Hova megy ez a vonat?

Hol áll meg ez a vonat? - Ahol óhajtja!

2013. február 28. Szerző: Budapest, aut. ford.

A menetrend azért van, hogy legyen miből kiszámítani a vonat késését – így tartja nem minden alap nélkül a régi vasutas bölcsesség. Az érkezési és indulási idők tarthatóságára számtalan „veszély leselkedik”, a menetrendben azonban más adatok is vannak, melyekre bátran támaszkodhatunk. Ezek közül egy nagyon fontos, hogy a vonat megáll-e az állomáson. Egyszerű logikai feladvány: vagy igen, vagy nem. Van más válasz is? Talán… 

Ha elvonatkoztatunk a vasúttól, az iménti kérdés nem kérdés. Az autóbuszos ágazatban vagy a helyi közlekedési rendszerekben akár kötöttpályán is természetes, hogy a járművek akkor álljanak meg a megállókban, ha azt az utasok igénylik. Működhet ez a megoldás nagyvasúton is? Vizsgáljuk meg! Először három technikai, majd egy szabályozási, végül egy gazdasági kérdést megválaszolva próbálunk a feltételes megállás intézményéhez közelebb kerülni.

Lapozzuk fel az idei vasúti menetrend 78. számú mezőjét. A balassagyarmati sebesvonatok már a múltat jelentik, a vonalon csak személyvonatok közlekednek. Mindenhol megállnak, naponta és irányonként három járat kivételével, melyek Becske alsón csak áthaladnak. Vizsgáljuk meg jobban ezt a helyszínt!

Becske állomást már hiába keresnénk: a falutól rendkívül nehezen megközelíthető helyen találjuk meg a nyomát, nem messze a Galga patak forrásától és a vasúti alagúttól. A kisecseti kövesút is hiába vezet oda, a vonatok utoljára az 1980-as években álltak meg ott. Becske alsó megállóhelye sem túl előnyös fekvésű, a falu központjától délre mintegy két kilométerre, bár közvetlenül az aszódi műút mellett található. A megállóhelyre nem vezet fel kikövezett járda,  mindent felver a gyom, közepén árválkodik a váróhelyiség romos épülete. Közvilágítás nincsen. Kinek hiányzik akkor itt a megállás? A megfejtéshez nem kell más, mint a térség közlekedési rendszerének minimális ismerete: autóbusszal innen Balassagyarmat könnyen elérhető, egy-két kósza járat Rétság irányába is akad. Ha netán valaki a főváros irányába utazna, esetleg régiós célpontokat keresne fel (ne feledjük, itt már az észak-magyarországi régióban járunk), akkor csakis a vasút, és Aszód iránya lehet az időben-távolságban reálisan használható lehetőség. A tapasztalatok azt mutatják: a lakosság számít a megállóra, még ha nem is feltétlenül gyalogol el idáig, hanem egyéni közlekedési eszközt vesz igénybe (elhozzák autóval, kerékpározik). Ezen kívül (az utasmennyiség szempontjából hol egekbe magasztalt, hol elenyészőnek minősített) bakancsos turisták számára sem közömbös a megállóhely sorsa: az Országos Kék Túra szakaszhatára, és a szandai várba tehető gyalogtúrák kiindulópontja egyaránt Becske. Ezzel kapcsolatban van azonban egy aprócska probléma: a reggeli járat (mely fél kilenc körül érkezett még ide a múlt évben) nem áll már meg Becske alsón. Utána pedig fél egyig semmi, alkalmatlan menetrend ezeknek az utasoknak a számára. Vissza irányban hasonló helyzet van: az ütemből a 16:03-as indulás hiányzik.

Lehetne-e ezen az állomáson, a "lyukas" indulási idők helyett egy jobb megoldást találni, ami a kevés számú potenciális utast jobban szolgálja ki? A feltételes megállás bevezetésével igen!

 

Első kérdés: hogyan lehet vasúton jelezni a felszállási szándékot?

Ha egy vasúti társaság feltételes megállás bevezetését fontolgatja, nem hibázhat: a rendszer azonnali csődjét jelenti, ha egy utazni vágyót otthagy a vonat a megállóban. A jármű vezetőjének képesnek kell lennie az utas észlelésére, a járműnek pedig a megfelelő helyen való megállásra – minden napszakban és minden évszakban, szélsőséges időjárási körülmények között. Az észlelhetőség kérdése onnantól merül fel, hogy az utas a kijelölt helyen várakozzon, tehát az első feladat, hogy ki kell számára jelölni ezt a helyet. Elsőre félelmetes, valójában gyakorlatias és igazságos, ha a rendszert nem a késve érkező, messziről futó próbálkozókra méretezzük: a menetrend szerinti közlekedés egyébként sem számol velük, más kérdés, hogy a mai (nem csak magyar) valóság megtűri az egész közlekedési rendszer néhány perces késését. Szóval az utas az, aki a menetrend szerinti indulás idejében a megálló területén áll. Részemről itt megállnék. Létezik ennél finomabb, esetleg komfortosabbnak tűnő megoldás, de az a rendszer lényegét már nem érinti. Megnyomhat az utas a megállóban egy gombot, ami akár jelzőberendezést vezérel, akár a jármű vezetőállásán villant fel egy fényt. Adhat az utas karjelzést vagy más, egyezményes jelet is. Véleményem szerint ezek mind megspórolhatók.

st georgen SLB 080.jpg

Felszállásjelző Ausztriában. Még az irányt is meg lehet adni.

Az észlelhetőség másik aspektusa tehát az, hogy ha az utas látható, a jármű meg tudjon állni: a megállóhely megközelítésekor a sebesség megválasztása részben szabályozási kérdés, részben a járművezető gyakorlatán múlik.

Kérdezni szokás ilyenkor, hogy mi van azokkal, akik nem akarnak utazni, „csak úgy” éppen jó helyen állnak? Mi lenne, semmi. A felesleges megállás közvetlen kárt nem okoz, legfeljebb a megállás kihagyásával elérhető – később még bemutatásra kerülő – előnyöket csökkenti. Ilyesmi a városi közlekedésben is előfordul.

 

Második kérdés: hogyan lehet vasúton jelezni a leszállási szándékot?

Lehet leszállásjelző megnyomásával. Kicsit labilisabb rendszer, mint autóbuszon, mert működési zavar esetén esetleg nem lehet a járművezetőnek kiabálással tudtára adni, hogy nem nyílt ki egy ajtó. A rendszer elemeinek minőségén és a karbantartáson sok múlik, nyithatatlan csíkos Bhv-ajtóval sokkal többen találkoztunk, mint rossz Flirt-ajtóval… A kisebb, egyterű járműveken a leszállásjelzőre sincsen feltétlenül szükség. Ha a jegyvizsgáló jelen van és ő képes a járművezetőnek egyezményes, szakszerű jelzést adni, akkor a leszállási szándék nála is bejelenthető – sőt, sokszor gyakorlatilag még erre sem lenne szükség, hiszen minden menetjegyen alaposan megnézhette a célállomást. Itthon utópia, de létezhet olyan rendszer is, ahol a jármű vezetője az egyetlen jelen lévő vasúti személyzet, és nincs az idehaza megszokott módon elszigetelve az utasoktól.

Véleményem szerint egy szóló Bzmot gombok nélkül is alkalmas feltételes megállási rendben történő részvételre, hosszabb, különösen nem átjárható szerelvények esetén azonban a technikára már szükség lehet. Mozdonyos vagy hosszabb, de kevés utassal közlekedő vonatoknál szokták még azt a megoldást javasolni, hogy a feltételes megállót megelőző utolsó kötelező megálláskor az utasok célállomásait ismerő jegyvizsgáló az indulásra felhatalmazás mellett egyidejűleg arról is tájékoztatást adjon, hogy a következő megállóhelyen lesz-e leszálló.

18-ason 067.jpg

A Bz ablakán kihajolva integetni? Nem. Megoldható a leszállásjelzővel is, ahogy az autóbuszon.

 

Harmadik kérdés: hogyan lehet feltételes megállásra menetrendet tervezni?

Ha tiszteletben tartjuk azt a két nagyon régi és nagyon hasznos elvet, hogy egyrészt a menetrend „vegye komolyan magát”, azaz tükrözze a valós közlekedési lehetőségeket, másrészt korábbi közlekedés semmi esetre sem megengedett, akkor egyben kijelöltük a feltételes megállási rendszer lehetőségeit és korlátait is. Lássuk be, a túl sok, egymást követő feltételes megállóhely teljesen kiszámíthatatlanná teszi a rendszert, az utazás megtervezését, kevéssel pedig az elérhető menetidő-nyereség lesz látszólag csekély. Ez utóbbi nem baj, egyszerűen el kell fogadni, hogy a feltételes megállás nem korábbi érkezés esélyét, hanem beépített menetrendi tartalékot, kisebb késések kisimulását adhatja, ha jól alkalmazzák. Végül mindez ténylegesen is a meghirdetett menetidő csökkenéséhez vezethet, mert nem a menetidőkben kell tartalékot elrejteni, azaz a tartalék nem a nyílt vonalon, hanem a megállásokban, pontosabban azok elmaradásában van.

A feltételes megállás tehát nem összeférhetetlen a jó menetrenddel, megfelelően kell jelölni, és tudni kell, mire való. Az esetlegesen elérhető menetidő-megtakarítás tervezése előtt természetesen ezen megállók tényleges forgalmáról nem árt némi előzetes információ. Másként kezelendő az olyan megálló, ahol az utazások néhány jól behatárolható vonatra koncentrálódnak, mint az, ahol a kevés utas látszólag logikátlanul oszlik el a napszakok és a vonatok között.

Milyen korlátai lehetnek ennek a rendszernek? Bizonyosan számít az, hogy adott vasútvonal milyen infrastrukturális adottságokkal, és mekkora forgalmat bonyolít. Egy órás-kétórás követési idővel rendelkező mellékvonalon nem szabad, hogy néhány feltételes megállóhely komoly problémát jelentsen. Más a helyzet azonban egy forgalmas fővonalon. Vegyük például a 40-es számú vasútvonal Dombóvár és Sárbogárd közötti szakaszát: több olyan megállóhely is található itt, mely forgalma igen alacsony, a feltételes megállások bevezetése előtt azonban alaposan mérlegelni kell, hogy például a tehervonatok menetvonalainak mit okoz, ha a személyvonatok menetrendje "fellazul".

Általánosságban, igen laza menetrendet csak olyan esetben érdemes készíteni, ha mindez az átszállásokra építő, integrált ütemes menetrendi struktúrát amúgy nem bontaná meg. A többi vonat menetvonala mellett, ahol ilyen előfordul, a rá- és elhordó autóbuszok menetrendjére is oda kell figyelni. Ha lenne egy, a menetrendek összehangolását szívügyének érző szakmai szervezet...

Érdekes kérdést jelenthetnek az idényjelleggel erősebb forgalmú helyszínek is: vannak olyan balatoni üdülőtelep megállóhelyek, melyek télen konganak az ürességtől, nyaranta meg még esetleg pénztárat is eltartanak. Szerencsés lehet-e vajon kiépíteni, majd idénytől függően használni és időszakosan felfüggeszteni egy ilyen rendszert? 

 

Negyedik kérdés: hogy mondjuk ezt meg az utasoknak?

Szinte minden fontos, utasokat érdeklő felvetést érintettem már fentebb. Honnan tudja meg, hogy feltételes megállási rend működik, hogyan szállhat fel, le, mind-mind utastájékoztatási kérdés. A rendszer sikere legfőképp ezen múlik, mint már említettem, a hiba nem megengedett, legfeljebb annyira, mint a hagyományos menetrendben. A magyar vasúti hálózaton évente egyszer-kétszer fordul elő, hogy egy vonat nem áll meg ott, ahol kellene, ez egy-egy vonalra lebontva azt jelenti, hogy 20-25 évente egy ilyen hiba „normális”. Ám ellentétben a megszokott vasúti menetrenddel, ahol a megállási rend betartása a vasúti társaság kizárólagos felelőssége, a feltételes megállásnál az utas tájékozottságára és megfelelő időben kinyilvánított szándékára is szükség van. Hirdetmények, matricák, szórólapok tehát minden mennyiségben hasznosak, és akkor a különböző fogyatékkal élő utasok különleges odafigyelést igénylő gyakorlati problémáiról (hogyan észleli az információt, eléri-e a gombot stb.) még szót sem ejtettünk.

weiden am see fertővidéki 011.jpg

Weiden am See (FHÉV) megállója korszerű tájékoztató berendezéssel.

Ötödik kérdés: megéri kísérletezni a feltételes megállással?

Egyértelműen igen! A költséges beruházások nélkül nyert menetrendi tartalék értéke al- és felépítményben kifejezve valószínűleg tíz- és százmilliós nagyságrend. Adott esetben például két fővonali menetrendi pókot összekötő mellékvonal üzleti értelme múlhat ezen a néhány perc menetidő-nyereségen, vagy annak hiányában is ezen a kevéske tartalék-menetidőn. A megspórolt megállás kíméli a jármű számos alkatrészét és üzemanyag-megtakarítást eredményez, ez is kiszámítható forintban.

Felmerülhet még, hogy ha a feltételes megállást hogyan kell megrendelni, pontosabban a megrendelt, de nem teljesült megállásért fizetni kell-e? Ha nem, az egy-egy vonat, de egész vasútvonalak szempontjából is az utolsó esélynek bizonyulhat a megmenekülésre: a vonathoz tapadó költségek igen tekintélyes része pályavasúti költség, mi is és mások is vitattuk ennek helyességét, de ettől még így van. A megállási díj ma egy-egy peron és épület nélküli, csak egy fémtáblával jelzett megállóhelyen annyi, amennyi nettó bevételt a vonat egész útján nem „termel”. Szóval a semmiért miért is álljon meg?

horvátnádalja 059.jpg

Horvátnádalja (21-es vonal) alkalmasnak tűnik a feltételes megállás bevezetésére.

Pótkérdés: miért is írok erről?

Nálunk jobban értesültek szerint minden eddiginél nagyobb az esély arra, hogy egyik – vagy mindkettő – nagy országos vasúti szolgáltató rövidesen belevágjon egy kísérleti üzembe, és élesben is kipróbálja a nagyvasúti feltételes megállást. A 16-os, 18-as, 23-as vonalak merültek fel eddig, ezeket én magam is alkalmasnak látom. Látok jövőt ebben a rendszerben, sok mellékvonal szaldóján segítene a megálláshoz kapcsolódó költségek csökkenése, de ha ez nem is szempont, a menetrendi stabilitás önmagában is nagy előny. A fenti szempontok remélhetőleg a vasúti társaságok szakembereiben is felmerültek, és ha az autóbuszoknál természetes, néhány év múlva a vasút egyes területein is kézenfekvő lehet, hogy a jármű akkor áll meg, ha szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr705107323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Gyuri 2013.02.28. 22:19:26

Korrekt, jól összeszedett cikk. Gratula.

v2peti 2013.03.01. 10:29:43

Már volt ilyen Magyarországon! A 18-as vonalon a 89 körül vezettek be ilyesmit, csak akkor még a nagyobb utasforgalom (6 részes Anakondák mentek arra) ezt kevésbé indokolta. Pár év után megszüntték. Hangosbemondás is volt hozzá. (Meg KN-es közlekedés, ami egészen a GYSEV-es átvételig megmaradt.)

mr.louie 2013.03.01. 10:49:28

Valójában a leszálló dolog megoldott, hisz a rendszerben ott van minden utas célállomása, ami a jegyen szerepel. Felszállók is ott, ahol van jegypénztár, mert a jegy adatai gondolom azonnal a rendszerbe kerülnek, amit a mozdonyvezetőhöz egy real-time rendszerben be lehet kötni. Hisz a hálózatot menet közben elvileg a kalauz is eléri mikor vonaton ad jegyet.
Ha nincs jegykiadás egy állomáson, akkor pedig jöhet a nyomógomb, amit szintén az előző rendszerbe lehet drótozni..

Adani 2013.03.01. 16:33:38

Szlovákiában pl. van és a gombos rendszer mellett használnak egy filléres megoldást is kisebb eldugottabb megállóhelyeken.

Valami olyasmi a megoldás, hogy van egy nagy kb. másfél méter átmérőjű kör alakú jelzés a peron végénél, ezt az utas ha vonatra akar ott szállni elforgatja, így a pálya síkjára merőleges lesz fényvisszaverő kialakítás, éjszaka is látszik. A vezér látja, megáll, és a vonat maga forgatja vissza a tárcsát úgy, hogy nekimegy. De amúgy a legegyszerűbb és szintén filléres módszer egy jelzőgomb, megnyomod távolabb jelzőt kezel így tudja a vezér ,hogy meg kell állni. Erre szokták mondani ,hogy nem menne, mert majd a hülyegyerekek mindig nyomogatnák, de szerintem ez hülyeség, egyrészt ezért kevesen mennek ki a puszta közepére ill. ha mégis van ilyen egy idő után leszoknának róla ,mert már nem lenne poén. Már országszerte sok zebránál is ilyen rendszer van, ahol meg kell nyomni egy gombot ha át akarsz menni és akkor majd zöldet ad a lámpa, amúgy nem, azt se jellemző ,hogy feszt nyomogatják.

Egyébként hivatalosan pl. a Gödöllői HÉV-en sokáig volt feltételes megálló Tölgyes/Szentjakab, mindenféle jelzés nélkül, nappal integettek az utasok a vonatnak, éjszaka elemlámpáztak és nem volt utaslemaradás, ha meg ott akart valaki leszállni akkor szólj a vezérnek, hogy álljon meg Tölgyesen vagy jelzett az ajtó fölötti vinnyogtatóval (ami nem leszállás jelzésére szolgál a robotnéni szerint, de ott ez kivétel volt). Azért szűnt meg a rendszer, mert felépült egy lakópark a megálló mellett és a megnövekedett utasforgalom miatt már érdemes minden vonatot megállítani.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.02. 17:50:42

Induljunk ki abból, hogy egy minden (biztonsági) igényt kielégítő rendszert vezetünk be, ahol az utasnak kell a peronon (esetleg már a parkoló és a peron között) gombot nyomni, ha azt akarja, hogy megálljon a vonat.
Én ezt úgy képzelem, hogy jelzővel utasítjuk a mozdonyvezetőt, hogy álljon meg. Erre a jelzőre előjelzők, stb hívják fel a figyelmet.
Mivel a vasúti járművek fékútja nem olyan, mint a közúti járműveké, ezért logikus, ha a vonat 25-re ér a megállóba, akkor nekünk 23-ig gombot kell nyomnunk, különben nem áll meg.

Több problémát látok:

Ha késik a vonat, akkor a gombnyomás határideje hogyan tolódik ki? Hiszen ha a vonat eredendően megállna, akkor a késő vonat ugye elviszi a késő utasokat is.
Ha a vonat befolyásolja, hogy meddig lehet lenyomni a gombot, akkor a rendszer hogyan kezeli azt, ha a késő vonat előtt elengednek egy másik vonatot, esetleg egy expresszt?

Ha az utas tudja, hogy 23-ig nyomhat gombot, de a szerelvény az előző két feltételes megállóban sem állt meg, akkor a vonatnak vagy a sebességét kell csökkentenie, vagy az utasnak kell korábban a gombhoz érnie.
Olyan helyen lakom, ahol a buszközlekedésben ütemes menetrend van. Nincs annál bosszantóbb, mikor a busz, hogy ne legyen korábban, két falu között a nyílegyenes jó minőségű úton 90 helyett 35-40 km/h-val battyog. Idegesítő az utasoknak, az autóknak.

És végezetül: A mentrendben hogy adjuk meg, hogy az utasnak meddig kell kiérni? Hisz két időpontunk lesz: Amíg gombot nyomhat, illetve a vonat tényleges érkezési ideje.

Ezeket a részleteket bontsa ki valaki, aki már élesben szerzett ezekkel a rendszerek valamelyikével tapasztalatot!

Adani 2013.03.02. 18:25:36

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Működik ez már több országban a problémák nagy része nem jelentős vagy nem is probléma. a Volánbuszoknál pl. már évtizedek óta így van, csak a nagyobb pályaudvarokon várnak az indulási időre, vidéken az sem jellemző ,hogy battyog az úton, két nagyobb település közötti megállókban ha nincs felszálló és leszálló nem áll meg, aki ilyen helyen lakik megszokja, hogy 5-6 perccel előbb kell kimenni és kimennek előbb. Meg persze, a peronon kell állni a táblánál nem pedig elbújva, hogy lásson, esetleg inteni is a busznak ,hogy fel akarsz szállni. Évtizedek óta így a volánoknál, nem fog azért a megállóban dekkolni a busz, hogy kivárja a menetrendet ha előnyben van ,majd a pályaudvaron, ha van pár feles persze a sofőrnek is így jobb, hiszen ott intézheti ügyes-bajos dolgait, pisikocka, evés, ivás stb.

"Mivel a vasúti járművek fékútja nem olyan, mint a közúti járműveké, ezért logikus, ha a vonat 25-re ér a megállóba, akkor nekünk 23-ig gombot kell nyomnunk, különben nem áll meg."

Akkora gond azért ebből egy vicinálison nem nagyon van, ott ugye nem jellemző 60-nál nagyobb sebesség, és arról még egy Bz is megáll azért néhány 100 méteren túl, így ha van valaki a megállóban azt azért látja. Jó ködös, esős időben már problémás, de akkor meg lassíthat max. feleslegesen áll meg és azért nem gyakori dolog az, hogy a látási viszonyok korlátozottak. Megoldható a dolog egy kitűzött lassújellel, ha nincs felszálló nem áll meg, de lassít, így észre fogja venni ham égis van. A HÉV szerelvények féktávolsága a robotnéni szerint 300 méter is lehet, Tölgyesnél mégse volt ebből sosem gond feltételes megállónál, pedig ott 60-al megy a vonat az erdőben. Éjszaka elemlámpáztak az utasok, nappal meg integettek és féktávolságon kívül mindig észrevette a vezér ha volt ott valaki. Egyszerűen megszokták úgy mint a az út mellette buszmegállóknál ,hogy előbb kell kiérni a megállóba kicsivel, mert ha nem áll meg a vonat pár helyen előbb ér oda.

"Ha a vonat befolyásolja, hogy meddig lehet lenyomni a gombot, akkor a rendszer hogyan kezeli azt, ha a késő vonat előtt elengednek egy másik vonatot, esetleg egy expresszt?"

Egy távolról kezelt hangossal ez is megoldható, bemondják ,hogy ez a vonat nem az lesz, ami itt megáll, ez áthalad. Most is van pár pusztai megálló fővonalnál is pl. Pusztapó vagy Csugar, ahol 120-al zúg át az áthaladó vonat még sincs gond belőle, ha előztetik a személlyel. Az utas anyázik max. ha nem szólnak ki a hangoson, de nem jellemző ez sem, meg ugye semmiség kiszólni, hogy várjatok még egy kicsit ez még nem az a vonat, de az is jön mindjárt.

Eleinte lehet nehézség, de aztán megszokják az utasok. Gombot meg akármikor nyomhat azt nem lehet korlátozni, meg ugye ez a meddig és mikor nyomjak gombot téma egyetlen egy mondattal rövidre zárható, amit oda kell írni a masinára: "felszállási szándékát kérjük időben jelezze"

Fővonalaknál meg nagy sebességnél vagy jelzőrendszer, vagy lassújel pl. 30 vagy 40 km/h, hogy meg tudjon biztonságosan állni ha muszáj. Nem akkora megtakarítás, de nagyobb mintha feleslegesen megállna.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.02. 19:26:35

@Adani:

" Volánbuszoknál pl. már évtizedek óta így van, csak a nagyobb pályaudvarokon várnak az indulási időre, vidéken az sem jellemző ,hogy battyog az úton,"
- Ahol lakom, ott nem egy sofőrtől vontak le komoly összegű kötbéreket azért, mert korábban voltak.

"Akkora gond azért ebből egy vicinálison nem nagyon van, ott ugye nem jellemző 60-nál nagyobb sebesség,"
- Ahol a vonat nem tud menni legalább 100-al, oda nem is kell vonat, oda busz kell.

Sokat írtál, de aggodalmaimra, felvetéseimre nem tekinthetőek válasznak.

Adani 2013.03.03. 13:27:43

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Miért is nem?

Hiszen simán megoldható minden, még külön jelzőeszköz nélkül is ha kirakna kegy lassújelet a feltételes megállóhoz úgy észreveszi a vezér, hogy van ott valaki.

Amúgy csinálták ezt a körösnagyharsányi vonalon 1997 óta kb. mikor Dobaipuszta megálló hivatalosan megszűnt. Nagyon kicsi forgalma volt ,de az a kevés ember nem igazán tudott mással járni és ha volt ott a valaki a vezérek megálltak egészen a bezárásig ment így, ott pedig a sebesség 50 km/h volt és nem okozott gondot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.03. 13:47:29

@Adani: Miért?

Mert a jelen 30-al cammogó Bz-ből indulsz ki, engem meg a jövő érdekelne.

Adani 2013.03.03. 14:18:47

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

A jövő egészen más hiszen az akár az is lehet, hogy a megállóban kint lévő LCD kijelzőn látott a voantinfót hogy épp most hol jár a vonat, így tudod mikor ér oda és ott ráböksz az állj meg, fel akarok szállni gombra és a vezérnél is megjelenik az üzenet.

De pl. már régesrégen meg lehetett volna tenni sok helyen azt ,hogy nem állunk meg ha nem muszáj pl. a Kecskeméti kisvasúton, ahol a megállók többsége puszta közepi, ahol ritkán van felszálló. Ott pl. simán lehetett volna olyan menetrendet csinálni, ami nem számol ezekkel a megállásokkal és ha mégis meg kell hát összejön pár perc késés.

De ha csak 1-2 feltételes megálló van a vonalon akkor a menetrendben bele lehet tenni a megállást ha nem kell megállni akkor meg majd a következő állomáson kivárja az indulási időt időt ugyan nem spórolunk, de üzemanyagot igen.

Adani 2013.03.03. 14:33:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Amúgy ebből kell sztem kiindulni ,mert itt kell kezdeni a dolgot, hogy a kisebb vicinálisokon, kiválasztunk pár megállót ,ahol az esetek többségében feleslegesen áll meg a vonat (van bőven), esetleg azokat, amit korábban megszüntettek vagy mondjuk most halállistán lévő megálló, és ott azt mondani ,hogy feltételes megállás lesz csak. Gyakorlatilag megszűnik, de mégsem, mert ha van utas meg fog állni a vonat, de a menetrendben nem lesz benne a megállás. Így ha nagy ritkán van utas és megáll a vonat akkor összeszed 1-2 perc késést, ami nem tragédia. Vagy pl. olyan megállóknál is el lehet kezdeni, ami időszakos ill. nem az, de csak bizonyos időben kihasznált igazán pl. fürdőhelyek mellett lévő ,ahol főleg nyáron van utas. Ott van pl. Gyula Városerdő, télen az utasforgalom nulla, nyáron szezonban a közeli üdülőkhöz és az erdei iskolához mennek komplett iskoláscsoportok is. Ha feltételes megállóvá teszik azzal gyakorlatilag semmi sem változik, szökőévente egyszer meg kell állnia télen is ott a vonatnak, ezt kibírja mindenki ilyen megállókban ill. olyanokban, amiket meg akarnak szüntetni a rendszer tipikusan a win-win üzlet, ahol mindenki jól jár, jóllakik a kecske és megmarad a káposzta.

A másik lehetőség, hogy ha kicsit forgalmasabb a megálló, de mégis sokszor nincs ott senki akkor is lehet feltételes, de a menetrendbe be van kalkulálva a megállás, ez is főleg vicinálisoknál érdekes meg kisvasutaknál, ha nincs utas és leszálló sem a vonat nem áll meg, esetleg csak lassít, így pár perccel sietni fog a menetrendhez képest, de ez nem jelentős, másrészt a következő állomáson kivárhatja az idejét, vagy ha késésben volt eddig csökkentheti a késést.

Elkezdeni kicsiben kell és ha beválik akkor lehet gondolkodni azon, hogyan bővítsük ,fejlesszük. Pláne, hogy így kicsiben elkezdeni semmibe sem kerül vagy csak fillérekbe (egy leszállásjelzőt pl. lehet egy vezeték nélküli ajtócsengővel is meg lehet oldani pár ezer ft-ért adják a Praktikerben, még közbeszerzésben ahol mindenki ellopja a magáét sem lenne drága), de kezdetben az se kéne, szól az utas a kallernek, hogy itt és itt le akar szállni ő meg ezt megmondja a vezérnek, vagy jelzi neki valahogy. Felszállásnál meg leinti a vonatot, ill. kiáll a peron szélére és észreveszik, hogy ott van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.06. 19:06:50

Egy hozzáértő, aki oda-vissza tudja az F1-2-3-... G1-2.... könyveket, elmondhatná, jelenleg mi szabályozza, hol és mikor áll meg a vonat, hogy lássuk, mennyi mindent kell hozzá módosítani...

