Hova megy ez a vonat?

Szarajevó egy különleges közlekedési eszköze, a Kosi lift

2013. január 29. Szerző: feketén villogó térközjelző

- Képzeld Joszip, tegnap otthon felejtettem a tárcámat, benne a bérletemmel. Addig – szerencsére – nem is volt gond, amíg hazafelé a lakótelepi lifthez értem, de ott jöttem rá, hogy ma 17 emeletet gyalog fogok megtenni.

- Hát igen, nálunk meg olyan jó volt a hangulat az esti bulin, hogy hazafelé lekéstem az utolsó indulást, és ezért gyalogolhattam 8 emeletet.

Akár ez a beszélgetés is elhangozhatott volna Szarajevó egyik lakótelepén...

Domboldalban épült nálunk is lakótelep, ott is. Lift van itt is (házon belül), ott is (házon kívül is). A különbség annyi csak, hogy ott a közlekedési vállalat (JKP Gras) üzemelteti ezt a lakótelepi gyorsliftet. Kialakításra ugyanolyan, mint bármelyik másik társa hívógombbal és tolóajtóval.

Dscf12125.jpg

A 3-as pályaszámú kocsi

Szarajevó 1000 méter feletti hegyláncok között, több völgyben terül el. A múlt rendszerben ott is a lakótelep-építés volt a rohamosan növekvő lakosság miatt egyre elburjánzó lakáshiány „ellenszere”. A szokatlan közlekedési eszköz létrejöttének tehát ugyanúgy kiváltó oka a domborzati adottság, mint a lakásépítési láz.

A domboldalon lépcsősen helyezkednek el a lakóházak, önálló egységeket képezve, belső lifttel, lakásokkal lépcsőházakkal. Ami a legfelső szinten előny (kilátás), az hátrány is egyben a magasság miatt, ezért épült meg a ferde pályás felvonó.

2100 lift.jpg

Látkép a völgyből, toronyházak magasodnak a domboldalban

Rögtön négy is kellett belőle, 1 tartalék, a másik kettőt meg felfoghatjuk olyan „csúcsidei tehermentesítő” járatnak, munkanapokon reggel az egyszerre munkába és iskolába induló helyieket juttatja le fennakadás nélkül a földszintre. Hétvégén csak egy lift üzemel. Érdekesség még, hogy a liftben egy kezelőszemély ül, ő ellenőrzi a jegyeket és bérleteket, valamint indítja a liftet (nyomja meg a gombot).

A választási lehetőség nem sok: földszint-közép-emelet.

111.jpg

Kilátás felülről lefelé. Bal oldalon a kosevói stadion hírhedt gyakorlópályája, ami a háború óta temetőként funkcionál...

Lentről nézve eszünkbe jutott, hogy fent, a lakótelep mögött húzódó családi- és sorházas övezet Szarajevó elit lakónegyede lehet. Ebben tévedtünk, talán az egyik legszegényebb. A munkájukat elvesztettek, vagy dolgozni éppen nem akarók laknak ott, a kilátásukat a városra viszont sosem veszítik el.

2108 lift.jpg

Gyalogoshíd, szolgáltatóház, lakótelep, ide is elért a panelláz

Emellett a város fejlődik, a háborús sebekből egyre kevesebb látható. Az emberek segítőkészek, sokuknak a turizmus az egyetlen megélhetési forrása.

Sajnos a horvát vasút bezárkózása miatt vasúton csaknem lehetetlen elérni Szarajevót, ez átszállás nélkül a 2012-es menetrendváltás előtt volt lehetséges. Ma ez oda-vissza csak zágrábi kitérővel lehetséges, ami viszont két plusz éjszakát jelent.

2007-ben 0,8 KM (konvertibilis márka) volt a liftjegy, ez kb. 100 Ft-nak felelt meg.

2105 lift.jpg

A felirat szerint a JKP GRAS üzemelteti a liftet, merészebbek gyalog is nekiláthatnak

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr615049884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.T 2013.01.30. 09:52:37

Akit érdekelnek a liftek azok nézzenek át ide:
felvono.blogspot.hu/

A postot meg köszönöm, erről én sem tudtam úgyhogy átveszem ha nem gond (forrásjelöléssel).

feketén villogó térközjelző 2013.01.30. 12:57:28

Örülök, hogyha tetszett, nem gond az utánközlés.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.01. 09:30:07

Liftre bérlet. Tök jó!!!

Bevezethetnék a Palota úton is.

v2peti 2013.02.15. 17:46:53

Palota út: Ott nincs bérlet? Mintha láttam volna ott is bérletet felmutatókat. Vagy az csak a Szécsényi könyvtár látogatóinak lehet?

Amúgy Güssingben (Németújváron) is van ilyen siklólift. A várba visz fel, és teljesen automata. 1 Euró bedobása után lehet átmenni a forgókapun, vagy a csapóajtón.

v2peti 2013.02.15. 17:47:33

Na de ez szerintem nem is lift, hanem sikló!
süti beállítások módosítása