Hova megy ez a vonat?

Zenebutik - közlekedési különkiadás

2015. október 01. Szerző: Thomas a laprugós

Október elseje a zene világnapja: ennek alkalmából ismét összegyűjtöttünk nektek néhány közlekedési vonatkozású dalt, mindenféle zenei stílusirányzatból. (A múlt évi gyűjteményt itt találjátok). Nem szaporítjuk tovább a szót, tizenkét mű következik, helyenként önjelölt zenetörténészi véleményt fűzve hozzá, vajon az adott nótát milyen utazás ihlethette meg. :)

A múlt évben joggal hiányoltátok az egyik "legvasutasabb" zenekart a magyar könnyűzenéből, a Locomotiv GT-t. Eredeti klippel indítunk, gőzmozdonnyal, az 1980-as évekből: 

1. LGT - A Síneken

A "legvasutasabb zenekar" címet azonban egyértelműen a MÁV Szimfonikusoknak kell adni: az idén 70 éves, vasutas területen egyedülálló "házi zenekar" a komolyzene területén magas színvonalat képvisel, rendszeresen lépnek fel népes közönség előtt, és nem egyszer vasúti helyszíneken is. A zenekar történetéről néhány évvel ezelőtt dokumentumfilm is készült, Zenében utazunk címmel. A számos fellépés közül egy karácsonyi, Nyugati pályaudvaron tett "mini-koncertet" választottunk, ahol motetták dallama nyomja el Szalóczy Pál jellegzetes orgánumát:

2. A MÁV-Szimfonikus Zenekar rézfúvósai a Nyugati pályaudvaron 

Kalandozzunk egy kicsit Angliába! Amikor 1982-ben az LGT felvette A Síneken klipjét, egy nagy hatású, sokféle hangszert felsorakoztató rockzenei formáció éppen a gőzös sóhajtásáról énekelt:

3. Jethro Tull: Locomotive Breath

 

Még mindig alaposan visszafelé tekintünk az időben: amikor idehaza a Közlekedéspolitikai Koncepció, a vasútmegszüntetések időszaka belendült az 1960-as évek végén, egy holland könnyűzenei csapat, a Shocking Blue énekese arra figyelmeztetett, "ne menj férjhez vasutashoz"! Arról, hogy a munkanélkülivé váló férjektől óvta volna az asszonyjelölteket, nincs megbízható információnk...inkább egy szerelmi csalódásnak állíthat emléket a dal. Magyar vonatkozású adalék, hogy a zenekar énekesnője Veres Mariska néven látta meg a napvilágot (igaz, már Hágában).

4. Shocking Blue - Never marry a railroad man

Szálljunk le a vonatról, és adjunk teret a közúti alágazatnak is! A punkrock műfajban alkotott a 2000-es években, és gyűjtött elsősorban tizenéves rajongókat az Aljas Kúszóbab. A zenekar ma már csak árnyéka önmagának (feloszlása után a frontember továbbvitte ugyan a nevet, de az új irányvonalból nem kértek a rajongók), a következő, "Buszozunk" című számuk azonban még a 2005-ös "Esze semmi..." albumukon jelent meg. Vajon meghatározóak lehettek-e olyan élmények a baranyai csapatnak, mint a reggeli csúcsban Pécsen, bebuszozni a 7-essel NEVKÓ-tól a Főpályaudvarig? 

5. Aljas Kúszóbab - Buszozunk

A Kispál és Borz több dallal is versenybe szállhatna. Szól daluk egy megyeszékhely vasúti pályaudvaráról, de a Csillag vagy fecske című számukat itt nem fogjuk idézni, mert még a "buszos lobbi" abba fog belekapaszkodni!  :)

(aki nem tudja miért itt megnézheti az idézetet, ha kijelöli a következő üres sort):

Töksötét vonatokat mutat minden csatorna, mennek utas nincs egy se. 