Adani 2013.03.06. 22:47:26

Az már mondhatni részletkérdés. Technikai akadálya nincs, ez tény, kitárgyaltuk, csak bürokratikus akadályok lehetnek ,de azokat meg lehet kezelni, csak akarat kell hozzá, általában ezzel szokott baj lenni, hogy akarat nincs, legalábbis ott, ahol kéne.

Gabesz9 2013.03.08. 22:50:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Erre csak annyit tudok mondani, hogy szerintem a BKV nem tartozik a legrugalmasabb közlekedési cégek közé- Érdekes módon meg tudták oldani, hogy Pesten jó pár villamosvonalon nem állnak meg a tuják, csak ha van le, vagy felszálló utas. Konkrétan: pl. a 61-es forgalma -szerintem- nagyságrendileg meghaladja a MÁV legforgalmasabb mellékvonalának forgalmát. Ennek ellenére, ha nincs le, vagy felszálló, a villamosok nem állnak meg a megállóban. Ez a rendszer már akkor működött, -feketén- amikor az 56-oson még az 1000-esek jártak. Akkor sem reklamált senki, meg most sem. Mindent lehet, csak akarni kell.

Adani 2013.03.09. 10:47:04

@Gabesz9:

Ez már megy Szegeden is jó ideje, sőt a Volánbuszok is megoldják évtizedek óta, mindenféle kiegészítő nélkül, két város közötti tanyasi buszmegállóknál. Sőt ha sok ilyen van bizony előbb ér oda a busz, akár 10 perccel is, és nincs gond belőle. Egy sima út széli buszmegállónál ,ahol csak peron van vagy még az sem csak tábla ott az utas jön a busz 70-el és ha int az utas, hogy felszállna, akkor megáll. Ha meg nincs ott senki akkor nem. Le és felszállási szándékát idejében jelezze, ki van írva a menetrendre, és a buszra is ezzel pedig minden problémát megoldottak. De ugyanez működik északi szomszédainknál, Szlovákiában és Csehországban a vasúton is, és ugye ott is van még olyan vonal, ahol ugyanolyan Bzmot motorvonatok járnak mint nálunk.

Girhes Joe 2013.06.21. 12:09:01

Nem szorosan a lényegre válaszolok, hanem a felvezetéssel kapcsolatban kérdeznék: ugyan mi értelme van annak, hogy egy több tucat helyen, kábé minden bokorban megálló személyvonat csak EGYETLEN helyen nem áll meg? Így se az üzemanyag, se az idő megtakarítása nem számottevő, ellenben jól ki van szúrva azzal a pár emberrel, aki történetesen pont arról az egyetlen helyről akarna közlekedni. Erre amúgy tökéletes megoldás a feltételes megálló, de szerintem azt se érdemes egyetlen helyre korlátozni, mert akkor nem hoz annyi hasznot, amennyi macera a rendszer bevezetésével jár.

(Ennek a kérdésnek az inverze az, amit gyerekkoromban sose értettem: minek állt meg évekig a Göcsej expressz Akarattyán, azt is csak Pest felé menet, a másik irányban nem? Az a Göcsej, amelyik amúgy Füredtől Fehérvárig sehol nem állt meg. Mindig azon röhögtem, hogy biztos ott lakik a menetrend készítőjének valami rokona.)

szabo.z1 2013.11.02. 14:38:43

Nem rossz elgondolás ez a feltételes megállás, de tuti lennének helyek, ahol az emberek szórakoznának.
Szerintem azt kellene csinálni, hogy ki kellene építeni egy olyan rendszert, hogy ha valaki vett jegyet az adott megállótól akár online, akár pénztárnál, akár automatából, akkor lehessen csak felszállás céljából jelezni. Nem nagy durranás lenne egy ilyent kifejleszteni. És legalább nem az lenne, hogy a gyerekek állandóan szórakoznak.

Adani 2013.11.03. 09:44:18

@szabo.z1:

Egy puszta közepén lévő megállónál nem túl valószínű, hogy szórakoznak majd, de amúgy is egy idő után leszoknának róla, eleinte még lehet nekik vicces később meg már unalmas.
süti beállítások módosítása