Hova megy ez a vonat?

Menetrendjobbítás – Túl a Tiszán vajon mi van?

2014. május 27. Szerző: Budapest, aut. ford.

A helyenként ütemes, helyenként kínálati jelleget mutató magyar vasúti menetrenddel kapcsolatban készek vagyunk elismerni, hogy több részletében elég jól sikerült. Az „elég jól” két dolgot jelent: egyrészt valószínűleg lehet jobbat is, másrészt a jó menetrend próbája a napi gyakorlat, amely során kiderülhet, hogy a papíron jól mutató megoldás a valóságban nem szolgálja az utasokat. Ilyen alaphangulatban vizsgálunk meg minden kedden egy-egy vonalcsoportot, arra keresve a választ, hogy az infrastruktúra ismert korlátai között, szintén nagyjából adott járműállománnyal tudunk-e szebb, jobb, tarthatóbb menetrendet alkotni, avagy másokhoz hasonlóan nálunk is megáll a tudomány a mostani időadatok szépítgetésénél. Elméleti bevezető, valamint Miskolc és Eger vidéke után ma átkelünk a Tiszán, és a Debrecen – Nyíregyháza körüli hálózat struktúráját vizsgáljuk.

V63 024 Ni.JPG

Fél évvel a kör-IC születése előtt, Nyíregyházán

Ez a terület - Miskolc mellett - a bölcsője annak, amit most országos ütemes menetrendnek ismerünk.  Mindegy, merről kezdjük vizsgálni, a rendszer nagyon összetett, finoman kidolgozott, és ha a pálya- és a járműoldal is úgy akarja, nagyon logikusan működik. Egy sarkalatos pontja a ceglédi sarokforgalom, ahol a Dél-Alföld és Kelet-Magyarország összeköttetésben van. Következő Szolnok, ahol a kelet felé a Keletiből érkező vonatokról lehet átszállni Debrecen felé, nyugat felé pedig fordítva, ennek akkor van jelentősége, ha Budapest-Keletire mint a Dunántúl felé átszállás kulcsára tekintünk.

Páros óra 49-kor ékeznek Bécs felől azok a menetvonalak, melyek páratlan óra 10-kor folytatódnak tovább Arad, Bukarest felé, más kérdés, hogy ez ma még átszállási kényszert jelent. E menetvonalak láthatók páros óra 30-kor Szolnokon, ahol néhány perccel később adódik a csatlakozás Debrecen, Nyíregyháza felé. Visszafelé ugyanez fordítva. Hogy erre a papíron zseniális rendszerre az év melyik napján miért nem lehet számítani abba most ne menjünk bele.

Debrecen egy kilapított egészes pók, az egyvágányú pályák adottságai miatt valamelyik irányba szükségszerűen rossz átszállási kapcsolatokkal. Nyíregyházán óra 30-kor van a látnivaló, itt aztán nagyon bőségesen bántak az IC-n kívüli vonatok tartalékidejével. A rendszer tehát – Miskolchoz hasonlóan – a kétóránkénti kör IC-n és a sűrítő betétjáratain alapul, ehhez igazodik elvileg egy órás ütemű fővonali ráhordó-leosztó szerepű vonat. Azért elvileg, mert egyrészt az órás követés elég hamar léket kapott (Szabó „Tízszázalék” Pál minisztersége örök emlék marad), másrészt a ráhordó szerep mellett a gyorsvonati pótjegy bevezetése dacára ezek a vonatok jelentik a fapados fővárosi összeköttetést. A vonal Nyíregyházán és Szerencsen keresztül kapcsolódik a múltkor már bemutatott miskolci rendszerhez.

