Hova megy ez a vonat?

Fogaskerekű Montserratra

2014. április 10. Szerző: Tolatóvágányút

Montserrat Barcelonától mintegy 50 kilométerre elhelyezkedő hegye és kolostora messze földön ismert a turisták körében. A kolostor látogatóinak nagy része az immár tíz éve az újjáépített fogaskerekűvel utazik a fellegek közé, egy bizony meredek pályán.

A több évszázados bencés kolostor - mindig is népszerű úticél volt, nem véletlen, hogy a kolostorhoz már 1892-ben megépítették a fogaskerekű vasutat - a mai korszerű vasútvonal elődjét. A vonal konkurrenciát a múlt század harmincas éveiben kapott, amikor megépült a kolostorhoz egy nagykabinos felvonó, mellyel a FGC Barcelona-Manresa vasútvonala is elérhetővé vált.

A második világháború után a fogaskerekű állapota egyre romlott, már nem is volt monpolhelyzetben (a felvonó, illetve a kolostrohoz vezető út is eljutási lehetőséget kínált), majd 1953-ban egy kisebb balesetet követően be is zárt a vonal.

A vonal újjáépítésére egészen 2003-ig kellett várni, amikor megindult a turisztikai igényeknek megfelelően épített új fogaskerekű. Az újjáépítés fő motivációja a megnövekedett turistaforgalom - a kolostorhoz vezető út nem bírt a turistabuszok áradatával. A vonalon, Monistrol falujában egy hatalmas autóbusz és autóparkoló épült, Monistrol Villa állomásról 20 percenként járnak a szerelvények a kolostorhoz. A vonal innen továbbmegy, át a Llbregat folyó feletti, impozáns Pont del Centenari hídon, a folyóvölgy túlpartján fekvő vasútállomásig, Monistrol de Montserratig.

DSC_3288.JPG

Monistrol de Montserrat állomáson csatlakozás van a Barcelona illetve Manresa felől érkező elővárosi vonatokhoz. A vágánybeosztásnál figyelnek a turisták igényeire, délelőtt Barcelona felől, az esti órákban pedig Barcelona felé van közös peronos, lépcsőzésmentes átszállás.

DSC_3291.JPG

A vonalon a Stadler GTW alapú csuklós motorkocsijai járnak - a meghajtás a jármű közepén elhelyezett egységben található. A vonalra összesen 5 motorvonatot szereztek be, ezek gyakran párban, csatolva is közlekednek.

DSC_3315.JPG

Látkép Montserrat felé a vonatablakból.A kép közepén Monistrol városa, kissé feljebb jól látható a Monistrol-Villa állomás mellé épített parkolóház (innen 20 percenként indulnak a vonatok a kolostor felé) illetve jól látható a völgy másik oldalán található Monistrol vasútállomása felé vezető Pont del Centenari híd.

DSC_3368.JPG

Vonat indul Montserrat állomásáról Monistrol felé. Az egyvágányú vonalon egy hosszabb forgalmi kitérő található, ahol a felfelé és lefelé közlekedő vonatok repülő kereszttel (ilyenkor mindkét vonat megállás nélkül halad tovább) találkoznak, lehetővé téve a 20, sőt feszített menetrenddel akár a 15 perces járatkövetést is Monistrol-Villa állomásig.

DSC_3373.JPG

A fogaskerekű állomása Montserraton - felette a Santa Cova sikló felső végállomása.

DSC_3471.JPG

Montserraton a fogaskerekű mellett még két sikló található. Az egyik, a már előző képen bemutatott Santa Cova sikló, mely a kolostortól lefele indul és éri el a Santa Cova barlanghoz vezető túrautat (maga a barlang a siklótól kissé messzebb van). A másik, Szent János (Sant Joan) sikló a kolostortól felfelé visz, a képen ennek a forgalmi kitérőjét láthatjuk.

Montserratot Barcelonából legkönnyebben az FGC Barcelona-Manresa (Ferrocarrils de la Generalitat Catalunya - szabad fordításban Katalán Állami Vasutak) vonataival érhetjük el, melyek Barcelonából az Espanya térről indulnak. Az FGC mind a fogaskerekűnek, mind a két siklónak, mind a Barcelona-Manresa vasútvonalnak az üzemeltetője, és kínál vonat+fogas+sikló, illetve vonat+felvonó kombinált jegyeket is Barcelonából.

DSC_3485.JPG

Montserrat felé a vonatok a Pl. Espanya állomásról indulnak, mely az FGC méteres nyomtávú Barcelona-Manresa és Barcelona-Igualada vonalainak kiindulópontja. A vonal Barcelonához közeli része a föld alatt fut a nyolcvanas évek óta, így az Espanya állomás is földalatti. Mi több, a vonalon közlekedő Barcelona-Molí Nou-Ciutat Cooperativa vonatok nem regionális vonatként hanem a Barcelonai 8-as metróvonalként vannak jelölve - a valóságban a "metróvonalon" pár megálló kivételével végig megállnak a hosszabb útvonalon közlekedő regionális vonatok is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr915966586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása