Hova megy ez a vonat?

A vonatok azért idén is mentek...

2018. december 20. Szerző: Hova megy ez a vonat?

Az utóbbi években ha a karácsony kerül szóba a médiában, egyre kevésbé magáról az ünnepről van  szó, de most már nem is a vele járó olyan sallangokról, mint az ilyenkor szokásos cselekedetek, díszítések, ételek, dalok és TV-műsorok. Ehelyett egyre jobban a „készülődést” helyezik előtérbe, aminek talán már jóval nagyobb feneket is kerít sok ember, mint az ünnepnek magának. Pedig az igazi készülődést nem a sütés-főzés, a díszítés és az ajándékok terén kéne elvégezni, hanem talán inkább magunkban. Az adventnek igazándiból hasonló felkészítő szerepe lenne, mint a nagyböjtnek is húsvét előtt, de valamiért ezt is inkább egyfajta elő-ünnepnek hajlamosak tekinteni az emberek, hogy a mikulással összemosva (aki már amúgy sem tudja, hogy december 6-ra vagy 24 körül legyen jelenése) még egy lapáttal rátehessenek mindarra, amiről eleve nem kéne szólnia a karácsonynak. A nagy készülődés közben igenis fontosabb a visszatekintés, nem is annyira olyan tekintetben, hogy mi jók voltunk-e, hanem hogy jól telt-e ez az év is… és erre talán most még több lehetőségünk is lehet, mint a tömegre és a zajra kihegyezett szilveszterben.

 801097.jpg

Fellengzősnek tűnhet persze visszatekintésről beszélni az esetünkben, amikor még ezzel a cikkel együtt is elég két kezünk arra, hogy megszámoljuk, hányszor is jelent meg valami írás a blogunkon ebben az évben – mi sem felejtettük el, hogy voltak olyan idők, amikor egyetlen hónap alatt is képesek voltunk ennyit (vagy akár ennél többet is) megalkotni. Mégis illik ezt, elvégre sokaknak fontosak a hagyományok, és mi is szeretnénk megmutatni, hogy nem felejtettük el sem a blogot, sem pedig olvasóinkat. Ezen voltunk akkor is, amikor a közösségi hálón jelen lévőknek igyekeztünk valami képpel, külső hírrel szolgálni a vasutak világából – de ettől még megértjük, ha valakinek inkább lett volna igénye több betűre és képre.

ec_sava_ruma.jpg

Már-már közhelyesnek tűnhet az indok: mi talán nem változtunk meg annyira, de az élet körülöttünk igen. Mikor elindultunk a bloggal, már mindannyian kiléptünk a felsőoktatási intézményekből ama bizonyos nagybetűsbe… de keveseknek adatik meg az, hogy a nyugdíjig minden ugyanaz maradjon, és a családalapítás különféle fokozatai se rengessék meg nagyon az életét. Ha más nincs, hát az ember tárgyai kinövik a lakását és vagy a költözés, bővítés jön, vagy a berendezést kell ehhez az állapothoz hozzáigazítani, vagy a felesleges dolgokat kiszelektálni. Az idő azonban a dematerializálódó világot sem kíméli, így némi felújításra mindig akadhat szükség. Ez viszont nemcsak az ingatlanokra igaz, hanem a buszokra, villamosokra és metrókra is – amiket ebben az évben a bevált helyeken is ugyanúgy jól esett megnézni, mintha új felfedezéseket tettünk volna. De még ilyen célzott látogatások sem mindig kellenek, elég, ha néha kinézünk a vonatok ablakán

991542_Schmalzgr1.JPG

Erre szükség is van, hiszen a mindennapok világát akkor sem tudjuk mindig kellemes helynek érezni, ha igyekszünk kivonni magunkat a hírek alól, amelyek folyamatosan csak az ellenkezőjét sulykolják – függetlenül attól, hogy milyen nézőpontot is képviselnek. Igaz, hogy a munka és a család terén bekövetkező – akár pozitív, akár negatív – változások szintén háttérbe tudják szorítani ezeket a mindennapokat, de annyira azért nem, hogy lássuk: sok minden nincs rendben. A vasúti üzemzavarok mindenkinek bosszúságot okoznak – de abba már kevesen gondolnak bele, hogy nem minden változtatás jelent jobbítást és fejlesztést, legyen szó akár járműgazdálkodásról, akár egy teljes vonalat érintő projektről.

20181207_144954_hdr.jpg

Közben persze az élet megy tovább, ezt ha másból nem, a menetrendváltásból biztosan látjuk, akár külföldre, akár busszal utazunk… és abban is, hogy pár nap múlva megint célba érünk azzal a bizonyos karácsonyi készülődéssel. Mi viszont ennél csak az újévi fogadalmakat vesszük kevésbé komolyan, és nem teszünk ígéreteket arra, hogy jövőre több cikkel szolgálunk majd. Inkább csak bízunk magunkban, hogy a nagy változások után csak beáll az egyensúlyi állapot, és ha ez az év kevésbé is volt teli nagy utazásokkal az előzőkhöz képest, a múltból is lesz mit meríteni, és a jövő is adhat sok mindent nekünk. Az 50 éves BKV például már idén is igencsak kitett magáért a nosztalgiajárműveket illetően, és ennek is folytatása következik… mi is ennek szellemében igyekszünk majd folytatni jövőre, addig is pedig nyugodalmas év végét kívánunk olvasóinknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr5714502018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása