Hova megy ez a vonat?

A Budapesti Repülőtér tömegközlekedési kapcsolatai 2.

2016. február 09. Szerző: Angol vasutas

Az első részben áttekintettük a repülőtér és az azt kiszolgáló tömegközlekedés történetét, beszéltünk a meg nem valósult tervekről. Most lássuk, milyen adottságokkal rendelkezik az ország legfontosabb légikikötője, vagyis milyen alapanyagból kell megfőzni az ebédet.

042.jpg

Taxisok prédára utasra várva még a kötelező sárgaság előtti időkben. Ez az ő üzletük?

Ferihegy Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér már a tervezéskor annak épült ami, Budapest, sőt  az ország legfontosabb repülőterének. A sík domborzati viszonyok mellett pont a tágas szabad tér miatt esett a választás a területre, annak ellenére, hogy akkori viszonylatban messze esett a városközponttól (16 km). A rendelkezésre álló tágas teret jól jellemzi, hogy a budapesti repülőtér területe nagyjából 300 hektárral nagyobb, mint a londoni Heathrow Airporté, amelyet soha nem szántak az Egyesült Királyság első számú légikikötőjének, egyszerűen a sorozatos bővítésekkel vált azzá. Ferihegy beépítettsége még ma is meglehetősen szellős, a repülőtértől északkeletre például hatalmas üres terület van, igaz, ennek jelentős része, a Merzse mocsár, természetvédelmi terület. Azonban a repülőtérnek nincs szüksége területfoglaláshoz a bővítéshez, “kerítésen belüli” fejlesztésekkel is képes lehet a mostani kapacitás többszörösét kiszolgálni, ha arra szükség lenne. A hosszabb, 13L/31R futópálya már most is alkalmas olyan behemótok fogadására és indítására, mint az Airbus A380-as vagy az Antonov An225. A Liszt Ferenc repülőtér abból a helyzetből is szerencsés, hogy a két pálya párhuzamos, ezzel a konfigurációval a Heathrow évi 475 ezer körüli gépmozgást regisztrál, Budapesten ez a szám jelenleg a 100 ezret sem éri el. A rendelkezésre álló hely pedig azt jelenti, hogy újabb terminál(ok), repülőgép állóhelyek építése is kisajátítások nélkül megvalósítható. Mi a jelentősége mindennek a tömegközlekedés szempontjából? Csupán annyi, hogy a ferihegyi repülőtérben komoly fejlesztési potenciál van, nem valószínű, hogy a belátható időn belül Budapestnek új, zöldmezős repülőtéri beruházásban kell gondolkodnia, vagyis az ország első számú reptere még nagyon hosszú ideig a Liszt Ferenc Repülőtér lesz. Így mindenképpen érdemes a légikikötő kiszolgálásának, tömegközlekedési kapcsolatainak jövőjében gondolkodni, esetleg későbbi fejlesztéseket már most figyelembe venni a tervezés során.

dscf2049_s.jpg

Hely akad bőven, Budapest Repülőterének még rendelkezésére áll néhány száz hektár, ha egyszer új terminált vagy terminálokat, kiszolgáló létesítményeket kellene építeni.

Azonban más lényeges szempontok is vannak, ilyen például a repülőtér elhelyezkedése a városhoz képest és a környék infrastrukturális ellátottsága. Annak idején a legfőbb ellenérv Feriheggyel szemben a várostól való nagy távolsága volt, ne feledjük, a 30-as években Pestszentlőrinc, de még Kispest sem volt a főváros része, Budapest lakó övezetei pedig nagyjából az Orczy út magasságában értek véget, akkori szemmel a kiválasztott terület tényleg távol volt a várostól. Aztán létrejött Nagy-Budapest, és ezzel a repülőtér a város határain belülre került, ma már a városi tömegközlekedés viszonylatai több irányból megközelítik és egy irányból el is érik. Az egyes terminál távolsága a belvárostól (pontosabban a Clark Ádám tértől) 16 km, a kettesé 22 km. Nagyon nehéz az egyes repülőterek belvárostól mért távolságát összehasonlítani, mert mint azt a szerzőtársak már egy korábbi cikkben kifejtették, ez meglehetősen szubjektív fogalom, ha például belvárosnak a Deák Ferenc teret tekintem, akkor a repülőtér máris 2 kilométerrel “közelebb került”. Pedig ennek van jelentősége, jó példa erre a brüsszeli repülőtér (11 km a belvárostól), ahonnan még a busz is 40 percen belüli időt tud futni a központba, és a ma már sokat emlegetett London Heathrow, ahol a 26 km-es távot már a metrónak is egy óra körüli időbe telik leküzdeni. Amikor tehát a repülőtér kiszolgálásában gondolkodunk, figyelembe kell venni, hogy Budapest légikikötője a várostól távolabb esők közé tartozik, jellemzően a magyar fővárosnál kiterjedtebb nagyvárosok repülőterei (Párizs Charles de Gaulle, Toronto Pearson, New York JFK) esnek a 20 km feletti kategóriába.

A kiszolgálás mikéntje persze nem csak távolság, hanem rendelkezésre álló infrastruktúra kérdése is. Az első ilyen elem, amely kimodottan a repülőtér gyorsabb elérését célozta, a gyorsforgalmi út megnyitása volt 1943-ban. A Ferihegyi Repülőtérre vezető út azóta is tart egy rekordot; ez Budapest leghosszabb névvel rendelkező közterülete. Mára azonban már leginkább csak nevében gyorsforgalmi, ugyan elméletileg 90 km/h-val lehet haladni és szintbeli keresztőzédesek sincsenek, így forgalomirányító lámpák sem akasztják meg a forgalmat, azonban ma már a 2x1 sávos kiépítés áteresztő képessége kevés.

Ugyan nem a gyorsforgalmi utat érintette, de az elmúlt évtizedben azért történtek komoly fejlesztések a környék közúti infrastruktúráját illetően. Elkészült az M0-ás út keleti szakasza és a 4-es főút Üllőt és Vecsést elkerülő új nyomvonala; utóbbiról van leágazás a repülőtér kettes terminálja felé. Ez sokat javított a vidék és a repülőtér közötti összeköttetésen, hiszen az M0-ásról immár minden Budapestről kiinduló autópálya és főút elérhető, azonban a belváros felé nem sokat adott ez a kapcsolat. A kötöttpálya terén egy igen érdekes helyzettel találjuk szembe magunkat, a repülőtér mellett két vasútvonal is elhalad, de egyik sem szolgálja ki azt. A 100-as vonal van kedvezőbb helyzetben, nem csak közelebb fut a repülőtérhez, de a légikikötő “előtt” halad el, az előző részben már említett Ferihegy vasúti megálló is ezen létesült. Ennek a vonalnak van egy iparvágány kiágazása, az úgynevezett kerozin vágány, amelyen a repülőgép üzemanyagot szállítják, ez már ma is eléri a repülőteret.

086.JPG

Nem, ez nem Aladin barlangjának bejárata, hanem Boa Vista nemzetközi repülőtere a Zöldfoki Szigeteken. Bár a forgalom nem túl nagy, legfeljebb kettő gép naponta, tudják, hogy a színvonalas infrastruktúra fontos; ilyen minőségű úttal máshol nem találkoztunk az szigeten.

087.JPG

 Az indulási "csarnok". Boa Vista repülőtere az egyik legbájosabb a világon.

kep032.jpg

Épül a pénztár Ferihegy megállóhelyen. Kevésbé bájos, bár kétségkívül "nyomot hagy" a látogatóban a színvonal...

A harmadik tényező, amit figyelembe kell venni, a repülőtér (várható) utasforgalma. Ez a mérőszám az utóbbi években a MALÉV csődje és ezzel a gépmozgásokban tapasztalható visszaesés ellenére is stabilan növekszik. 2014-ben több mint 9,1 millió utas használta a repteret, 2015-ben pedig az utasszám elérte a bűvös 10 milliót. Ez egy év alatt közel egy milliós növekedést jelent, vagyis ha ez a tendencia folytatódik, a repülőtér forgalma elméletileg 10-12 év alatt megduplázódhat.

2015
Month Passengers Change (2014-2015) Passengers Cumulatively
January 626,195 Increase 12.8% 626,195
February 599,803 Increase 13% 1,225,998
March 743,031 Increase 12.1% 1,969,029
April 840,486 Increase 10.8% 2,809,515
May 895,299 Increase 10.9% 3,704,814
June 966,297 Increase 11.8% 4,671,111
July 1,081,528 Increase 14.3% 5,752,639
August 1,085,608 Increase 15% 6,838,247
September 1,017,506 Increase 16.2% 7,855,753
October 938,746 Increase 11.3% 8,794,499
November 758,417 Increase 10% 9,552,916

 

Havi utaslétszám alakulása a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2015-ben. Havi egymillió utas az sok? (forrás: wikipedia)

Több helyen hallottuk már, hogy a 10 milliós utasforgalom a mérföldkő, most már tényleg érdemes vasutat építeni a repülőtérre. Bár kétségkívül ez egy fontos adat, ez azért nem ilyen egyszerű kérdés. Amennyiben a vasút alatt nem csak a nagyvasutat, hanem valamennyi kötöttpályás közlekedési módot értjük, máris komoly kapacitásbeli különbségeket fedezhetünk fel közöttük. Emellett, lényeges szempont, hogy a kapcsolat dedikáltan a repülőtéri forgalomnak épül, vagy más funkciókat is ellát. Egy metró vagy vasútvonal, amely csak "útba ejti" a repülőteret indokolt lehet egy kisebb forgalmú légikikötőnél is, hiszen a forgalomnak csak egy részét adják a légiutasok és a reptéri dolgozók, de ugyanez a repülőtér már lehet, hogy nem tartana el egy saját vonalat, talán még saját járatot sem. Egyszóval, nem lehet meghúzni az éles határvonalat, aminek az egyik oldalán nem éri meg a vasúti kapcsolat, a másikon már igen.

A cikksorozat következő részében kitekintünk egy kicsit Budapestről, és megnézzük, milyen példák találhatóak a nagyvilágban, de elsősorban Európában, hasonló méretű (utasforgalom szempontjából) és/vagy funkciójú (a főváros/ország első számú légikikötője) repülőterek kiszolgálására. Van-e bevált recept, amit csak le kell másolni, vagy magyar különmegoldás kell? Mi a tanulsága a berlini vagy a bécsi repülőtér elmúlt évtizedes történetének?

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr158321898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása