jelentős része felé, teherszállításban komoly szerepe van, de személyforgalma a fővonalaink viszonylatában inkább a második vonalba sorolható. Ennek egyik oka, hogy belföldön a vonal nem érint nagyobb várost, másik pedig a gyatra pályaállapotokból fakadó menetidő, ami a határ után csak még rosszabb. Mindezek miatt a nemzetközi személyszállítási perspektíva itt közel sem olyan, mint lehetne. Ennek persze oka a szinte végig egyvágányú pálya is, a második vágányt a városi legendával ellentétben nem a békediktátum, hanem a krónikus anyaghiány és pénzügyi nehézségek együttállása miatt bontottak vissza Kiskunlacházától Soroksári útig. A pálya az elsők között épült át a 60-as, 70-es évek fővonali rekonstrukciós hullámában, részben emiatt mostanra alig maradt 80-nál nagyobb sebességre alkalmas szakasza… Fejlesztéséről a közelebbi és a távolabbi múltban sok mindent lehetett hallani, sima rekonstrukciótól V0-hoz kapcsolódó beruházáson át kínai nagysebességű pályáig volt szó dolgokról, de ezek egyelőre nem látszanak közeli, kézzelfogható alternatíváknak.

Akkor marad, ami van? Részben persze igen, de az azért nem igaz, hogy a mai állapotok közepette ne lehetne a vonalból menetrendi szinten többet kihozni. A struktúra jelenleg nagyjából kétszintű, Kunszentmiklósig tart az elővárosi vonatok fennhatósága, innentől jön a másik, ami volt már gyorsvonat, sebesvonat, most éppen gyorsított személy (hogy pótjegymentes maradjon), de szerepét tekintve inkább zónázó, a vasutas argóban pedig KunJet… Ez Kunszentig csak Pesterzsébeten áll meg, onnan viszont mindenhol. Kiegészítő jelleggel jelen van két pár nemzetközi is (ami emberemlékezet óta nem volt háromnál több), de ezek az egyvágányúság technológiai kötöttségei miatt alig érnek gyorsabban a határra, mint a sebesek. Az Avala Kecskemét felé esedékes eltérítése napirenden van, ami amellett, hogy némiképp segíthet ezen a vonaton, a 150-es vonalat is tehermentesíti majd Budapest és Kiskunhalas között ütembe nem illeszkedő menetvonala miatt.

150 kiskőrös 20120329.jpg

A szinte egyedüli bevetési területe a BVmot-oknak ez a vonal maradt.

Ha ilyen módon kipucoltuk a nappali nemzetközi forgalmat a vonal nagy részéről, körülnézhetünk, hogy mit lehet ezért a nyomorult KunJetért tenni. A belső szakaszon, Délegyházán és Kiskunlacházán szemmel látható az egymásra várogatás, adódik a kérdés, hogy a Keletis indulások fixen tartásával nem rakható-e le a kereszt Kunszentmiklós-Tassra? A válasz persze igen, de ekkor arra tekintettel kell lenni, hogy a személyvonatok lesznek azok, akik a sebest várják majd, és sosem fordítva (ami egyébként is elég furán jön ki). A személyek keresztje emiatt lekívánkozna Dunaharasztiból Taksonyba, ám ez a fővárosi szakasz miatt nem működik: a másik órai személy fog összeakadni a sebessel Pesterzsébet tájékán, ahol már nincs két vágány (holott már csak Fradi és BILK kapcsolata miatt eléggé elkelne). Így menettartam szűküléssel kell számolni, ami ha csak 2-3 perc is lenne irányonként (azért csak ennyi, mert a mostani rendszerben a gyors-személy keresztben jellemzően 5-6 perc ácsorgás van), a mai járműállomány kétséges, hogy képes lesz-e ezt menetrendszerűen megoldani. A pálya vakargatása mellett a legjobb az lenne, ha a 42 új flirtből 4 lepottyanna a kunszentmiklósi személyvonatnak, az ő menetdinamikájuk feloldaná a felső szakasz problémáit.

156 20120329.jpg

Nem csak a bor miatt szédülhetünk a pályán, hanem annak állapota miatt is.

Jogos a kérdés, hogy a járműpark legmodernebb típusából miért kéne elszórni négyet oda, ahol menetdinamikája talán a legkevésbé kihasználható az elővárosi vonalak közül. A választ a sebes új menetrendi perspektívái adják meg. Kunszentmiklós után a következő kereszt Kiskőrös helyett lekerül Soltvadkertre, így Kiskunhalasra vagy 10 perccel korábban beér a játékszer. Az itteni 8-9 perces ácsorgás eddig sem volt különösen indokolt, mert a fontosabb, Budapest-Baja irányú csatlakozást nem veszélyezteti. Ha lecsípjük ezt 2-3 percre, akkor a kisszállási kereszt úgy kerül le Kelebiára, hogy még vagy negyed óra megmarad visszaindulásig, azaz szerelvényt lehet a vonalon megtakarítani! Nem beszélve a Kiskőrösig és Kiskunhalasig 10, Kelebiáig 20 perc körüli menetidő-csökkenésről.

