Hova megy ez a vonat?

Farkasszem-nézés Kelenföldön órákon át

2013. szeptember 17. Szerző: Hova megy ez a vonat?

2013.szeptember 14-én délelőtt - miután úgy tűnt, hogy a babonások és számmisztikusok szerint kritikus napot sikerült a hazai vasútüzemnek megúsznia (pedig még az év is 13-as volt...) - egymástól mintegy száz méterre sikerült két vonatnak megállnia. Szerencse, de ezt a szakma akkor is vasúti balesetnek minősíti, amihez hosszan tartó vizsgálat és elemzés dukál. Mi történt itt, és mi nem volt indokolt belőle?

DSCF4073.JPG

Ami történt

Ott kezdődött, hogy a Kelenföld-Tárnok vasútvonal átépítése kapcsán bekövetkezett az ilyenkor amúgy is gyakori kábelvágások egyike, emiatt Kelenföld és Háros állomások között a biztosítóberendezés meghibásodott. Mivel az áramellátásában nem keletkezett kár, a jelzők mutattak jelzésképeket, viszont ezek közül azok, amelyek a sérült kábelrészről kapnak információt, automatikusan vörös jelzést vettek fel. A vörös térközjelzők a magyar vasúti szabályok miatt 15 km/h-val meghaladhatók, tehát ettől a forgalomnak nem kell leállnia.

Van viszont egy másik probléma is: a biztosítóberendezések a forgalom menetirányát is meghatározzák az adott vágányon (ebben az irányban lehetnek vöröstől eltérő jelzésképek, azaz erre tudnak haladni a vonatok). Amennyiben a szakaszon a rendszer megsérül, a menetirány megfordítására a kábelezés helyreállításáig nincs lehetőség. Ilyenkor az F.2. számú forgalmi utasítás 15.4.2.1-es pontja szerint bevezetendő az állomástávú közlekedés az érintett vágányokra (ehhez a forgalmi vonalirányító és a területi biztosítóberendezési diszpécser együttes rendelkezése szükséges).

A dolog egy darabig működött is így, és a két működő vágány miatt (mindegyiken egy irányba haladtak) nagyobb késések nélkül meg lehetett volna úszni a helyzetet. Jött azonban a pécsi IC Budapest felé (a 819-es számú, Tubes nevű), valamint a Veszprémen át közlekedő gyors Szombathely felé (a 904-es számú), amelyek ugyanarra a vágányra terelődtek, és egymástól nem messze álltak csak meg. Ezek után órákon át álltak ott, míg a másik vágányon Kelenföld és Háros között váltakozó irányban zajlott a forgalom. A környező vonatok így már nagyobbakat késtek, a balesetben részt vevők pedig több, mint öt óra késéssel értek céljaikhoz, tehát nagy valószínűséggel más, induló vonatok pontosságát is tönkretették, révén, ezen szerelvényekből lettek volna kiállítva.

DSCF6340.JPG

A műszaki részletek

Hogyan került két vonat egyazon vágányra? Miért tudtak mégis megállni? Milyen berendezések segítik ilyenkor a baleset elkerülését? Nézzük sorjában! Kelenföld vasútállomáson a svájci Integra gyár licence alapján gyártott Domino 70 típusú berendezés üzemel. Ennek a működési elve eleve kizárja azt, hogy foglalt vágányra rendelkezzen vonatot kihaladni úgy, hogy vöröstől eltérő jelzésképet bocsát ki számára (azaz feltétlenül szükséges hívójelzésnek is megjelennie). Ez akkor is lehetséges, ha egy mögöttes térközjelzés más irányú forgalmat határoz meg (azaz szembe haladó vonat számára biztosít közlekedési engedélyeket), valamint váltóállítások kapcsán vágányút-beállítás sem szükséges ahhoz, hogy az adott vonatnak a megállj!-jelzésen kívül a hívójelzés megjelenhessen. Hívójelzés mellett viszont maximum 15 km/h-val szabad elmenni, ennél nagyobb sebesség esetén a mozdony vonatbefolyásoló berendezése előbb jelez, majd fékezéssel bírálja felül ezt a tevékenységet.

 .

Felül a megállj!-jelzés, alul a hívójelzés. Csak egy villogó fehér fény, és micsoda különbség! Aki a vasút színes lámpasoraiból akarja jobban kiművelni magát, összefogalalót találhat például a wikipédián.

A Pécs felől érkező IC (a Budapest felé haladó vonat) Háros állomáson kapott a forgalmi szolgálattevőtől írásbeli utasítást arról, hogy a műszaki hiba miatt állomástávú közlekedés van érvényben. Emiatt az F.2. fentebb említett része alapján (amely szabályozás éppen augusztusban változott meg) maximum 40 km/h-val közlekedhetett tovább (a vonatbefolyásoló tolató üzemmódba állításával). A MÁV által kiadott közlemény szerint viszont a Tubes IC max. 15 km/h-val közeledett, ami további magyarázatra szorul(na), ugyanis erre elvben már semmi sem kötelezi.

Az F.2. augusztusi változásában több nyalánkság is van, a kedvencünk az, hogy közel 30 év után sikerült összhangba hozni a vasútra vonatkozó utasítást a 20/1984-es KM-rendelettel, ami az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szól (a sorompók kézi lezárása eredményezett olyan 10 percen túli zárva-tartási lehetőséget, ami viszont a megkülönböztető jelzést használó járművek számára volt probléma, amelyek felvonulási útvonala kizárólag a 10 percen túl zárva nem tartható sorompókra vonatkozik). Előremutató változás azonban az is, hogy míg a használhatatlannak minősített térközjelzés esetén az utolsó beállított menetiránnyal szemben 15 km/h volt a megengedett sebesség, ez egységesen 40-re változott, azaz a jelenleg is szűk keresztmetszetként megjelenő hibás szakaszok kevesebb forgalmi problémát okoznak majd, és kevésbé borul tőle a ravatal.

A dolog nyitja valószínűleg az lehet - ismerve a baleset helyszínét - hogy Kelenföld állomás valamilyen oknál fogva hívójelzést adott fel az IC-nek, ami emiatt 15-re lassított, és amikor a szombathelyi gyors beért a bejárati jelző által kiszigetelt szakaszra (azaz belépett az ő vágányára) a szakaszt foglalttá tette, és vagy a vonatbefolyásoló, vagy a mozdonyvezető a pécsi IC-t ezzel megállította.

Update: Nem volt ismert számunkra a cikk írásakor az, hogy a pécsi IC a bejárati jelző előtt, vagy után állt-e meg. Az első információkból (15 km/h-s sebesség) az következett, hogy utána (azaz a hívójelzést meghaladva), a KBSZ összefoglalójában viszont nem ez szerepel. Ezek alapján nem a vonatbefolyásoló berendezés állította meg ezt a vonatot.

A szombathelyi gyors behaladása a pécsi IC vágányára egyelőre rejtély. Az biztos, hogy ő is kapott írásbelit a Hárosig tartó állomástávú közlekedésről a hiba miatt, és az is valószínű (a közleményből), hogy ő is 15-tel, tehát hívójelzésre érkezett. A kérdés az, hogy az első kijárati jelzőn volt csak hívójelzése, vagy még a másodikon is (ennél történt az esemény).

Kelenföldnek Budafok felé ugyanis "két kijárata van", leegyszerűsítve két, viszonylag jól elkülönített váltókörzet miatt: a vonat Kelenföldet ténylegesen csak akkor tudja elhagyni, ha az egymás utáni kijárati jelzőkön valamilyen szabad jelzés látható.

A hívójelzés ténye - mint írtuk - semmit sem jelent, lehetséges, hogy megvolt a hívó végig, lehet, hogy nem, és az is valószínű, hogy az esemény létrejöttéhez szükség volt egy váltó felvágására is. (A közleményben leírtak és a helyismeret alapján ennek a 19a jelű váltónak kellett lennie. A váltó felvágása azt jelenti, hogy a vasúti jármű kereke átállítja a számára helytelenül álló váltót.) A helyzet kivizsgálása fogja majd feltárni a történteket, és megállapítani a helyzet súlyosságát, és az esetleges büntetőjogi felelősséget.