A záhonyi vonal évek óta tartó felújításának "hála" egyébként a fentebb bemutatott elméleti menetrend a pálya menti munkákra kevésbé alkalmas téli hónapokra korlátozódik, az év nagy részében a kör-IC ketté van vágva, és az egyvágányú szakaszok elhelyezkedésétől függően a többi vonat menetrendje is ide-oda mozog. Ha egyszer minden kész lesz, Albertirsa – Szolnok között 140-nel, Szolnoktól 160-nal közlekedve Nyíregyházáig 30 perc takarítható meg, ez vagy későbbi Budapesti indulást, vagy korábbi Nyíregyházi érkezést jelent (visszafelé pedig fordítva). Ha más nem, ez a szalagátvágás majd, néhány év múlva biztosan kikényszerít egy teljesen új menetrendet, de addig is lássuk, minden rendben van-e a jelenlegivel.

Három, egymással összefüggő problémát, pontosabban megoldandó feladatot hoztunk mára. Mind a kis országok szegény vasutainak örök dilemmájára vezethető vissza, azaz véges számú vonattal meg kell oldani mindenféle utazási igényt. A menetrendbe betervezett vonatok keveredő szerepeiről már írtunk korábban, ahogy arról is, hogy vajon néhány száz kilométeren szükséges-e kétszintű távolsági közlekedés. A záhonyi vonal menetrendjével kapcsolatos kritikák is főként arra irányulnak, hogy az évek alatt nem sikerült a menetrendi kínálatnak és a célközönségnek összetalálkoznia, vagy ha ez a randevú meg is történt, az igények és a lehetőségek azóta messze kerültek egymástól.

A nyári, átlós "fürdősvonatok" helye például egyáltalán nem tisztázott a rendszerben. A megállás Tégláson vagy Fegyvernek-Örményesen nyilván elengedhetetlen, hiszen az itt lakó vasutasoknak ajándék a balatoni vonat, de álláspontunk szerint számban is bevételben is veszteség éri amiatt a vasutat, mert a fürdősvonat hagyományosan túl korán indul Kisvárdáról, Nyíregyházáról, még Debrecenből is, mégis túl későn éri el Fonyódot, pláne Keszthelyt. Évek óta nem világos, hogy ezek a vonatok milyen utazóközönségnek készültek, bár kétségtelen, hogy megtalálták a maguk utazóközönségét: vasutasok, gyerekcsoportok gondoskodnak az utasszámról, aztán Budapestről a Balatonra utazók már talán bevételt is hoznak. A vonat lassúságát kárhoztattuk imént, de kétséges, hogy van-e értelme megállásokat kihúzogatni, ami egyrészt nem is biztos, hogy sikerülne a környező ütemes menetvonalak zavarása nélkül, másrészt a nappali menetidő így sem csökkenthető olyan mértékre, hogy az ne legyen egy autóval is rendelkező háztartás tagjai számára eleve riasztó. Volt már erre javaslatunk korábban, ez volt annak idején blogunk egyik első áttörése: az átlós vonatok éjszakai közlekedésének lehetőségét vizsgáltuk, és akkori kommentelőinkkel együtt arra jutottunk, hogy akár működhet is. Még egyszer röviden a koncepció: Miskolcról  indulva Nyíregyházán át Debrecenbe még éjfél előtt megérkezünk, aztán a nagy magyar éjszakában erősen túltartalékolva , Szolnokon Szegedről és Békéscsabáról stokkokat felvéve haladunk el az alvó Budapest peremén, hogy aztán Siófokon már hétkor, Keszthelyen pedig kilenckor a legmesszebbről jövők legyenek az első vendégek a strandokon. Visszafelé a kora esti indulás - éjjeli érkezés és a késő esti indulás, hajnali érkezés mellett és ellen is szólnak érvek.

50 55 21-55 028-3 Byee 24 Va.jpg

Végeláthatatlan fürdősvonat Keszthelyről Kőbánya-Kispesten: elvesztegetett órák az utasoknak

A fürdősvonatok problémája óránként, de legalábbis kétóránként ismétlődik, erről szól a második rendszerhiba. A záhonyi gyors vagy sebes ugyanis se nem gyors, se nem sebes, hanem a hosszú, többfunkciós távolsági vonatok minden hátrányát egyesítő félszerzet. Létezésének már-már történelmi magyarázata van: az expressz - gyors - személy hármas a 100-as vonalon már a 80-as évek végén is inkább négyes volt, mert a személyvonatok, ha nem is a hét minden napján és mindegyik, de tudtak zónázni az elővárosban. A gyorsvonati pótdíj megszűnésével, majd az IC-k megjelenésével a beállt rendszer mozgásba lendült, a gyorsok évről-évre több feladatot vettek át a személyvonatoktól, végül az ütemes menetrendben ezt a két vonatot csak az különbözteti meg, hogy Cegléd - Budapest között közlekedik-e vagy sem. Könnyű lenne szőnyeg alá söpörni a problémát azzal, hogy ezek a vonatok a kistelepülések és a szegények budapesti eljutását szolgálják, de ez a magyarázat soványka: egyrészt nem szükségszerű, hogy a kis- (és nem olyan kis) települések feltétlenül csak ilyen színvonalon kaphassanak vonatot, másrészt az árérzékeny utasok kaptak a nyakukba egy gyorsvonati pótjegyet, melyet azonban egy ceglédi átszállással a személy és a zónázó között, ha akarnak, mégis csak ki tudnak kerülni. A záhonyi gyors tehát, ha épp jókor közlekedik, nagyrészt regionális igényeket elégít ki, pénteken és vasárnap ezen kívül igazi távolsági kényszerutasokat is szállít: olyanokat, akiknek már nincs további 300 Ft-ja helyjegyre, vagy akik már nem fértek fel az IC-re. Viszont a hosszú megtett út miatt cserébe még zavarérzékeny is. Tényleg, miért is ne vághatnánk el? Az árérzékeny utas szívesen átszáll, cserébe a szerelvényhosszok szakaszonként optimalizálhatók. A lehetőségek száma végtelen, kettőt mégis kiemelnénk: a nyíregyházi elvágás fájna valószínűleg a legkevésbé, a ceglédi pedig a legjobban (utóbbi csúcson kívül a Budapest - Cegléd szakasz felhagyását is jelenthetné...). De erre is lehet megoldás...

431 023 19 Db.jpg

Záhonyból Budapestre tartó sebesvonat Debrecenben: kitavaszodik, mire célba ér.

Harmadik fura szerzet a vonalon a biharkeresztesi kilépő IC. Politikailag fontos, hogy itt kínálat legyen, értjük, bár a vasút láthatóan lehetőségei határára érkezett az árversenyben, a konkrét életveszélyt jelentő erdélyi kisbuszos kalandorokat mégsem tudja megszorongatni, az ő utasaik ezek szerint nem vevők a hazafias gesztusokra. Okkal várható persze javulás az utasszámokban akkor, ha nem szívatják válogatott szemétségekkel a vasutat választókat: órával korábbi indulás a Keletiből, átszállás autóbuszra, másik vonatra, vissza, kerülő útirány, ez minden utas álma? Mi mégis megpróbálnánk ezeknek a vonatoknak értelmet adni. A lehetőséget a Szolnok - Püspökladány között lassan elkészülő pálya szolgáltatja: ha a menetvonal két említett pontját kb. fixnek tekintjük, akkor közötte játszhatunk a megállásokkal. Három település jöhet itt szóba: Törökszentmiklós, Kisújszállás, Karcag. Ha itt megállunk egy aránylag normális vonattal - a kolozsvári IC annak számít -, akkor az előbb már említett záhonyi sebesen még kevesebben maradnak és a rettegett ceglédi elvágásuk elől máris elhárult egy fontos akadály. Ennek minimális feltétele persze a három város egész napos, kétórás kiszolgálása. Ehhez három-négy további vonat kell, és ezeken persze nem kevesebb utas, mint a jelenlegieken. Értelmes végállomásnak Debrecen adja magát, a 110-es vonal sarkaiból kiforgatás árán esetleg Mátészalka is. Kocsi honnan lesz hozzá? Egy-egy többletkanyar az összes mai biharkeresztesi IC-nek belefér.

418 322 24 Pl.jpg

Gépcsere kellős közepe Püspökladányban: ide még utasok is kellenek

Tekintsük át, mit műveltünk a vonallal. A fürdős éjszaka közlekedik. Záhonyi sebes nincs, helyette egész nap óránként Cegléd - Nyíregyháza és Nyíregyháza - Záhony személyvonatok közlekednek, pénteken és vasárnap ezek közül egy-egy össze van húzva és Budapestig meghosszabbítva. A biharkeresztesi vonatok mai menetvonalához hasonlóan, de Szolnok, Törökszentmiklós, Kisújszállás, Karcag, Püspökladány, Hajdúszoboszló megállásokkal IC közlekedik Budapest-Keleti - Debrecen között kétóránként, ez alkalmanként a nemzetközi stokkot (biharkeresztesi vagy nyírábrányi átmenettel) is magával viszi. Ennek folyományaként a "nagy" IC-k nem állnak meg Püspökladányban és Hajdúszoboszlón, a kinyert idő szépen eldolgozódik a vonalon. Várjuk az elismerést és a kritikát egyaránt, kíváncsiak vagyunk, ti mit csinálnátok másként.

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr596211012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT22 2014.05.27. 10:17:02

"A biharkeresztesi vonatok mai menetvonalához hasonlóan, de Szolnok, Törökszentmiklós, Kisújszállás, Karcag, Püspökladány, Hajdúszoboszló megállásokkal IC közlekedik Budapest-Keleti - Debrecen között kétóránként"

Azt hiszem, feltaláltátok a gyorsvonatot. Attól, hogy egy ilyen megállási renddel közlekedő vonatot el lehet IC-ként adni (lásd Eger: "kaptok egy tűrhető minőségű kocsit is, fizessetek felárat rá"), még nem válik IC-vé, csak a terméket degradáljuk.

Adani 2014.05.27. 13:14:07

@VT22:

Alapjaiban bevált ez a dolog Szeged és újabban Békéscsaba felé is. Van 1-2 IC kocsi a vonaton, ha fontos, hogy nyáron legyen klíma, legyen garantált helyed stb. akkor megvan a lehetőséged, hogy többet fizetve ezt garantáltan megkapd. De nem kötelező élni vele, van gyorsvonati kocsi is.

Szeged felé mondjuk meg is szűntek a régi haladós IC-k, de ha úgy vesszük Békéscsabára is még a rendszer elindulása előtt, hiszen mikor még IC volt az IC akkor is megálltak már mindenhol, ahol a gyorsok is. Szegedre meg hibrid vonatok megjelenésével megszűnt a haladós, ami csak Kiskunfélegyházán és Kecskeméten áll meg, itt valószínűleg bele se férne a menetvonalba az óránként járó hibridek mellé.

De az IC-k fénykorában Békéscsabáig is csak Szolnokon állt meg az IC, Debrecenbe most is van Kengyelfutó, ami Ferihegy után nem áll meg sehol Debrecenig. De előtte ugyanez volt arrafelé mint Csabánál, lassan inden város kilobbiza magának a megállást.

dieter 2014.05.27. 14:34:48

Nem a gyorsok vettek át több feladatok, hanem a személyek kaptak egyre kevesebbet a megszűnt megállóhelyek miatt. Klasszikus értelemben vett személyvonati megálló (a pusztában vagy kistelepülésen) Cegléd-Nyíregyháza közt vizsgálva (felfelé a hosszú tartózkodás miatt felesleges nézni) egyedül Örményes település a nagyjából ezres lélekszámával, viszonylag alacsony számú bejáró utassal.

Az éjszakai fürdős legfeljebb szolgáltatásnövelésként képzelhető el. Nagyon jó lenne a <30 korosztálynak, a vasutasoknak. De teljesen alkalmatlan családoknak, idősöknek, vagy bárkinek, aki normál nappalos munkarendben dolgozik.

A biharkeresztesi IC-knek a jelenlegi formában valóban kevés értelme. Mivel középtávon sem várható a püspökladányi gépcsere elmaradása, így mindenképp érdemes a cikkben felvázolt stokkozáson elgondolkozni. De nem szabad kihagyni a számításból, hogy viszonylag erős a Hszoboszló-Ferihegy reláció, így ott a nagy IC-k megállítás nem hagyható el.
DE: ha már ki lett véve a Nyugati-Cegléd, akkor viszont érdemes lenne ezeket is a Nyugati pu-ra közlekedtetni (ez esetben a dunántúli átszállási kapocs KöKi), de ha nagyon elborul az agyam akár lehetne Kelenföld is az induló/célállomás. Így a "kis" IC: Kelenföld-KöKi-Cegléd-Szolnok-Tsztmiklós-Kisújszállás-Karcag-Pladány (kk: Biharkeresztes-RO)-Hszoboszló-Debrecen (mondjuk itt meg már a nemzetközi utasok érdekeit kevésbé vesszük figyelembe egy fejpályaudvar elhagyása miatt)

mestska · http://cities.blog.hu 2014.05.27. 22:10:16

A Törökszentmiklós-Kisújszállás-Karcag hármas a tipikus rákfenéje ennek a vonalnak, amivel láthatóan nem tudnak mit kezdeni a magyar vasúti menetrendtervezők. Ugye a klasszikus IC-k előtti felállás az volt, hogy ezeket a helyeket a debreceni gyorsok szolgálták ki, jó sok kocsival (10-12+, nem négykocsis IC-k voltak), péntek-vasárnap óránként. Az IC-k és a klasszikus személyvonati állomások megszüntetése aztán ezeket az állomásokat érdekes helyzetbe sodorta. Bár a regionális forgalom Budapest vagy Debrecen felé intenzíven jelentkezik (, az állomások a két nagyváros közötti félutas elhelyezkedésük és a lobbierejük hiánya miatt nem tudták az IC-t kilobbizni maguknak, szemben pl. Püspökladánnyal. Emiatt ezek a települések a különféle menetrendváltásokkor érdekesebbnél érdekesebb helyzetbe kerültek. Emiatt fordulhattak elő olyan bolondságok, hogy az abban az időben Szolnok-Debrecen között talán legnagyobb vasúti személyforgalmat lebonyolító Törökszentmiklóson nem álltak meg a gyorsok, csak a szomszédos Kisújszálláson és Karcagon, gondolom azért, mert a vasutas gyerek az Andrássy úton ránézett, hogy ott nincs vasúti elágazás, nem kell gyorsvonat, az meg, hogy amúgy az utasforgalom nagyobb a szomszédos településeknél, nem számított. Szintén a kísérletezés korszakába tartozott a közvetlen budapesti vonatok megszüntetése és a koncepció, hogy szálljanak át az utasok a személyre az IC-ről Szolnokon. Hogy Szolnokra a létező legdrágább helyjegy volt, mondván ne odáig utazzanak az utasok az IC-vel, az már nem számított.
Szóval értelmetlen koncepciók voltak szépen, közlekedésföldrajzi ismeretek nélkül, pusztán üzemeltetési szempontokat nézve ugyanis nem lehet jó menetrendet alkotni.

FrankyLon 2014.05.29. 10:49:34

Ezt a vonalat nem nagyon ismerem, ezert felmerult bennem par kerdes;

-Mi kozlekedne igy Budapest-Cegled kozott?
-Nyiregyhaza IC/gyors nelkul maradna, vagy a ketornakneti kor IC tovabbra is kiszolgalna?
-Ha a kor IC maradna, a Zahony-Nyiregyhaza szemelyt lehetne ugy kozlekedtetni, hogy csatlakozasa legyen a kor IC-hez valamelyik iranyba? Mert ha igen, akkor az ezen vonal menten eloknek is lenne egy atszalasos, kenyelmes es gyors kapcsolata a fovarossal.

Amugy nekem tetszik a terv, ha Nyiregyhaza IC-s kiszolgalasa megmarad. Ha csak szemelyvonat szolgalna ki, az szerintem nem lenne jo. Ok, hogy az orszag legekeltibb sarka, de ott is emberek elnek.

Thomas a laprugós · http://hovamegyavonat.blog.hu 2014.05.29. 13:24:46

@FrankyLon:
Bp-Cegléd: ott vannak a zónázók, meg a szegedi hibridek. Megjegyzendő, Kecskemétig csúcsidőben simán indokolható lenne a sűrítés, így ha jól számolom, annak is meglenne a helye.

A körIC persze maradna, Záhony felől pedig ma is elfogadható csatlakozás van Nyíregyen, ami szintén megmaradna.

Fördős Tamás 2014.05.29. 19:06:11

@Adani: Én a helyedben nem hivatkoznék a Kengyelfutóra. Ferihegy – Debrecen IC 2:09, a sehol meg nem álló Kengyelfutó 2:16. Ennél sokkal szebb a mai (05.29) vágányzári menetrend, ahol IC 2:19, Kengyelfutó 2:51. Ilyen is csak a MÁV-nál lehetséges!

Fördős Tamás 2014.05.29. 19:43:38

Ennek a résznek a kritikus pontja Szolnok és a Tisza-híd.
Két fontos vasúti fővonal találkozása (később a V0 által ráhordott nagymennyiségű tehervonat) és közös szakasza.
És egy MÁV tanulmány szerint a szolnoki Tisza-hídon nincs és belátható időn belül nem is lesz szükség 3. vágányra, ami fenntartja a jelenlegi szűk keresztmetszetet. Például ez (meg a vasutasok trehánysága) okozza azokat a mai lehetetlen helyzeteket, amik megkeserítik az utasok életét.
Példa: Ferihegy – Békéscsaba. IC érkezik Szolnokra óra 37-kor, IC elmegy Békécsabára 33-kor. Várakozási idő a szerencse függvényében egy vagy két óra, miközben az utas fizet két IC pótjegyet. De hogy még szebb legyen a helyzet: a békéscsabai IC a 10. vágányra, a debreceni IC a 4. vágányra érkezik. Akkor se lehessen átszállni, ha esetleg a békéscsabai IC késne (persze jegyet egyébként sem adnak így ki, mert nem menetrend szerinti csatlakozás, de pótdíjjal igénybe vehető lenne). De az sem tudja befutni az aluljárón keresztül csomaggal ezt a távot, aki esetleg a Keletiből szeretne Debrecenbe menni szintén két IC jeggyel. És történik mindez egy olyan állomáson, ahol az átmenő fővágányok mellett nincsen peron, tehát a vonat mindenképpen kitérőbe jár be, mindegy lenne, hogy melyik vágányra jár be.