A mostani keresztezési helyek között valamelyest túl van tartalékolva a menetrend, mert egy állomással lejjebbre meg már nem érne át a járat. Alapvetően a kiskunhalasi ácsorgást is ez okozza. A „karbantartás hiányát a tartalékolással, vagy menetidő-növeléssel lekövetni” elvvel azonban sosem értettem egyet, ugyanis az majdnem mindig további lezüllést hozott a műszaki állapotok tekintetében.

085 kkhalas 20120329.jpg

Érkezik az Avala

Ami ezzel elveszhet, az a Kiskunfélegyháza-Kelebia irányú csatlakozás Kiskunhalason, ez azonban megoldható, ha a Kecskemét-Baja vonatok az IC után hamarabb megindulnak Kecskemétről (és csak közvetlen előtte érnek oda be), így ugyanis a jászszentlászlói kereszt áttolható Kiskunmajsára, amivel a kívánt halasi érkezések és indulások kialakíthatók. Ugyanakkor pedig a vonal Halas-Baja közti része is tovább tolható ugyanebbe az irányba, ami jánoshalmi helyett mélykúti keresztet ad, de ennek már nincs további szerkesztési jelentősége Baja irányába.

Budapest, aut. ford. különvéleménye:

A délkör-vonat menetrendjét jobban feszíteni veszélyes mutatvány. Jelenleg szinte minden kecskeméti indulásnál jól jön az a 11 perc puffer, különösen, hogy a kompromisszumokkal terhelt kecskeméti vágányhálózat miatt a leggyorsabb sprintelők kivételével az átszállók csak akkor tudják megközelíteni a bajai vonatot, ha az IC már elment. A jászszentlászlói kereszt Kiskunmajsára tolásához legalább 6 perc nyereség szükséges, ennek szerintem két feltétele van:

  • A 140-es menetrendje váljon sokkal stabilabbá. Ennek jelenleg két akadálya van, egyrészt Cegléd felől több okból késve kerül be a páros vonat, másrészt a Kiskunfélegyháza - Szatymaz keresztmetszet túlságosan szűk, ami a páratlan vonatot veri orrba, mindkettő az egészes nagykőrösi keresztből csinál általában :05-:08 körülit.
  • A délkörre egy jelenleginél jobb menetdinamikájú jármű szükséges. Az Usgyi egyrészt csak 100-as, ez Kecskemét - Városföld között jelent egy percet, de a nagyobb baj az a minden megállás utáni és az indulás előtti kínos közjáték a kattogó-berregő-zúgó ajtóval, ami értékes félperceket jelent.

Összességében véve ez a maximum, ami néhány új motorvonattal már kihozható a vonalból, minden másra valószínűleg egy nagyobb felújításig várni kell még.

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr116310573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2014.06.25. 09:27:39

Igaza van a cikkírónak, ez a szarból várat tipikus esete, de komoly előrelépés itt felújítás nélkül nem lesz. Egy minimum Tesco gazdaságos szintű csak a pályát 120-ra átépíteni szintű felújítás nélkül max. 5-10 év és szétesik a pálya. És az még csak tűzoltás lenne, az igazi hosszútávú megoldás a min. 120-as pályán kívül a kétvágányúsítás lenne, legalább részben 1-1 állomásközöknél.

V43 1157 2014.06.25. 10:05:56

Szerintem (és tapasztalat), hogy 80 km-ra 4-5 kocsival a V43-as is tud úgy gyorsulni, mint egy flirt... utóbbi pedig elővárosi járműnek készült, ritka kényelmetlen ülésekkel. Maradjon inkább ott.

Albu 2014.06.25. 10:15:59

Erre a vonalra már annyira rászállt a politika, hogy tuti kétvágányú 160-as lesz, ha jó az itf-szempontból, ha nem. Tervezőt is alig tudok elképzelni, aki meggyőzi őket a menetrendi pókokról: ők is pénzből élnek, nem tudásból.

Sajna ez a vonal eléggé példázza, hogy az itf.hu pusztába kiáltott szó. Valahányszor látom egy-egy interjúban említeni ezt, vagy az elkerülő vasutat (a vénullaást), érzem: ez a szakma önmagát lejárató módon elveszett.

160-as áruforgalmi korridor, érted?! Ők igen.

Még ez a cikk csak érinti, hogy a belgrádi vonatoknak Kecskemét felé kellene menniük.

Baloldali érték 2014.06.25. 14:10:35

@Albu: Amíg Szíjjártó jelenti be ezeket a vasútfejlesztéseket, addig nem kell félni, hogy megvalósul.

barna86 2014.06.25. 15:30:04

Egyetértek a cikkíró konklúziójával a jelenlegi helyzet értékelését illetően, az időbeli eltolásokat kivéve sokat nem lehet tenni a vonalért a mai formájában.

Viszont ha már előjött a V0, Budapest-Belgrád TGV stb, akkor hadd reagáljak erre, mivel meglátásaim szerint a döntéshozóink csőlátása miatt számos - számomra logikus - alternatíva szóba se kerül, s nem használjuk ki, hogy két Budapest - Szabadka vasútvonalunk van/lehetne.

Szerintem a teher- és a személyforgalom kettéválasztása jól megoldható lenne a 140-es illetve 150-es vonalak segítségével. A 150-es 120 km/h-ra felújítva és részlegesen kétvágányúsítva (Kunszentmiklósig az előváros miatt, onnantól meg egyes állomásközök a repülő keresztekhez - vagy elnyújtott állomásfejek, amihez természetesen dukálnak a 80-100-as kitérők is) megfelelne arra, hogy Budapest - Kunszentmiklós-Tass személyvonatok 30, Budapest - Kelebia sebesvonatok (Kunszentmiklósig zónázik) 60 percenként járjanak, és gyors számításaim szerint még így is maradna bőven lehetőség az órás tehervonati ütemre. Ez a mai igények mellett bőven túlméretezésnek tűnik.

A 140-es a személyforgalomban jelenleg is erős, személyforgalmi okok miatt ígyis-úgyis célszerű fejleszteni Szegedig mindenképp (leginkább az IC-k ne álljanak a keresztek miatt). Akkor viszont már csak a Szeged - Szabadka szakasz marad, amit teljesen fel kellene újítani. Innentől fogva máris megoldható, hogy a Budapest - Szeged IC a végén vigyen pár kocsit magával, ami Szegeden leakad, s továbbmegy Belgrád felé. A dolog egyetlen rákfenéje a szegedi és a szabadkai körüljárás. Utóbbi pl. kiküszöbölhető egy átkötéssel a röszkei vonalból a kelebiaiba, míg az előbbinél úgyis kell valamennyit állni a belföldi és a nemzetközi szerelvényrész stokkozása miatt.

Véleményem szerint ez a megoldás nem lenne drágább, mint az a lázálom, amit a 150-esre vizionálnak, viszont a hatása sokkal jobb lenne mind a teherforgalom (alacsony személyforgalmú vonalon zavartalan közlekedés), mind a személyforgalom számára.

barna86 2014.06.25. 15:37:34

Ráadásul így nem egy vonal lenne megcsinálva feleslegesen túl jóra, hanem két vonalat raknánk rendbe a célnak megfelelően.

_Neville 2014.06.26. 09:39:39

Meggyőződésem, hogy az előváros forgalmán már az nagyot dobna, ha bejárna a vonat a Keletibe. Mostanában gyakran járok a 7909-cel Dunavarsány-Keleti pu. távon, és tapasztalatból mondom, hogy még akkor is sokkal kényelmesebb az egész, ha késve jön és grátiszban tíz percet állunk is a híd alatt. Egész egyszerűen azért, mert azzal tényleg bent vagyok a városban, mindenhez közel, nem kell még majdnem annyit békávézni a belvárosig, ameddig maga a vonatút tartott. Elvileg nem is túl nagy beruházással megvalósítható lenne (pár peront kéne építeni), hogy beférjen, de az elmúlt években mindig csak azt hallom, miért nem lehet megoldani...

Budapest HBF 2014.08.08. 09:16:21

Én azon agyalok már egy ideje, hogy nem lehetne-e a gyors ellenórájában egy csatolt Bz-s vonatot leküldeni kunszenti akadással Soltra, illetve Kalocsára. Így jelentős településeket lehetne ellátni Budapest-irányú kapcsolattal (Szalkszentmárton, Dunavecse, Solt, Kecel, Kalocsa), továbbá a 150-es vonali települések is korrektebb eljutást kapnának, mert azért a 120 perces követés nem az elérhető színvonal teteje (főleg nem lukasan).
Nyilván a kérdést itt is a keresztek jelentik, bár sűrítés esetén a megállási renddel aránylag szabadon lehet játszani.

Albu 2014.10.14. 07:38:47

@Baloldali érték: Pont hogy Szijjártó hadovált róla a Heti Válaszban, még nyár se volt tán. Akkor lapoztam át a Kultúra rovatra. Szörnyű, hogy ezek a megélhetési átépítők, néha kifejezett menetrendellenességükkel, ennyire bevették magukat a politikába és a szakmába.

Használható infrastruktúrával nem lehetne ugyanannyit lopni?

@alexejevics: Az NKS-ben és a 150-es mt.-ben is szerepel Solt és Kalocsa.
süti beállítások módosítása