Kép 051.jpg

Domino 70 biztosítóberendezéshez tartozó jelzők erdeje.

Eközben az utasok

Eddig a száraz műszaki tények tükrében tárgyaltuk az eseményeket, de érdekes az is, hogy mi történt azokkal az utasokkal, akik ezt "végigélvezték". Ez majdnem botrányosabb volt, mint maga a baleset ténye: az utasokat senki sem tájékoztatta kielégítően arról, hogy mi történt, körülbelül meddig kell ott várni, és milyen egyéb lehetőségek vannak a "menekülésre". A helyszínen négy vágány halad, de ebből kettő a Kelenföld-Tárnok átépítésével érintett, akkor még forgalomból kizárt vágány volt. A négy vágányból tehát a baleset létrejötte után csak egyen volt forgalom, azaz a vonatoknak kellett lennie egy olyan oldalának ahova biztonsággal le lehetett volna szállni. A teljes nyugodtság érdekében ki lehetett volna vezényelni vasútőröket, vagy lehetett volna kérni tűzoltókat is, akik segíthettek volna az utasoknak a töltésre való leszállásban és a helyes útvonal megtalálásában.

Az már másik kérdés, hogy erre ki vállalja a felelősséget. Forgalmi okból fel és leszállni elvileg tilos, a vonaton maradni akár fél napig viszont értelmetlen, főleg mivel nemcsak Budapestre, hanem Veszprém, Szombathely és Zalaegerszeg felé is ment el ez alatt vonat. Kelenföld állomás nem volt nagyon messze a helyszíntől (max. 1 kilométer volt a peron), ezt a távot akár gyalog is lehetett volna az utasok többségének abszolválnia. A jegyvizsgáló csak a felettese tudomásával adhat engedélyt ilyenkor a vonat elhagyására, és ezek után következik még egy sor bürokratikus és többségében értelmetlen szabályozás az esetre. Nekünk csak annyi a kérdésünk, hogy ebben a helyzetben miért csak a műszaki helyzetre koncentrált mindenki, a vonaton lévő utasokra miért nem? Ki engedélyezhette volna a jegyvizsgálónak azt, hogy a vonat elhagyását rendelje el, és miért nem tette ezt meg? Miért nem keresték a jegyvizsgálók ezt a személyt? Amíg ezek a kérdések nem, vagy csak utólag érdekesek, jó szívvel csak vonatközlekedtetésről beszélhetünk, személyszállításról kevésbé.

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr305517675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.17. 08:27:01

A műszaki részleírása nagyon száraz lett. Laikusok számára mindenképp.

Amúgy korrekt összegzés.

-Sárga keramitkocka- 2013.09.17. 08:51:32

Toletek nem megszokott, sulyos tevedes van a cikkben. A 819 meg a Hivojelzest mutato G bejarati jelzo elott megallt. A 904 kozlekedese nem volt hatassal a 819 reszere taplalt jelekre es annak vonatbefolyasolojara.

De ha a 819 a G jelzon belul lett volna, akkor is M! (hivo) jelzes meghaladasa okan a vezetoallasjelzon voros feny lett volna, ezert nem „verhette vissza” azt a szakaszra szembol belepo 904. (nem valtozott volna a jelzes a satorjelzon, mert eleve voros volt)

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2013.09.17. 09:24:12

Ok, haat nekem is vagy 20 percig tartott megfejteni, lehet, nem is jól sikerült.

Szóval, kb ezt sikerült kihámozni a terminusokból:
"állomástávú közlekedés" = Akármi van, a vonatnak meg kell állnia A állomáson, meg kell állnia B állomáson, és csak (írásos??) engedéllyel szabadulhat.

"a vonatbefolyásoló tolató üzemmódba állításával"= Ez egy bizosító kütyü a mozdonyon, ami különböző maximális sebességet határoz meg? Szóval ha tolatóállásba bökik, ha megveszik sem megy 40-el többel, ha mondjuk hiperűrben van, akkor meg mehet fény felett 0.5-el?

"Automata mivoltából előfordulhat, hogy ha egy vonat elhagyta a jelző által fedett szakaszt, akkor vörösből nem vált továbbhaladást engedélyező állásba; ilyenkor a vörös jelzés 15 km/h sebességgel meghaladható." - Ez a wikipediaból, mert kicsit konfjúzd lettem tőle. Addig ok, hogyha piros a lámpa, és alatta pislog a fehér, akkor el lehet sasszézni mellette 15-tel. De ebből a mondatból nekem az jön le, hogy fehér villogás nélkül is el lehet mellette menni, szóval ez hogy van?

@-Sárga keramitkocka-: "De ha a 819 a G jelzon belul lett volna, akkor is M! (hivo) jelzes meghaladasa okan a vezetoallasjelzon voros feny lett volna, ezert nem „verhette vissza” azt a szakaszra szembol belepo 904. (nem valtozott volna a jelzes a satorjelzon, mert eleve voros volt)" -no ez speciel enlbock x-akta. :D

Fontos dolgok ám ezek átlagusernek is simutranshoz, és a train simulator 2013-ban is folyamatosan megszívom a térközjelzőket..

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.09.17. 09:37:53

@Szántó Gábor:
- Állomástávolságú közlekedés esetén a két állomás közötti pálya hiába van felosztva térközökre a térközjelzők által, addig nem lehet az előző vonat után küldeni a mögötte jövőt, amíg az be nem ért a következő állomásra (mivel pl. a térközjelzők használhatatlanok).
- A vonatbefolyásoló a mozdonyon lévő fedélzeti berendezés. Ha T állásba állítják, akkor legfeljebb 40 km/h-t enged, afölött vészfékezést alkalmaz, és megállítja a vonatot.
- Térközjelzőn nincs hívójelzés, az csak a főjelzőkön van (mivel azok vörös esetén nem haladhatók meg külön utasítás nélkül). Térközjelző pedig 15 km/h-val meghaladható vörös esetén.

@-Sárga keramitkocka-: a pontos tényeket nyilvánvalóan majd a KBSZ jelentéséből tudjuk meg, addig valóban elég sok a bizonytalan pont.

Hova megy ez a vonat? 2013.09.17. 09:57:35

@-Sárga keramitkocka-: Ha a pécsi IC meglépte volna a G jelű jelzőt, akkor lett volna EVM reakció, az ütemek 1->0 átmenete miatt. Az IC a - feltehetőleg - orra előtt visszaeső hívójelzés miatt állt meg (ami nyilván a jelző előtt van). Viszont a visszaejtést akkor is a jelző mögötti terület foglaltsága idézhette elő, amit az ebbe a szakaszba betévedő szombathelyi gyors tett (tehetett) meg.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.09.17. 10:59:15

A negyedét ha értem.

Jól gondolom, hogy a váltót egy ellenirányú szerelvény vághatta fel a szombathelyi vonat előtt?

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.09.17. 11:09:46

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Nem valószínű, inkább maga a szombathelyi gyors vágta fel. A KBSZ is azt írja, hogy még tisztázás alatt áll az, hogy a második kijárat milyen jelzést mutatott. Ha a pécsi gyors vágányútja keresztezte a szombathelyi vágányútját, akkor ez utóbbinak a jelzőnél meg kellett volna várnia amíg behalad a pécsi. Ha ezt a jelzőt a szombathelyi meghaladta, felvéghatta a pécsinek beállított váltót - ez vághatta vissza a pécsi hívójelzését vörösre, és így állt meg a két vonat egymással szemben.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.09.17. 11:18:53

@biciklis bakter: De akkor nem emiatt ment ugyanarra a vágányra, mint a pécsi, hanem valaki elrontotta a váltóállítást, igaz?

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.09.17. 11:36:27

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Diplomatikusan azt mondanám, hogy majd a KBSZ kideríti, nagyon kíváncsi leszek én is. Emberi hiba szinte biztos, hogy közrejátszhatott, de ehhez kellett a biztosító berendezés meghibásodása is. Egyébként a hívójelzés nem utal a váltó helyes állására, tehát felvágás ettől még lehetett.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.09.17. 11:38:11

@biciklis bakter: És azt látja előre a mozdonyvezető, merre áll a váltó?

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.09.17. 11:49:06

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Ha a biztosítóberendezés jól működik, akkor a jelző függésben van a váltó állásával, azaz csak akkor ad szabad jelzést, ha a vágányútban lévő összes váltó helyes irányban és lezárt állapotban van. Ez itt nem működött. 15 km/h-nál rátekintéssel látni lehet, hogy a váltó nyelve "nekem áll-e jól", vagy máshova mutat. Felvágni jellemzően gyök felől szokták a váltót, azaz a ráhaladó vonat kereke hasítja a csúcssínt a tősíntől, ettől sérül a rudazat, és a hajtóműben lévő törőelemek eltörnek, a rendelkezőkészüléken pedig visít a csengő. Ha nem nekem állt a váltó, és ezt látom, akkor azonnal vészfékezek, és tisztázom a helyzetet. Ha csúcs felől vágom fel, akkor viszont siklás a vége jellemzően, tehát ezt a verziót el is vethetjük. Ebből gondolom, hogy a kihaladó szombathelyi útját keresztezte volna a behaladó pécsi útja.

Adani 2013.09.17. 11:58:19

Az az egy biztos ,hogy az utasokat nem kellett volna otthagyni a vonaton. Meg kellett volna és lehetett is volna szervezni a két vonat kiürítését, pár vasútőr, akik irányítják a leszállást elég lett volna, kicsit kell bukdácsolni a kavicságyon, meg nagyot lépni a leszállásnál, de pár ember tudott volna segíteni és utána már akár gyalog is elérhető lett volna Kelenföld, hiszen alig 1 km, de aki ennyit se akar/tud gyalogolni annak ott volt a 7-es busz is.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.09.17. 12:00:15

@biciklis bakter: Asszem ezt megértettem. A kérdésem arra vonatkozott, hogy a mozdonyvezető csúcs felől haladva látja vagy tudja-e, hogy merre áll helyesen a váltó. Mint itt: www.vasutallomasok.hu/kepek/p0012/p0012189.jpg oldalt a fehér nyíl mutatja, hogy balra kell állnia.

Csavarkapocs 2013.09.17. 12:13:25

Üdv Mki!
Csak pár apróság:
-a megváltozott F.2-nek köszönhetően állomástávolságú közekedés esetén, ha nincs második figyelésre kötelezett dolgozó...a vonatbefolyásoló berendezést tolatási üzemmódba kell kapcsolni. Ez nem vizsgálja -jelfeladás esetén sem- csak azt, hogy a jármű sebessége vmax: 40 km/h. Tehát teljesen mindegy milyen jelzési kép van a jelzőkön, a vezetőállásjelzőn ilyenkor nincs vörös fény.
-a Hívójelzés nem esik vissza, viszont vissza lehet venni.
-állomstávolság esetén a térközjelzők jelzései nem érvényesek.
-a két állomás között az f.2-es kihaladásra vonatkozó szabályai után a sebesség max: 40 km/h.
-váltó csak gyök felöl haladva lehet felvágni.

Csavarkapocs 2013.09.17. 12:24:08

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:
A képen egy rugós váltó van. A D70-hez tartozó váltóknak, a legtöbb esetben, nincs váltóábrája. A mozdonyvezető a csúcssinek helyzetéből természetesen meg tudja állapítani a váltó állását.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.09.17. 12:44:50

@Csavarkapocs: És ha látta, hogy helytelen irányba áll a váltó, akkor miért nem állt meg azonnal?

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.09.17. 12:45:32

@Csavarkapocs: Csúcs felől is fel lehet vágni, ha a csúcssín nem simul, és a kerék által rá mért ütés következtében átáll. Bár ilyenkor jellemzően kisiklik a vonat, vagy az első pár tengely után a vonat többi része terelődik, és szétszakad a vonat.

kovacselek 2013.09.17. 14:08:36

@Csavarkapocs: Kedves összefüggés keresők!
Vannak ebben féligazságok, de én ennyi butaságot összehordva még Lipótmezőn(amíg létezett)bezárt Napóleonok Leninek stb.-től sem képzelnék el.

Csavarkapocs 2013.09.17. 14:25:16

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:
A mozdonyvezető látja a váltó állását, hogy helyesen áll-e a forgalmista sara. Bár...láttam már jószemű mozdonyvezetőt, aki "tudja merre megy".

Csavarkapocs 2013.09.17. 14:28:05

@biciklis bakter:
Ha a csúcssín nem simul akkor a váltó használhatatlan. (hézag max 4mm lehet) Ha e miatt használhatatlan, nincs vonatozás!

Csavarkapocs 2013.09.17. 14:30:13

@kovacselek:
Ezek nem összefüggések, hanem tények. Sajnos a teljesség igénye nélkül, mert nem lenne elég a közel 5000 karakter.

-Sárga keramitkocka- 2013.09.17. 14:55:14

@Hova megy ez a vonat?:

A G hívóját a kelenföldi forgalmász vette vissza mikor biztber jelezte a váltófelvágást. A hívó nem vizsgál foglaltságot, hiába lép be a szakaszra vonat, nem veri vissza. A jelző megálljra ejtő szakasza ejti vissza, de az nem azonos a fedezett vágányrésszel.

Mr. Pink 2013.09.17. 15:16:19

Ebből kurvára nem derült ki, hogy ki hibázott, hogy került egymással szembe a két vonat. Én hülye elolvastam, nem kellett volna, a jelzéseket ismerem. Azt meg már több blog lerágta, hogy szartak az utasokra és ezért szopjanak lovat.

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.09.17. 16:21:05

@Mr. Pink: A felelősség megállapítása a bíróság feladata. Addig mi is csak abból tudunk gazdálkodni ami adat rendelkezésre áll. A kommentekben történt arra utalás, hogy a) a forgalmista nem kezelte jól a helyzetet, vagy adott nem megfelelő utasítást a kihaladásra, b) a 904. sz. vonat mozdonyvezetője nézett el egy jelzést, vagy nem megfelelően értelmezte a számára adott utasítást.

@-Sárga keramitkocka-: Elképzelhető, hogy a G jelű jelzőt megálljra ejtő szakaszra is rálépett a 904-es, kíváncsi leszek, mi történt pontosan.

Adani 2013.09.18. 09:35:24

@Mr. Pink:

Nem is tudja még senki, valamelyik forgalmista lehetett a hunyó szerintem, a szembemenesztett, de majd a VBO megállapítja.

Honnan kéne a posztírónak tudni ki a felelős, ha még a hivatalos vizsgálat sem zárult le?

A 2011-es Aszód-Tura esetet is elég sokáig vizsgálták vagy legalábbis a hivatalos jelentés csak elég későn került ki a VBO honlapjára, az pedig kissé komolyabb volt, hiszen nem 15-el hanem 120-al ment szemben a két vonat egymással.

király2644 2013.09.18. 10:19:29

@biciklis bakter: Csúcs felől a váltót NEM LEHET FELVÁGNI,csak gyök felől - a terminológia kedvéért.

"Váltófelvágásnak nevezzük azt a (rugós váltók kivételével) tiltott cselekményt, amikor egy gyökkel szemben érkező vasúti jármű a váltót a kerekeivel állítja át."

Kéretik a fogalmakat helyesen használni.....

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.09.18. 21:14:58

Még mindig furdal a kíváncsiság, hogy ha a mozdonyvezető nem kap utasítást, miszerint helytelen vágányra irányítják, és mégis arra áll a váltó, mehet-e minden további nélkül, vagy meg kell állnia.

Adani 2013.09.18. 22:30:35

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:

Elvileg meg kéne írásbeliért állni. A mendei balesetnél ugye benne volt a vizsgálati eredményben, hogy mivel át lett adva előző nap a bal vágány meg kellett volna állniuk és írásbeli rendelkezést kellett volna kérniük a helytelenbe haladáshoz. A tapasztalt vén róka vezér elnézte, a fiatal, alig pár hónapja a vasútnál lévő vésztői fűtő meg nem mert szólni a vezérnek.

király2644 2013.09.18. 23:19:27

Amúgy el kéne már felejteni ezt a helyes/helytelen dolgot, sajnos a forgalmistáknak is ez van beidegződve. Ahol az infrastruktúra úgy van megépítve, hogy a két pálya "egyenértékű", tehát mindkét irányban ki van építve a térköz rendszer, ott ez baromság. De sajnos hosszú idő lesz amíg ez változik....

FrankyLon 2013.09.21. 04:28:29

@biciklis bakter:

"- Térközjelzőn nincs hívójelzés, az csak a főjelzőkön van (mivel azok vörös esetén nem haladhatók meg külön utasítás nélkül). Térközjelző pedig 15 km/h-val meghaladható vörös esetén."

Ez sem pontos igy, voros terkozjelzonel meg kell allni. Ha a megallast kovetoen 2 perc elteltevel sem valtozik a jelzeskep, akkor tovabb lehet haladni 15 km/h-val. De ha menetbol erkezik a vonat a vorosre, akkor bizony meg kell allnia, kulonben az EVM fog fekezni.

FrankyLon 2013.09.21. 04:50:08

@Szántó Gábor:

Allomastavolsagu kozlekedes; A es B allomas kozott egy vaganyon egyszerre egy vonat tartozkodhat. Az irasbeli rendelkezest A allomason kapja meg a vezer, ez tajekoztatja, hogy B-ig allomastavolsagban kell haladnia. Innen tudja, hogy nem kell foglalkoznia a terkozjelzok jelzeskepevel, figyelmen kivul hagyhatja oket, mintha ott sem lennenek. A vonatbefolyasolot ekkot Tolatas uzemmodba kell allitani, egyreszt mert igy nem fog minden voros terkozjelzonel befekezni, masreszt nem engedi 40 km/h-nal gyorsabban haladni a vonatot. Aztan ha kihalad A allomasrol, szepen elcammog B-eig, onnan mehet, ahogy a jelzok engedik. Viszont A-rol addig nem meneszthatnek utana uj vonatot, amig B-rol nem jelentettek, hogy az elozo vonat megerkezett hozzajuk.

Vonabefolyasolo berendezes; fajtaja valogatja, mit tesz, de az alapelv kb. ez, normal allapotban hagyja a vezetot, menjen amivel a csovon kifer, amig a jelzeskep szabad jelzes az egyes jelzokon, de ha pl. voros (megallj) jelzest akarna vele meghaladni, akkor elobb jelez, ha nem lassit a vezer, veszfekez. Ezen kivul lehet meg egy rakas funkcioja, pl. lassujeleket, sebessegkorlatozasokat (legyen allando, vagy jelzeskeppel altal elrendelt) is eszlelehet, es ha ezekhez kozeledve a vezer nem lassit idoben, akkor szinten veszfekez. Hogy mikor mit csinal, az az adott rendszertol fugg.

TS 2013-ban mi a gondod pontosan, hol vagy elakadva? Azt erdemes tudni, hogy ahany orszag annyi kulonfele szabalyozas, annyi fele jelzeskep, vonatbefolyasolas, stb.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2013.09.21. 12:29:26

@FrankyLon: Köszi, clear.

Nagyon nem akadtam el ts-ben, mivel ott a save game. :D Ám ilyesmi kínjaim vannak, mint neki: steamcommunity.com/app/24010/discussions/1/864960354169217739/

FrankyLon 2013.09.21. 14:02:00

Ha ez UK palyan tortenik, akkor ahogy a forumon is leirtak, a voros jelzo elotti terkozjelzon sarganak kell lennie. Az Egyesult Kirlysagban alpvetoen harom jelzeskepe van egy jelzonek; zold, sarga es voros. A zold azt jelenti, hogy tovabbhaladhatsz a legnagyobb engedelyezett palyasebeseggel, a kovetkezo jelzon nem kell megallj (voros) jelzesre szamitani (clear aspect). A sarga jelzes figyelmnezteto jelzes, ez azt jelenti hogy a kovetkezo jelzon megallj (voros)jelzesre kell szamitani (caution aspect). E mellett is elhaladhatsz elmeletileg barmekkora sebeseggel, lenyeg, hogy legyel felkeszulve a megallasra. Ekkor a palyaismeretet (milyen messze van a kovetkezo jelzo) es a vonatod karakterisztikajat ismerve (mekkora fekut szukseges a megallitasahoz) kell eldontened, mikor kezdesz lassitani. Aztan lehet, hogy a kovetkezo jelzo valoban voros jelzeskepet mutat, de lehet, hogy sarga, esetleg zold lesz, mire odaersz, mert a terkoz foglaltsaga megszunt idokozben. A ket jelzes kep koze fovonalakon rendszerint beiktatnakl egy dupla sarga jelzeskepet, ezt sarga jelzessel egyenertekukent kell kezelni, mindossze annyi a kulonbseg, hogy itt nem a kovetkezo, hanem az az utan kovetkezo jelzon kell megallj jelzesre szamitani.
Brit vasuton voros jelzot meghaladni onkenyesen semmilyen korulmenyek kozott nem szabad. A voros jelzeskep mindenkor megallasra szolit fel (danger aspect). Tovabbhaladni csak akkor lehet, ha a jelzeskep megvaltozik, vagy ha a mozdonytelefonon erre szobeli utasitast kap a vezer a signalboxbol. Egyebekent a SPAD (signal passed at danger) sulyos esemeny, es bizonyos korulmenyek kozott a vezer allasaba kerulhet.

Ezek a tertkozlejzok voltak, a ki es bejarati jelzok lehetnek ket lencsesek is, ezeknek csak zol es voros jelzeskepuk van, de vaqgy ezek elott is van terkozjelzo, vagy olyan palyaszakaszon vannak, ahol eleve alacsonyabb sebeseggel lehet kozlekedni, pl. depot, valtokorzet, stb.

Szot kell meg ejteni a junction indicator-okrol, ezek a jelzok folott levo negy feher optikabol lampabol allo lampasorok, esetenkent tobb is van egy egy jelzon. Ket jelzeskepuk van, vagy mind a nagy lampa vilagit, vagy mind a negy sotet. Ha az osszes sotet, akiterok atmeno iranyban allnak, ha vilagitanak, az elotted levo kitero(k) a foiranytol elteritenek (masik vagaqnyra terelnek). Ez azert lenyeges, mert atmeno iranyban mehetsz, maximalis palyasebeseggel, de, ha pl. 125 mph-val probalsz kiterozni, ki fog siklani a vonat. Az egyes kiterok kulonbozo sebeseggel jarhatoak kitero iranyban, errol a kitero elotti tabla tajekoztat (illetve a valosagban vonalismeretbol tudja a vezer, bar a tablak ott is megvannak). Altalanossagban, fovonali kiterok nyiltvonalon 70 mph kiteroiranyban, valtokorzetben 25 vagy 40 mph, depoban, freight yard-on, iparvaganyon altalaban 15 mph, bar ezeken az engedelyezett sebesseg is nagyjabol ennyi. Ha a jatekkal kapcsolatban tovabbi kerdese van, legyszi irj a ferenckeresztury@gmail.com-ra, nem akarom SPAM-elni a topicot.

wrstjnethn 2013.10.09. 00:31:41

"...jó szívvel csak vonatközlekedtetésről beszélhetünk, személyszállításról kevésbé."

Ez írja le a legjobban a MÁV működését. Az ott dolgozó emberek imádják a vasutat, az utolsó csepp vérüket is elhullajtanák érte, de az utasokra nagy részük szarik. Azok csak rinyáló, sipákoló civilek, akik zavarják az ő köreiket és miattuk nem tudnak szabadon játszani a vasakkal.
süti beállítások módosítása