Fördős Tamás 2014.05.29. 20:21:02

A záhonyi fürdős vonatok a MÁV állatorvosi lovai. De miért is? Elnézést, a megértés érdekében kicsit hosszú lesz.
Nézzük a keszthelyi fürdős vonatot (a tapolcai sem sokkal jobb).
Záhony - Nyíregyháza
A vonat 4:19-kor, 20 perccel a 6119 személy után indul Záhonyból.
Ideális indulási időpont egy balatoni kiránduláshoz!
Nyíregyházáig mindkét vonat mindenhol megáll. Miért? Nem lenne jobb, ha a fürdős vonat csak Kisvárdán állna meg? Az összes többi utast az előző személyvonat összeszedné és Nyíregyházán átszállhatnának.
A fürdős vonat „mellékes” feladata Záhonytól az utasok ráhordása a Nyíregyházáról induló Civis IC-re.
A fürdős vonat Nyíregyházán várakozik 11 percet.
Nyíregyháza – Kőbánya-Kispest
Ezen a szakaszon közvetlenül egymás után, 5 perc különbséggel közlekedik az ütemen kívüli fürdős vonat és az ütemes budapesti sebes. Mindkét vonat Ceglédig mindenhol megáll (kivéve Apafa). Illetve egy különbség van: a fürdős vonat nem áll meg Szajolban. Miért pont itt?
Mi az eredmény? A fürdős vonat tele van, mert mindenki ezzel utazik. Hamarabb megy, ki tudja, hogy a következő sebessel mi lesz. Két vonat, két gép, két személyzet egymás után öt perccel 260 km-en keresztül.
Budapest
Kőbánya-Kispesten a fürdős vonat áll 10 percet. Tehát bevárja az ütemes sebest (hátha lesz átszálló utas pl. Szajolról?), de nem várja be a Latorca-Kraszna IC-t, amiről biztosan lenne átszálló utas: részben azért, mert eddig szeretne kényelmesen utazni, részben azért mert Mátészalka felől jön.
Ferencvárosban a fürdős vonat felveszi a „rengeteg” budapesti utast.
Majd áll Kelenföldön 4 percet. Ha ebből 3 percet KÖKI-n várt volna, vagy nem állna meg Fradiban, akkor a Latorca-Kraszna IC utasai át tudnának szállni (feltételezve, hogy a két vonat egy peron mellett találkozna, de a MÁV-nál erre nincs semmiféle garancia).
Ugyanakkor a kelenföldi várakozás azt a célt szolgálja, hogy aki akar, az át tudjon szállni a nagykanizsai gyorsra, ami 2 perccel korábban indul tovább és tényleg gyors.
Kelenföld – Székesfehérvár
Balatonra menő közvetlen vonatok ebben az időben:
Kelenföld ind Szfvár érk menetidő
Ezüstpart EX Miskolcról 9:30 10:21 51 perc
Nagykanizsai gyors 9:37 10:16 39 perc
Záhonyi fürdős 9:39 10:26 47 perc
Aranyhíd EX Szegedről 10:12 10:53 41 perc
Egyik vonat sem áll meg Székesfehérvárig, csak a záhonyi fürdős Érd-alsón és Gárdonyban (mert nyílván sokan utaznak ide Záhonyból). Hogyan lehet úgy ütemes menetrendet csinálni, ha ugyanazon a szakaszon ugyanolyan vonatok menetideje ekkora szórást mutat?
Balaton
Fonyódig gyakorlatilag mindenhol megáll, ott vár 13 percet, végül érkezés Keszthelyre 13:26. Tehát aki Záhonyból indult, az utazik 9 óra 11 percet.

Visszafelé
Gyakorlatilag ugyanez. Keszthelyi indulás 13:36, Záhony érkezés 22:43. Egyetlen előnye, hogy KÖKI-n át lehet szállni a Rétköz IC-re (feltéve, hogy a fürdős nem késik egy percet sem és egy peron mellé kerülnek: szerintetek erre mekkora az esély?). Közlekedési szempontból jó még az is, hogy a kétórás sebesek közötti résben, de ugyanabban az időben közlekedik.

Miért nem lehet összevonni a keszthelyi és tapolcai fürdős vonatokat? Egy szerelvény, egy gép, egy személyzet Székesfehérvárig. Miért nem igazi gyorsvonatok ezek, hogy „gyors” eljutást biztosítsanak a Balatonra, a ráhordást meg elvégezné a többi vonat.
Vagy csak én nem értem, bennem van a hiba?

Adani 2014.05.29. 21:12:44

@Fördős Tamás:

Igen, az a szűk keresztmetszet, és 3. vágány nem lesz, viszont épp most épül át a Tisza-híd ill. beépül Millér néven egy forgalmi kitérő, Szolnok állomás felújításakor pedig a tervekben van egy 3. vágány kivezetése a Zagyva hídig, így a 10km-es szakasz első 2-3 km-re 3 vágányú lesz és kvázi 3 átmenő vágányú állomás lesz Szolnok. Szajoltól is vezet ki a felüljáró utánig egy csonka, elvileg azt is be lehetne kötni a vonalba. A 3. vágány végig azért is problémás, mert ártéren kéne végig új töltést építeni és két hidat.

A Kengyelfutó lassúságát nem tudom mi okozza, de így ,ahogy írod tényleg gyalázat. Eleve a "Ferihegyen minden álljon meg" dogmát sem kéne erőltetni, a reptér forgalma már gyenge, az egyik terminál be is zárt, már rég nem amiatt van a megálló, hanem inkább elővárosi utasforgalom miatt, nem kéne ott minden IC, gyors stb. vonat megállását erőltetni. Zuglón sem kéne sztem, bár ott kétségkívül nagyobb a forgalom annak ellenére is, hogy az állomás egy lepratelep, viszont van emberi erővel működő fotocellás ajtó :)

Fördős Tamás 2014.05.29. 21:24:59

@Adani: Zugló különleges eset. Tulajdonképpen ez a leggyorsabb átszállási lehetőség a 100, 140, 142 vonalakról a Keletiből induló dunántúli IC-kre, gyorsvonatokra. Szerintem sokkal jobb lenne egy sűrűbb KÖKI (Ferihegy?) - Kelenföld inga (esetleg egy Közvágóhíd, Infopark megállóval). De ne álmodozzunk, vissza a realitásokhoz.

Fördős Tamás 2014.05.29. 21:40:27

@Adani: Ferihegy egy furcsa eset. A reptér utasforgalma növekszik annak ellenére, hogy bezárták az 1. terminált. Sokan utaznak vonattal Ferihegy repülőtérre, illetve be a városba (főleg külföldiek, akik valószínűleg sokat hallottak a taxis hiénákról). De érdemes megnézni, hány ukrán, román, szerb autó / kisbusz jár a reptérre, akik jöhetnének vonattal is. Igazi áttörés azonban csak akkor várható, ha a vonatok bemennek a terminál épülethez és nem kell autóbuszra átszállni.
Az elővárosi utasforgalom tényleg jelentős, de az utazási szokásokon sokat változtatott a gyorsvonati pótjegy bevezetése, mert az ingázók így csak a személyvonatokat használják. A gyorsvonati pótjegy bevezetése Budapest területén belül a legnagyobb hülyeség volt, mert jelentősen rontotta a vasút versenyképességét és feleslegesen növelte a személyvonatok zsúfoltságát (arról nem is beszélve, hogy sok esetben nincsen benne logika: lásd záhonyi sebes, ami Ceglédtől minden görbefánál megáll, de Nyíregyházáig így is pótjegyköteles, ugyanaz a vonat viszont onnét Záhonyig már nem).

Adani 2014.05.29. 22:45:36

@Fördős Tamás:

Szerencsére a kallerek sem veszik komolyan a pótjegyes marhaságot, és Bp. bérlet mellé szinte sosem kérik és erre már sok utas rájött, de valóban egy nagy marhaság, hiszen a Bp. bérlet épp arról szól, hogy közig. határon belül bármivel utazhass, ami épp jön, távolsági busz, vonat, bkv busz, villamos, holdkomp, űrhajó stb.

Egy megállóra a Közvágóhídnál tényleg szükség volna meg pl. a Hungária körútnál átszállással az 1-esre és a kismetróra. Egyúttal pl. lehetne ritkítani a Fradis megállásokat, hiszen az csak a vasutasokért van, Közvágóhíd mezei utasoknak sokkal jobb.

Albu 2014.06.15. 23:08:26

Bedobom egy cimborám ötletét: a kolozsvári ic-ket Szolnok és Nagyvárad közötti szakaszát lehetne Békéscsabán át is vinni. Ladány felé így is van bőven ic, viszont Berettyóújfalu és Lökösháza helyett Gyula, Nagyszalonta (Sarkad) kapna eljutást négyóránként.
süti beállítások módosítása