E helyett hát, a "Következő buszon" című dalt választottuk. Néhány pohár bor után, a csillagos eget szemlélve, pont ez a hangulat illik egy magányos várakozáshoz az utolsó buszra. És ha még játszani fogják őket egy-két évtized múlva, az akkori fiatalok sajnos már nem értik majd, milyen volt egy buliból hazamenni egy "ringó Ikaruson..."

6. Kispál és a Borz - A következő buszon 

 A Kispál már korábbi formájában nem aktív. Az Intim Torna Illegál nevű alter-rock formáció azonban kiváló zenét játszik mostanság, és megénekli azt, ami a tömegközlekedésben az egyik legizgalmasabb: elkapni a másik nemhez tartozók pillantását, netán merni megszólítani. (Nem állom meg, hogy ne linkeljek egy felvételi vizsgafilmet ezen témakörből, melyet Bátorság címmel készített az alkotója, helyszíne egy nyíregyházi helyi busz...). Na de itt a zene is:

7. Intim Torna Illegál: Nézz rám a buszon

A Macskák című musical szereplője Skhimblesanks, a kiváló magyar fordításban pedig Elvisz Trén: az utazó személyzet sajátos kasztja ma is a hálókocsi-kalauz, márpedig szereplőnk is valami ehhez hasonló. A felvételek minőségét, és a szöveget figyelembe véve, a magyar nyelvű stúdióváltozatot választottam, de érdemes lehet belenézni egy képi megjelenítéssel rendelkező videóba is. 

8. Macskák /musical/ - Elvisz Trén

Tartjuk magunkat az eklektikus kínálathoz: az előbbi musicalt hiába keresnénk a vasútállomások szomszédságában álló krimók zenegépeiben, szemben a következő a dallal, melynek más művészeti értéke, megítélése van, de nincs rá okunk, hogy csak ezért kihagyjuk. A műdalokból, népdaltöredékekből építkező mulatós zene ismert képviselője, az MC Hawer&Tekknő duó következik, akik Poór Péter táncdalénekes híres produkcióját dolgozták fel:

9. MC Hawer@Tekknő - Hajaj, fekete vonat

 

Ha az előző szám törzsközönségét szeretnénk valahonnan elijeszteni (vagy minimum, kivívni rosszallásukat), a zúzós rockzene a legjobb választás: a Black Sabbath frontembere, Ozzy Osbourne tesz erről: 

10. Ozzy Osbourne - Crazy train

 

Az elektronikus zene egyik régi képviselője, a Prodigy következik: a szám nem szól vonatról, csak úgy közvetve, merthogy dízelmotor, alapjáraton - de vajon milyen sorozatú mozdony ütemes dohogása adta hozzá az ihletet?

 

11. Prodigy - Diesel power

A tucatnyi számból álló válogatást a magyar újhullám egy érdekes próbálkozásával zárjuk: a Rolls Frakcióban az 1980-as évek hazai zenei életének több meghatározó tagja is felbukkant, de a banda rövid életű volt. A most következő számot is ebben az évtizedben írták. Az 1990-es években forgatott klipje azonban már az újjáalakuló zenekarral készült, melyet leginkább a Bikinis D. Nagy Lajossal együtt szoktak emlegetni. Kínzó kérdést dolgoz fel a dal, melyet nem lehet azon egyszerű válasszal elintézni: biztos a 600 voltos egyenáramtól...Szerintetek mitől megy a villamos? :)

12. Rolls Frakció - Magyarázd el hogy mitől megy a villamos

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr47863560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2015.10.01. 16:18:43

Demjén Ferencet hiányoltam.
Ha elindul a vonat
ill.a Szerelemvonat amit az IHM is parodizált

Admiral_General_Aladeen 2015.10.02. 21:30:24

A Belga-Dugóban című száma,tudtam hogy ki fog maradni! :)

alaszka 2015.10.03. 19:18:34

Kraftwerk - Trans Europa Express
süti beállítások módosítása