Hova megy ez a vonat?

Balti túra 5. - A Baltikum legnagyobb ékszerdoboza: Riga

2015. május 28. Szerző: biciklis bakter

Miután az előző részben némi vonatozás után megérkeztünk Rigába, és gyorsan be is jártuk tömegközlekedéssel, most a legfőbb látnivalókra koncentrálunk. Riga a Baltikum legnagyobb városa, és óvárosa az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapott. Az óváros alapterülete nem túl nagy, így gyalogszerrel is könnyen bebarangolható. A sétálóövezet itt is, mint ahogy Vilniusban, nem azt jelenti, hogy csak a gyalogosoké a zóna, bizony sokszor autók elől kell a fal mellé húzódni, mert nincsenek kitiltva a szűk utcákból.

dscf9141.jpgA Feketefejűek háza, újjáépítve régi pompájára.

Rigát egyesek Prágához szokták hasonlítani, de az igazság az, hogy az egész Baltikumban kevés helyen lehet annyira érezni a német hatást, mint itt. A vasúti híd szerkezete leginkább Kölnt idézi, és ezen (igaz, nem észak, hanem dél felől) megérkezve is egyből egy óvárosba jutunk. Ennek a sziluettjéről azonban Drezda juthat eszünkbe a rengeteg templomtoronnyal... de nem a szász fővárosban típikus imaházakkal, hanem olyan téglaépületekkel, amelyek Brémára jellemzőek. Véletlen ezek után, hogy itt is az egyiknek az oldalánál a Brémai muzsikusok szobrát találjuk?! Minden bizonnyal nem... mert Riga városát a brémai Albert von Buxhoevden, Livónia harmadik püspöke alapította!

rigascentras1.JPGPanoráma a túlsó partról, amelyet Canaletto nem festett meg... a középső torony a székesegyházé, a jobb szélső a Szent Péter templomé

bremerstadtm.JPGA brémai muzsikusok személyesen. Az eredeti brémai szobron egyébként nincs ablakkeret...

A templomok közül a város jelképének  a Szent Péter bazilika hatalmas tornya számít, így nem tévedünk nagyot, ha toronyiránt indulunk el. A bazilika előtt találjuk a Feketefejűek házát (Mengjalv nams), mely a XIV. században épült (először), és a nőtlen kereskedők céhének székháza volt. 1941-ben a németek porig rombolták, és egészen az ezredfordulóig kellett várni arra, hogy romjaiból újjászülessen. Ma a város egyik leglátványosabb gyöngyszeme, nyáron viszont ideiglenesen az államfői hivatal tartózkodott benne, így a látogatók elől el volt zárva...

dscf9135.jpgA Városház térről a Szent Péter templom és a Feketefejűek háza

mengjalvnams.JPGA ház előtt ismét egy németes, sőt Brémára is jellemző dolog, a Roland-szobor...

 

dscf8204.jpgA gyönyörű míves óra

A ház előtti Rathausplatzon, pardon, Ratslaukumson áll az első karácsonyfa felállításának emlékműve is, melyet 1510-ben állítottak fel. Szintén a téren található a rigai megszállási múzeum, ami Lettország hányattatott történelmét veszi végig.

ratsnams.JPG A Városház tér névadója...

dscf9136.jpgAz első karácsonyfa emlékműve

strelnieki.JPGA megszállás múzeumát a bal oldali szocmodern betonkockában rendezték be, a lett lövészek szobráról pedig nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az első világháború vagy a szovjethatalom emlékműve inkább...

Tovább sétálva a Tirgonu ielán a Dóm térre érkezünk (Doma laukums),  Riga városképének másik meghatározó épülete magasodik a tágas tér fölé, a téren pedig kellemes kiülős helyeket találunk, de étkezésre és sörözésre mi találtunk ennél kicsit olcsóbb helyeket is: a Marstalu ielán a Rock cafét tudjuk ajánlani, ahol kellemes rockzenék szólnak a finom helyi sörök mellé, illetve ezzel majdnem szemben a Funny Fox Bar ételeit is tudjuk ajánlani.

dscf8355.jpgA Dóm tér

p1050256.JPGMaga a Dóm belülről is megér egy "misét"...

p1050238.JPG...annál is inkább, mert a mögé épült kolostor kerengője így néz ki.

Visszatérve a Dóm térre, ha a Pils ielán (Vár utca) lesétálunk, akkor előbb egy vakító fehér templomtornyot, majd egy kör alakú bástyát látunk meg magunk előtt: ez a rigai vár. Innen lesétálhatunk egy sörrel a Daugava-partra, ahol akár este 10-kor is napfürdőzhetünk, nyáron ugyanis nagyon sokáig fenn van a nap, és este 11-ig gyakorlatilag világos van.

dscf8230.jpgA Vansu tilts naplementével, este 10-kor

dscf8326.jpgEgy hangulatos óvárosi utcácska...

dscf8338.jpg...és egy másik a székesegyház mögött.

dscf8353.jpgA jobb oldali várkastélyszerű épület a Nagy Céh háza...

meistiela19top1.JPG...ennek szomszédságában áll egy másik hasonló épület. A házak gazdái úgy fújtak egymásra, mint a tetőn lévő macskaszobor... és az is sokat jelentett, amikor ezt a macsekot átfordították egy renováláskor.

dscf8200.jpgRiga is Hanza-város volt, erre jó bizonyíték ez a kereskedőház az emeleti raktárakkal...

trisbrali.JPG...illetve ezek a házak, melyeket Három Fivér néven emlegetnek itt.

Ha a vártól a Torna ielán sétálunk visszafelé, akkor a Lett Háborús Múzeumhoz érünk, mely bemutatja Lettország, és elődeinek valamennyi jelentős hadi eseményét a második világháborúig bezárólag. A múzeum megtekintése egyébként ingyenes, és az egyes termekben angol nyelvű összefoglaló is található a kiállított tárgyakról. Érdemes egy sétát tenni az óvárost körülölelő Pilsetas Kanalst övező parkban is, nagyon kellemes, árnyas sétautak és szépen megtervezett kertek között lehet egy picit lazítani, ha sokat talpaltunk a látnivalók és a borostyánkő boltok között - mert utóbbiból Daugavát lehet rekeszteni, a Baltikum "aranya" mindenütt megtalálható. A parkon túlra is érdemes elvetődni, főleg az Elizabet és Albert utcákba, ahol a szecessziós épületek díszeit csodálhatjuk meg.

dscf8343.jpgA háborús múzeumnak otthont adó lőportorony

dscf8315.jpgA park egy részlete

 

elizabetiela10b.JPGAz Elizabeta Iela 10b az egyik legjellegzetesebb szecessziós ház...

eliziela10bdetail.JPG...ilyen homlokzati díszekkel.

brivibaspiemien.JPGA parkban, de közel a belvárososhoz található a helyi Szabadság-szobor is...

kristuspiedzimbazn2.JPGA lett fővárosból sem hiányozhat egy ortodox katedrális, amely legalább olyan hányattatott sorsú volt, mint a vilniusi székesegyház... ebben a szovjet időkben planetárium működött, valószínűleg a kupolák miatt.

p1050272.JPGA katedrális közelében is leltünk egy hangulatos parkocskát - de ezzel ki is értünk Riga belvárosának szélére.

A városba érkezve messziről látszik még egy ikonikus épület: a Lett Tudományos Akadémia épülete gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint a moszkvai Lomonoszov Egyetem, vagy a varsói Tudomány Palotája. Nem véletlenül, a szovjet építészet erőszakolt iránya mutatkozik meg mindhárom épületben. A rigai épületet a helyiek nem véletlenül becézik "Sztálin születésnapi tortájának". Az oroszos hatás viszont ebben a negyedben több helyen is megnyilvánul. Például a rengeteg faépületben, amelyek közül a Jézus-templom a kiemelkedő - akármilyen hihetetlen, ebben kívül-belül minden fából van, és bent a kupola alatt szenzációs az akusztika. De ezen a környéken találjuk a trolivégállomásként bemutatott Centraltirgus-t, azaz a központi piacot is - ezt is érdemes bebarangolni, hiszen itt még meg lehet találni azt a hamisítatlan csarnoki hangulatot, amelyre Budapesten legfeljebb már csak a Hunyadi téren, meg egy-két külvárosi piacon lehet ráakadni. Mindezt a szovjet hatásokkal és - tengerközeli város lévén - nem kevés hallal.

dscf8187.jpg"Sztálin szülinapi tortája"

jezusbaznica.JPGA Jézus-templom kívülről...

jezusbaznints.JPG...és belülről. Megmondaná valaki is első ránézésre, hogy mindez mindkét oldalon fa?!

Ugyancsak jellegzetes a Daugava túlpartján álló Lett Nemzeti Könyvtár modern épülete, amely jelenleg épp fontos helyszíne a lett soros EU elnökség alatt tartott állam- és kormányfői találkozóknak. Érdemes említést tenni még a Daugava szigeten álló hatalmas tévétoronyról is, mely 1979 és 1989 között épült, és Európa harmadik legmagasabb épülete a maga 368 méteres magasságával (és magasabb, mint az ország legmagasabb pontja, ami mindössze 312 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé).

dscf8231.jpgA Daugava és a Lett Nemzeti Könyvtár

A folyónál járva nem mehetünk el amellett, hogy Laptoptáskás Ügynök, aki nem sokkal korábban járt a térségben, hajóval érkezett Rigába és távozott is onnan. Ennek következtében járt a Daugava-torkolatnál is, amelynek rövid bemutatása így e cikkből sem hiányozhat:

20140621_130727.jpgElőször is itt van mindjárt a városközpont távoli látképe egy érdekes perspektívából.

20140621_133923.jpgCsempésztünk némi vasutat ebbe a cikkbe is: kikötői iparvágány és rendező.

20140621_133114.jpgDaruerdő a kikötőben: több közülük Ganz-gyártmány!

20140621_140940.jpgMaga a torkolat, és azon túl a tenger.

20140621_143233.jpgVisszapillantás az egyhangú balti tájra.

dscf9138.jpgEiffel torony - ugyan kérem?!...

Ha kellően lejártuk a lábunkat, akkor egy rövid, 20 perces vonatozás után menjünk el Jurmalába, azon belül is talán Majoriba, Riga üdülőövezetébe, mely a Rigai-öböl partján található, és kicsit olyan, mintha egy tengerparti Siófokon lennénk. Békebeli és modernebb nyaralók és szállodák sora, árnyas sétányok, és persze a homokdűne mögött maga a tenger! A homokos tengerparti strand itt közel 80 km hosszú, tényleg, ameddig a szem ellát, félkörívben csak a széles homoksáv látható. Ottjártunkkor igen forró volt az időjárás, így a tenger is kellemes hőmérsékletű volt, de Thomas, a laprugós egy héttel később már panaszkodott a hűvös vízre. Éttermeket, bárokat a tengerparton, és beljebb, a vasútállomáshoz közelebb is találhatunk, az árfekvés egyébként olyan, mintha itthon lennénk, tehát nem túl drága.

dscf8243.jpgÉrkezés Majoriba

dscf8275.jpgGyönyörű fából készült nyaralók

dscf8246.jpgSétány éttermekkel, parkokkal

dscf8249.jpgÉééés... a Balti tenger!

dscf8254.jpgEz nem egy partra vetett óceánjáró, hanem egy hajó formájú hotel.

dscf8268.jpgSekély, lassan mélyülő víz, homokos tengerpart

dscf9130.jpg... és a városnézés után a jól megérdemelt helyi sör!

"Jobb helyeken" akad egy szépen berendezett és felújított kastély is látványosságként... mivel itt három kis országról van szó, így csak a letteknél találunk ilyet: a Rundale-kastélyt. Az aprócska Pilsrundale falu a fővárostól délre Bauska és Jelgava között található - ha a tömegközlekedést választjuk, az előbbibe kell elmenni busszal, majd ott átszállni egy másik buszra, a nettó menetidő másfél óra, plusz az átszállás.

haupttor.JPGBejárat...

rundalehinten.JPG...hátsó főhomlokzat...

rundalegarten.JPG...és az egész mögött egy szép nagy kert!

treppenhsunt.JPGAz első benyomások a lépcsőházban

A barokk palotát (a szomszédos Jelgava-ban találhatóval együtt) Kurföld és Zemgale hercegei, a Biron-família számára építette az a Rastrelli, akinek Szentpéterváron a Téli Palotát és a Szmolnijt, a környéki cári rezidenciák közül pedig Peterhof és Carszkoje Szelo főépületét köszönhetjük - de az ő tervei alapján készült a kijevi Szent András templom és a Mariinszkij palota is. Miután a vidék orosz kézbe került, a cárhoz hű nemesi dinasztiák kapták meg az épületeteket, és az övék is volt 1919-ig. Ezek után viszont csak a pusztulás évei következtek 1972-ig, amikor Rundale-ben megkezdődött a restaurálás. A munkálatok egészen idén tavaszig tartottak, Jelgava kastélyában viszont a mai napig mezőgazdasági iskola működik.

zeltazale.JPGA legnagyobb, legelegánsabb helyiség az arany terem...

porcelanakabinets2mi.JPG...ebből két porcelánszoba is nyílik.

rozuistabadetail.JPGA szobák többsége hagyományos barokk stílus selyemtapétás falakkal, ezek közül leginkább a virágdíszítésű termek emelkednek ki, mint a rózsa-szoba...

marmorazaledecke.JPG...a márványterem...

h_ienbuduschlafeck.JPG...a hercegnői pihenőszoba...

h_iengulambett.JPG...és a hagyományosabb barokk stílust képviselő hálószoba.

tualeteskabinetes.JPGA hálószobából nyílik a toalett-szoba...

tualetkabinscherb.JPG...ahol viszont csak ennyi utal erre a szó mai profán jelentésére. Egyébként egy mosakodó, és szépítkezőhelyiségről van szó...

tualetkabindeck.JPG...csak tükörbe nézni körülményes egy kissé.

A jövő héten még elköszönünk Rigától, és barangolunk egy kicsit a lett és észt határvidéken.

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr887495456

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Geocaching kirándulások 1. – Rīga 2015.05.28. 21:39:59

(Jó, magyarul egyszerűen csak Riga, de milyen jól néz már ki az a vízszintes vonal az i betűn, nem? Egyébként a név kiejtése lettül [ríga], szóval kicsit fura is, hogy a magyarul rövid i-vel ejtjük.) Persze korábban is mentem már ide-oda a geocaching ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása