Hova megy ez a vonat?

Budapest közlekedésfejlesztési lehetőségei EU-s forrásból, 7. rész: Hegyre fel!

2015. november 24. Szerző: Laptoptáskás Ügynök

Tavasszal egyszer érintettük már ezt a témakört, amikor nyilvánosságra került egy projektlista, amelyben a döntéshozók megjelölték a 2020-ig megvalósítani tervezett fővárosi fejlesztéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen szituációban ami kimarad, az garantáltan nem épül meg meg/át az adott időszakban, és ami bekerült, azok közül is csak az aktuális prioritási sorrendek döntik majd el, hogy mi minden válik valósággá. Akkor azt mondtuk, hogy – mindamellett, hogy fejleszteni fontos dolog – nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a legszükségesebb, legnagyobb hatékonyságú fejlesztések kerültek a listára. Az akkor összedobott ötletbörze után most egy-egy konkrét terület, városrész fejlesztési lehetőségeivel és szükségleteivel foglalkozunk szép sorjában.

A múltkor megtárgyaltuk az első budai fejlesztendő részeket, most haladjunk tovább az eddigiek szerint. Következnek az úgynevezett „hegyvidéki részek”, tehát a II. és a XII. kerületek (meg a XI. kerületnek olyan részei, mint Sasad), és az ő tömegközlekedési problémáik, fejlesztési igényeik.

 dscf7385_s.jpg

Tovább

Hol vannak a korszerű járművek, avagy tényleg "Niiincs Kocsiiii?"

A vasutasok visszatérő kifogása a járműhiány, ha a zsúfoltságot, vagy esetleges fejlesztések elmaradását kell megmagyarázni. Bár tény, hogy a MÁV-Start kénytelen 30-40 éves járműmatuzsálemekkel is dolgozni, az elmúlt években azért történtek jelentős fejlesztések is. Most körülnéztünk a téren, hogy az adófizetők pénzéből vásárolt járművek vajon mire is lennének elegendőek - és ezzel ellentétben mire is használja őket a START. Az eredmény sajnos elkeserítő - milliárdos értékű járművek állnak akár apróbb alkatrészek hiánya miatt, pazarolva mindannyiunk pénzét.

dscn4469-k.jpg

Tovább

Budapest közlekedésfejlesztési lehetőségei EU-s forrásból, 6. rész: Jöjjön ki Óbudára! No de mivel? Fonódó villamossal, metróval, gyorsvasúttal?

Tavasszal egyszer érintettük már ezt a témakört, amikor nyilvánosságra került egy projektlista, amelyben a döntéshozók megjelölték a 2020-ig megvalósítani tervezett fővárosi fejlesztéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen szituációban ami kimarad, az garantáltan nem épül meg meg/át az adott időszakban, és ami bekerült, azok közül is csak az aktuális prioritási sorrendek döntik majd el, hogy mi minden válik valósággá. Akkor azt mondtuk, hogy – mindamellett, hogy fejleszteni fontos dolog – nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a legszükségesebb, legnagyobb hatékonyságú fejlesztések kerültek a listára. Az akkor összedobott ötletbörze után most egy-egy konkrét terület, városrész fejlesztési lehetőségeivel és szükségleteivel foglalkozunk szép sorjában.

A pesti oldal mindenféle fejlesztési koncepciói, néha már vágyálmai után ideje átérni Budára, hiszen teendő itt is akad bőven. A város két arcának kétféle földrajzi-domborzati karakterisztikája nagyjából mindenki előtt ismert (még a fővárosba nem rendszeres jelleggel látogatók előtt is talán), így erre külön most nem is térnék ki, csupán annyit említenék, hogy a más domborzat más közlekedési szerkezetet tesz lehetővé egy eleve más szerkezeti felépítésű városban, így néha másképp kell a megoldásokat keresni, de ez maximum egy előterjesztés sablonszövegébe illik, érdemi támpontot semmihez sem ad. Fordítsuk a dolgot konkrétabbra!

Haladva a megkezdett irányban (többé-kevésbé az óramutató járásával ellentétesen) Óbudára érkezünk.

Tovább

Megszűnő vonatok - van velük vesztenivalónk?

Vasútüzemi gyorstalpaló túl magasra jutott vezetőknek

Megkérdeztünk egy középiskolást, mit szól a MÁV-Start vezérigazgatójának ahhoz a kinyilatkoztatásához, melyben 10%-os teljesítménycsökkentés mellett érvelt az általa irányított vállalatnál. A válasza ennyi volt: "akkor legközelebb már nem is kell, hogy legyen vonat...?"

A fiatalember megragadta a lényeget: az állami vasúttársaság (továbbmegyek: a hazai helyközi közlekedés) sírját ugyanis leginkább nem azok ássák, akik a partvonalról bekiabálva, vagy a cégcsoporton belül partizánkodva küzdenének annak a szolgáltatásnak a további fenntartásáért, mely helyenként igencsak megbízhatatlan, rossz ár-érték arányú. Aki nem nyúl a teljesítménycsökkentés fegyveréhez, az ugyanis kitart az utas mellett, akit e körülmények között ma már nagyon könnyű egy rosszabbodó menetrenddel elkergetni a vasúttól (hiszen talál helyette más közlekedési módokat), és sokszorosan nehezebb utána oda visszacsábítani. Egy, a mostani filozófiával irányított vállalat persze egy ideig elvegetálhat ilyen módon, kannibalizálva önmagát. De ha a végén csak annyi marad belőle, hogy azok a nemrég uniós támogatással vásárolt vadonatúj Flirt motorvonatok alkotják majd a gördülőállományt, amelyek már nem férnek be az istvántelki főműhelybe a javításra váró (netalán tartósan üzemképtelen) társaiktól, akkor a stratégiát talán érdemes átgondolni. Meglehet, ez kell ahhoz hogy a magyar piacon előbb-utóbb versenytársakat üdvözölhessünk, de amíg a megrendelői oldal sem mutatkozik kompetensnek abban, milyen menetrendet hagy jóvá az országos hálózaton, ebből sem számíthatunk sok jóra - legalábbis, a közösségi közlekedést használók részaránya szempontjából, biztosan nem.

279_2013-12-15.jpg

Tovább

Két város, két nyomtáv, egy villamos – Liberec és Jablonec

Ha honfitársaink körében Csehország kerül szóba, szinte mindenki Prágával kezdi… de nagyon sokan meg is rekednek itt. Azok közül, akik hajlandók elfogadni, hogy egy ország nemcsak a fővárosa és annak környéke miatt lehet érdekes, szintén a többség nem jut tovább a turisztikai toplistás helyezéseken, ami általában Kutna Hora, Karlovy Vary, Plzen és Cesky Krumlov szokott lenni. Kevesen jutnak csak el Liberecig, amely a német-lengyel hármashatárnál lévő régió székhelye – pedig itt is találni kastélyokat, ezen a vidéken is főzik nem kevés helyen a sört… és ami szintén nem mindegy, hogy ennek központjában is felszállhatunk villamosra, ráadásul nem is akármilyenre. Ezt az élményt blogunk közösségének nagy része is átélhette másfél hónappal korábban, így nem véletlen, hogy olvasóinkat is csak erre tudjuk buzdítani – de lássuk, miért is.

p1120483_x.jpg

Tovább

Fonódó a küszöbön - jó-e így?

A budai tömegközlekedés útvonalait a közelmúltban egyszer már újra kellett tanulnunk, a 4-es metró átadásakor. Most pedig a következő nagy falat következik, a budai fonódó villamoshálózat üzembe helyezése. A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátotta a tervezett változtatásokat (melyeket ma estig lehet véleményezni), van bennük minden, meghagyott tabuktól a meglepetésszerű, merész megoldási javaslatokig. Szeretnénk ugyan, de a bölcsek köve sajnos nincsen nálunk a hálózat kialakításának ügyében, van azonban miről írnunk így is...hpim4457.jpg

Alig pár hónap múlva hamvaiból támad fel a 17-es villamos, a korábbinál korszerűbb járművekkel, és lényegesen hosszabb útvonalon

Tovább

Fehérvár-átépítés, 9. rész: Közel a készhez

A legutóbbi bejelentkezés óta sok idő telt el, melynek elsődleges oka egy hosszadalmas, csaknem két hónapon át tartó vágányzár volt, amely megnehezítette az errefelé közlekedést. A balatoni irány is csak egy vágányon haladt, a szombathelyi és a komáromi pedig még úgy sem, ennek oka pedig az volt, hogy megépült a végponti váltókörzet, amely közben érthető módon nem volt fenntartható a vonatforgalom. Apró zavaró körülmény, hogy a vágányzárnak hétfőre lett vége, tehát a hosszú hétvégén még pont tartott - ami azért volt a szokottnál nagyobb gond, mivel a legutóbbi hétvégén az elsejei munkaszüneti nap vasárnapra esett, így az ekkor szokásos temetői utazások egy részét most sokan csoportosították át eggyel korábbra.

9-0.jpg

A forgalom ugyan még az ideiglenes vágányokon zajlik hátul, de lassan a végleges rész is alkalmas lesz erre.

Tovább

A nagy SZTK-túra

Mit csinál egy közlekedésbarát, ha nincs programja hétvégére? Természetesen a várost járja különféle közlekedési eszközökkel! Na de hogy ez ne legyen cél nélküli, s emlékezetes maradjon az utókor számára is, valamilyen koncepciót mindenképp érdemes kitalálni hozzá. A recept tehát egyszerű! Blogunk szerzői ezúttal úgy döntöttek, hogy felkeresik az összes szakorvosi rendelő, rendelőintézet, orvosi rendelő, vagy ehhez hasonló elnevezésű BKK-megállót Budapesten és vonzáskörzetében. Tizenegy ilyen megállót találtunk a város legkülönbözőbb pontjain, illetve egyet Pécelen is, melyet szintén a BKK járatai szolgálnak ki. A terveket már hetekkel ezelőtt kidolgoztuk, az alkalmas időpont pedig október 23-a lett. Az indulás előtt már csak finomhangolni kellett a rendkívüli (temetői) menetrenddel közlekedő járatok, valamint az 1956-os számmal közlekedő nosztalgia villamos miatt. Ez utóbbi ugyan nem érintett egy szakorvosi rendelő elnevezésű megállóhelyet sem, de a nagykörúti villamosokkal az eredeti tervek szerint is utaztunk volna, ezt szerettük volna kiváltani az október 23. alkalmából pótkocsis UV típusú szerelvénnyel közlekedő rendkívüli járattal. Na de ne is rohanjunk ennyire előre, kezdjük inkább a túra elején a beszámolónkat!

sztk-tura.jpg

Az SZTK-túra "trófeái" meglátogatásuk sorrendjében

Tovább

Budapest közlekedésfejlesztési lehetőségei EU-s forrásból, 5. rész: hármas metrót azonnal, na de hogyan is?

Tavasszal egyszer érintettük már ezt a témakört, amikor nyilvánosságra került egy projektlista, amelyben a döntéshozók megjelölték a 2020-ig megvalósítani tervezett fővárosi fejlesztéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen szituációban ami kimarad, az garantáltan nem épül meg meg/át az adott időszakban, és ami bekerült, azok közül is csak az aktuális prioritási sorrendek döntik majd el, hogy mi minden válik valósággá. Akkor azt mondtuk, hogy – mindamellett, hogy fejleszteni fontos dolog – nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a legszükségesebb, legnagyobb hatékonyságú fejlesztések kerültek a listára. Az akkor összedobott ötletbörze után most egy-egy konkrét terület, városrész fejlesztési lehetőségeivel és szükségleteivel foglalkozunk szép sorjában.

Továbbmenve Újpalotától az északi irányba megérkezünk a hármas metróhoz, amely minden bizonnyal a következő évek budapesti közlekedés-fejlesztéseinek epicentruma lesz. Leghosszabb metróvonalunk ugyanis egyben a legöregebb is – már ha nem a megnyitás dátumát nézzük – hiszen a földalattit a 90-es, a kettes metrót pedig a 2000-es évek közepén újították fel. Az avulás mértéke persze nem egyforma, annál is inkább, mivel a jelenlegi vonal kiépítése is majd’ 15 éven át tartott, így vannak 25 és egy híján 40 éves részek is, mind a vágányzat, mind az állomások kiépítettsége szempontjából. A szerelvényállomány is a hosszabbításokkal párhuzamosan bővült, így szintén eltérő korú, közös jellemzőjük azonban, hogy a hajtásláncuk nem kifejezetten korszerű, és a típushibák egy részét sem az életkoruk határozta meg.

dsc06746_koki_m3.jpg

Metró jár ki az immár felemás Kőbánya-Kispestről. Az új építésű részek csak nagyobb kontrasztot adnak a metróvonalnak, és kiemelik lepusztultságát.

Tovább

Busszal, vonattal a Bódva-völgyben (266/IV.)

A blog történetében immár negyedszer, tudósítást közlünk az index buszos fórumcsoportjának borsodi topicjában szerveződött, Ikarus 266-os típusú busszal tett fotóstúráról. Az utazás célpontja ezúttal a Bódva völgye volt: a tudósításból pedig most sem marad ki egy kis környékhez kötődő ismeretterjesztés. Ahogy volt szó a galyasági falvak közlekedési ellátásáról, az ózdi iparról, vagy éppen a belső-Cserehát településföldrajzáról, most pedig helyzetjelentés következik a Bódva-völgyi vasútról. Az Ikarus mellett lesz sok-sok Csörgő és Bzmot is, vasútbarátok is bátran kattintsanak tehát a tovább gombra! :)

dscn4683.jpg

Tovább

Budapest közlekedésfejlesztési lehetőségei EU-s forrásból, 4. rész: Újpalota megközelítése

Tavasszal egyszer érintettük már ezt a témakört, amikor nyilvánosságra került egy projektlista, amelyben a döntéshozók megjelölték a 2020-ig megvalósítani tervezett fővárosi fejlesztéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen szituációban ami kimarad, az garantáltan nem épül meg meg/át az adott időszakban, és ami bekerült, azok közül is csak az aktuális prioritási sorrendek döntik majd el, hogy mi minden válik valósággá. Akkor azt mondtuk, hogy – mindamellett, hogy fejleszteni fontos dolog – nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a legszükségesebb, legnagyobb hatékonyságú fejlesztések kerültek a listára. Az akkor összedobott ötletbörze után most egy-egy konkrét terület, városrész fejlesztési lehetőségeivel és szükségleteivel foglalkozunk szép sorjában.

A pesti oldalon délről kelet felé araszolva eljutunk a város egyik legnagyobb lakótelepéig, amiről rögtön megállapíthatjuk, hogy a hasonló méretűekhez hasonlóan elég mostoha megközelíthetőségi helyzetben van: Újpalotára jelenleg csak gyorsbuszokkal lehet kijutni a városközpont irányából, ha máshonnan közelítjük meg, akkor csak lassú villamosok és még lassúbb buszok maradnak. Ha pedig gyorsabb közlekedési eszközöket próbálnánk az utazásba integrálni, a megnyert menetidőt a kényszerátszállások során rendre el is veszítjük. Egyértelmű, hogy Újpalota közlekedési kapcsolatai nem kielégítőek, az már azonban korántsem, hogy mivel lehetne megfelelően kielégíteni a jelentkező utazási igényeket.

 

dsc06788.jpgNosztalgiázni jó (volt), de most már valami végleges és gyors közlekedési megoldás kellene Újpalotára.

Tovább

140 év 140 percben - a prágai tömegközlekedés jubileumi parádéja

Múlt héten már végignézhettük, mivel várta a prágai közlekedési vállalat a három helyen is megtartott nyílt napon a látogatókat - ez azonban csak előzmény volt a legfőbb ünnepélyhez, az egész belvároson átvonuló járműparádéhoz. Ilyennel már sok helyen találkozhatott az, aki ellátogat az ilyen rendezvényekre - a cseh fővárosban tartott kerek évfordulóknak azonban mindig van egy különlegessége. Ekkor jönnek elő a Střešovice kocsiszínben lévő villamosmúzeumból a kiállított járművek, amelyekkel egyébként soha nem találkozni az utcákon - a 91-es vonalnak és a különjáratoknak saját nosztalgia-járműparkja van. De amíg a "forgalmi" kocsik a kortalan szépséget képviselik, addig a múzeumiakban nagyon is konkrét korszakok jelennek meg, olyan járművek is helyet kaptak közüttük, amelyeket nemigen rendelne meg senki - és nem utolsósorban egy-két egyedi példányt is magába foglal a gyűjtemény. A legjobb lehetőség tehát, hogy ezen a 140 éves történelmen végignézzünk - különösen mert bent a múzeumban a helyszűke és az oszlopok nem tesznek lehetővé jó fotókat az összes járműről.

p1110767_x.jpg

Tovább

Budapest közlekedésfejlesztési lehetőségei EU-s forrásból, 3. rész: Kelet-Pest metrón, vagy HÉV-en

Tavasszal egyszer érintettük már ezt a témakört, amikor nyilvánosságra került egy projektlista, amelyben a döntéshozók megjelölték a 2020-ig megvalósítani tervezett fővárosi fejlesztéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen szituációban ami kimarad, az garantáltan nem épül meg meg/át az adott időszakban, és ami bekerült, azok közül is csak az aktuális prioritási sorrendek döntik majd el, hogy mi minden valósul majd. Akkor azt mondtuk, hogy – mindamellett, hogy fejleszteni fontos dolog – nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a legszükségesebb, legnagyobb hatékonyságú fejlesztések kerültek a listára. Az akkor összedobott ötletbörze után most egy-egy konkrét terület, városrész fejlesztési lehetőségeivel és szükségleteivel foglalkozunk szép sorjában.

A múltkor a dél-pesti vonalhúzogatás során eljutottunk Kőbányáig, ahová hajdanán a kettes metrót akarták kivezetni. Ez a projekt valószínűleg már végleg a múlté, a kettesnek ugyanis az Örs vezér terén épült meg a végállomása, majd ehhez kiépült egy jó nagy (sok tekintetben túl nagy) átszállópont is a semmiből, a szomszédságába odanőtt két lakótelep, majd évtizedről évtizedre egyre inkább kereskedelmi központtá is vált. A metró a gödöllői HÉV-et is ide szorította vissza, így annak is kialakult itt a végpontja. Ránézésre tehát a tér két végében ér véget egy-egy gyorsvasúti jellegű (de legalábbis ritka megállókiosztású) vonal – nyilván felmerül a logikus kérdés: miért nem kötjük össze őket? A kérdés összetettebb, mint amilyennek elsőre látszik, de a feltevése annyira egyértelmű, hogy még a VEKE is foglalkozott vele akkoriban, amikor potens szakmai egyesület volt. Maradjunk azonban a saját véleményünknél, és nézzük a kérdésköröket:

dsc02943.JPGA fő probléma azonos az egyszerű csiga bajával: a túloldalra születni kell.

Tovább

Neukončete prosím - nagyon nyílt nap Prágában

A kötöttpályás városi közlekedés valamilyen kerek születésnapja sok közép-európai városban esik erre az évre... ezek között van Berlin, ahol mi is jelen voltunk az eseményeken, de Bécs is, ahol alig másfél hete zajlott le a járműparádé a lóvasúttal egyidős Ringen. Ez utóbbi két városban másfél élvszázad áll az utcákba épített sínpárok mögött, de nem mehetünk el azok mellett sem szó nélkül, ahol "csak" 140 évet tudhatnak a hátuk mögött. Az egyik ilyen Krakkó, ahol szintén volt pár hete megemlékezés, de arról elég későn tájékoztatták a nagyérdeműt - nem úgy, mint Prágában, ahol már tavasszal tudni lehetett, hogy az utolsó előtti szeptemberi hétvégén előbb egy nyílt nappal, majd egy járműparádéval tisztelegnek az eltelt évek mögött. Egy ilyen alkalmat természetesen sokat utazó - és sokat fényképező - szerzőink sem hagyhattak ki, de a látottakat most sem tartjuk meg magunknak.

p1110542.JPG

Tovább

Budapest közlekedésfejlesztési lehetőségei EU-s forrásból, 2. rész: Dél-Pest és Kőbánya, gyorsvasúton innen és túl

Tavasszal egyszer érintettük már ezt a témakört, amikor nyilvánosságra került egy projektlista, amelyben a döntéshozók megjelölték a 2020-ig megvalósítani tervezett fővárosi fejlesztéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen szituációban ami kimarad, az garantáltan nem épül meg meg/át az adott időszakban, és ami bekerült, azok közül is csak az aktuális prioritási sorrendek döntik majd el, hogy mi minden valósul majd. Akkor azt mondtuk, hogy – mindamellett, hogy fejleszteni fontos dolog – nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a legszükségesebb, legnagyobb hatékonyságú fejlesztések kerültek a listára. Az akkor összedobott ötletbörze után most egy-egy konkrét terület, városrész fejlesztési lehetőségeivel és szükségleteivel foglalkozunk szép sorjában.

A múltkori cikkben elméletben jól megfejlesztettük az átszállási kapcsolatokkal elég mostohán kezelt két déli HÉV-vonalat, most ennek mentén haladunk tovább, és nézünk szét azok közvetlen és távolabbi környékén még mit lehetne értelmesen fejleszteni. dsc04603.JPGVillamos a város(rész) szélén. A Gubacsi úti hurok fotótémának drága, kínálatnak nem elég attraktív. 

Tovább

Zenebutik - közlekedési különkiadás

Október elseje a zene világnapja: ennek alkalmából ismét összegyűjtöttünk nektek néhány közlekedési vonatkozású dalt, mindenféle zenei stílusirányzatból. (A múlt évi gyűjteményt itt találjátok). Nem szaporítjuk tovább a szót, tizenkét mű következik, helyenként önjelölt zenetörténészi véleményt fűzve hozzá, vajon az adott nótát milyen utazás ihlethette meg. :)

Tovább

Budapest közlekedésfejlesztési lehetőségei EU-s forrásból, 1. rész: a déli HÉV-ek sorsa

Tavasszal egyszer érintettük már ezt a témakört, akkor nyilvánosságra került egy projektlista, amelyben a döntéshozók megjelölték a 2020-ig megvalósítani tervezett fővárosi fejlesztéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen szituációban ami kimarad, az garantáltan nem épül meg meg/át az adott időszakban, és ami bekerült, azok közül is csak az aktuális prioritási sorrendek döntik majd el, hogy mi minden valósul majd. Akkor azt mondtuk, hogy – mindamellett, hogy fejleszteni fontos dolog – nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a legszükségesebb, legnagyobb hatékonyságú fejlesztések kerültek a listára. Az akkor összedobott ötletbörze után most egy-egy konkrét terület, városrész fejlesztési lehetőségeivel és szükségleteivel foglalkozunk szép sorjában.

Annyit elöljáróban még, hogy természetesen előttünk is ismeretes az a számos tervezet, projektlista, tanulmány és egyéb, amik ezekkel korábban foglalkoztak: BKRFT, Balázs Mór-terv, további BKK-s, és régebbi fővárosi anyagok, hogy csak néhányat említsünk. Ezekre nem véletlenül nemigen fogunk hivatkozni: feltett cél, hogy az elemzést – a szerzőtársak segítségével – kvázi a nulláról kezdjük, térségekkel, vagy vonalcsoportokkal foglalkozzunk, megtaláljuk azok problémáit, korlátait, és aztán megoldásokat, vagy megoldás-alternatívákat keressünk azokra. 

img319-25.jpgGyorsvasúti tervek egy 1942-ből származó fővárosi előterjesztésből. A II. Világháború átlépett rajta, az "ideiglenes" rendszervédőknél pedig más volt a szempont. Gondolkodni, tervezni, fejleszteni muszáj, viszont a koncepcióknak párttag-, sógor-, koma- és  pártállástól függetlenül a közösséget kell szolgálnia.

Tovább

Sokasodó fények az éjszakában - 10 éve újult meg a budapesti éjszakai hálózat

Ma, az európai autómentes napon egy olyan évfordulóról emlékezünk meg, melyet mostanában ünnepelhettünk: tíz évvel ezelőtt, 2005 szeptemberében teljesen új éjszakai közlekedési hálózat állt fel Budapesten, változó járatszámokkal, új menetrendekkel és útvonalakkal. Az éjszakai járatok törzsközönségébe tartozó fiatalok, akik ma egy belvárosi buli végeztével megvillantják diákbérletüket a sárga mellényes biztonsági őrnek a kilencszázvalahányas buszra szállva, talán már nem is tudják elképzelni, hogy ez a változás mekkora javulást jelentett a főváros éjszakai közlekedésében. Írásunkat így nekik ajánljuk, míg az idősebbek számára pedig jöhet a nosztalgiázás: "Amikor még közlekedtem éjszakai járattal...!" :)

Egyúttal megnézzük: ez a tízéves rendszer, szorulhat-e lassacskán egy újabb felülvizsgálatra?

Tovább

Gyilkosság a vonaton

„- Eh bien, mon ami, nem tudja véletlenül, hova megy ez a vonat?”

Legnagyobb sajnálatunkra ez a mondat így tudomásunk szerint sosem hangzik el a nagy Hercule Poirot-tól. Pedig nemcsak hízelgő lenne, hanem még találó is, hisz rengeteg alkalma lett volna rá megálmodójának életműve során. Olyannyira sok, hogy néha eltöprengek magamban: Agatha Christie vajon érdeklődött is a vasút iránt, vagy az ő korában ez ennyire természetes toposz volt? A krimi királynője ma lenne 125 éves.

Tovább

Quo vadis – a menekültek és a vasút

Az Európát leginkább érintő téma napjainkban a menekültek kérdése – akármilyen médiát is szándékozik fogyasztani az ember, biztos szembe találja magát ezzel. A tálalás ezzel szemben már sokféle lehet… a politikai oldalnál sem mindegy, hogy az egész világra, egy kontinensre, régióra, vagy a saját országunkra vagyunk figyelemmel, netán inkább gazdasági, vagy társadalmi vonalon foglalkozunk mindezzel, és hogy az okok vagy a lehetséges következmények kerülnek előtérbe. Ezeken belül is megannyi megközelítési mód létezik, hogyan is tekintünk erre a csak többségében homogén embercsoportra és hogy utána kérdéseket teszünk fel, vagy válaszokat keresünk, netán inkább elméleteket, sőt, összeesküvés-elméleteket gyártunk.

Tovább

Fehérvár-átépítés, 8. rész: Előbújnak bizonyos létesítmények

Ahogy haladunk előre az időben, Székesfehérvár úgy kezd újra egyre "állomásabb" formát ölteni az eddigi romhalmaz helyett. A váltókörzetek előrehaladottabb állapotban vannak, de mostanra már a peronok környékének létesítményeiből is kibukkan egy s más. Örömteli hír, hogy a nyári menetrendet nem akadályozta különösebben az építkezés, ha voltak is késések, azok többnyire nem itt termelődtek. Sokat segített ebben a Katicák Szabadbattyán-Börgönd-Pusztaszabolcs felé terelése, amivel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a börgöndi átszállás is többé-kevésbé kielégítően működött a személyvonatra. A nyár elején vázolt félelmeink tehát szerencsére nem igazolódtak, mi pedig közel két hónap után újfent körülnéztünk, hogy lássuk: a nagy meleg ellenére mennyit haladt az építkezés.

8-0.jpg

A majdani utasforgalmi részek is egész pofásak kezdenek lenni.

Tovább

Kultúr-vasútfotózás Tirolban és Vorarlbergben

Ausztriában vonatozni, kirándulni, várost nézni és úgy általában szinte bármit csinálni jó, ezt már tudjuk. A nyugati csücsökbe azonban talán kevesebben jutnak el, főleg vonattal, ezért mai cikkünkben Tirolban és Vorarlbergben nézünk szét.

Már jóval a munkálatok kezdete előtt lehetett olvasni arról, hogy a két tartomány között húzódó autópályát átépítik, így teher- és személyforgalomban is erősítenie kell az ÖBB-nek, s erre készül is serényen. A várható többlet teherforgalomra felfigyel a vasútfotós, erre már további programok is építhetőek, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen az alpesi országokban. Magyarországról a zürichi railjettel Feldkirch például kevesebb, mint 10 óra alatt elérhető, ami elég tisztességes annak tudatában, hogy a táv autóval sem teljesíthető sokkal gyorsabban. Kis trükkel (Sparschiene jegy Zürichbe) kifejezetten kedvező ajánlatot is kaphatunk (tapasztalatok alapján többen utaznak így…)

img_3433.JPG

Tovább

Párizs, a gumikerekű metró hazája

Az előző részben átkeltünk a Csatorna alagúton, és megérkeztünk Párizsba. Érintettük már a a városi tömegközlekedés témakörét is, az elővárosi vasútat már ki is tárgyaltuk, ismerkedjünk most meg a metróhálózattal. A francia fővárosban 16 metróvonal üzemel, a számozás viszont csak egytől tizennégyig tart. A 3-as és 7-es vonalnak van egy-egy rövidke szárnyvonala, ezeket 3bis és 7bis jelzéssel látták el, melyek technikailag és forgalmilag is elkülönülnek a fővonalaktól, hiszen csak átszállásos kapcsolatot biztosítanak azokra.

Tovább

Művészet és történet – a lipcsei nosztalgiavillamosok

Múlt héten már szolgáltunk néhány érvvel azzal kapcsolatban, mennyire méltatlanul szorul háttérbe ez a Drezdával sok tekintetben egy súlycsoportban lévő szász nagyváros… pedig ha itt nincsenek is olyan világraszóló műkincsek, mint a tartomány székhelyén, azért más területeken is igyekeznek adózni, ha nem is a képző- de az iparművészet oltárán mindenképp. Sok eddigi írásunkban foglalkoztunk már vonatok és hajók belső szépségével, de már arra is utaltunk – például Lisszabon kapcsán – hogy a szinte már művészi munkának tekinthető járművek a villamosvágányokról sem hiányozhatnak. Itt Lipcsében pedig talán a legtöbbet találhatjuk ezekből, és nemcsak Németországban, hanem talán a kontinensen is...

strmusgesamt.JPG

Tovább

Leipziger Allerlei - városi és tömegközlekedési "mindenféle"

A címben szereplő német kifejezés egy helyi ételspecialitásra utal, amely a mi finomfőzelékünkkel lehet rokonságban: a különféle zöldségeket – leginkább borsót, répát és spárgát – vajban párolják, és ahhoz felvágottat vagy rákot adnak. Ezt két évszázaddal ezelőtt találták ki, hogy a napóleoni háborúk utáni kaotikus időkben „az adószedők és a koldusok ezt látva inkább más városokba menjenek”. Furcsamód manapság is sokan elkerülik a várost, pedig akár a tömegközlekedést, akár az építészetet és a kulturális adottságokat nézzük, nagyon is van itt mit nézni… lássuk is, hogy mik ezek.

003.jpg

Tovább