Hova megy ez a vonat?

A Zene Világnapja a vasúton

2014. október 01. Szerző: Thomas a laprugós

Október elseje immár 1975 óta a Zene Világnapjaként szerepel a naptárban. A világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezését karolta fel ebben az évben UNESCO, mely arra irányult, hogy ezen a napon a lehető legtöbb zenei rendezvényt szervezzék meg a világban, nem téve különbséget a helyszínek, zenészek, közönség között: a szellemiség szerint ebbe bele kellett hogy férjen egy kortárs könnyűzenei koncert, de akár az utcazenész is, aki spontán eljátszik néhány komolyzenei művet a járókelőknek. Ebből kiindulva úgy gondoltuk, hogy az internetes videomegosztás lehetőségét kihasználva, ma egy csokorra való, főként vasúti közlekedési témájú zenéből álló gyűjteménnyel jelentkezünk. A műfajokat tekintve meglehetősen eklektikus lett...

Lehet hallgatni háttérzeneként, vagy éppen türelmesen végignézni a klipeket (már ahol van), de ki lehet mazsolázni a kedvenc, ámde rég hallott slágereket is. Bízunk abban is, hogy (a Zene Világnapjának eredeti céljának megfelelően) egy-két új előadót is megismertek, megszerettek. Jó szórakozást kívánunk!

1. Kezdjünk egy újvidéki zenekarral, akik ugyan itt most nem vasúti témájú dallal szerepelnek, de a nevük miatt megkerülhetetlenek: mi mást is választhattak volna névadójuknak, mint a vajdasági mellékvonalak klasszikus járművét, a Sinobust? A rock, blues és népzenei elemeket vegyítő banda egyik legnépszerűbb számával nyitunk tehát: 

Šinobusi - Bluz novog dana

2. Ha már úgyis Szerbiában kezdtünk, ne hagyjuk ki a belgrádi származású, ámde Magyarországon ismertté vált előadóművész, Sztevanovity Zorán dalát sem, melyet kitűnő szájharmonikázás kísér, gőzmozdonyhangot imitálva:

Zorán - Hiába vársz

 

3. A nyitrai Horkýže Slíže a legismertebb szlovák előadók közé tartozik. Hazai megfelelője nem nagyon van: szokták őket a Tankcsapdához hasonlítani (csak mivel punkrockot játszanak), de számaikban rengeteg a mindennapokat kifigurázó, helyenként abszurd humor, és úgy általában, nem ijednek meg egy kis "ökörködéstől" sem. A legutóbbi szlovákiai választások alkalmával például egy szép médiahacket hajtottak végre, a hazánkban is sokat koncertező Konflikt, illetve a Polemick közreműködésével: alapítottak egy zenész pártot, reklámfilmet készítettek hozzá, választási gyűléseket hirdettek - melyek végül a három zenekar közös turnéjának állomásai voltak. :) Szóval: pozor, gyorsvonat a harmadik vágányon! 

Horkýže Slíže - Vlak

 

4. Miről énekelt a The Doobie Brothers az 1970-es években az Újvilágban? Hosszú-hosszú vonatokról, és reménytelen szerelemről:

The Doobie Brothers - Long Train Running 

 

5. Sokkal-sokkal pozitívabb hangulatú volt ehhez képest 2001-ben a Republic dala. Kellett egy jó szövegíró (Tóth Zoltán személyében), és persze mindez Cipő előadásában. 

Republic - A vonat legutolsó kocsiján

 

6. Buszozzunk is egy kicsit: sajnos Korda Gyuri és Balázs Klári  "72-es autóbusz" című duettjét nem sikerült fellelnem, viszont a jókedvre hangolódáshoz itt egy felvétel a 90-es évekből (a Z+ embléma miatt le se lehetne tagadni az évtizedet): a tömegközlekedési járművön történő alkoholizálás bármennyire is megbotránkoztató és büntetendő cselekedet, szerintem a többségünknek van legalább egy ilyen saját története, melyre nosztalgiával emlékszik vissza, "amikor még ifjú és bohó voltam" sóhajtással. A zenekar a M.Á.K. nevet kapta, mely itt nem a Magyar Államkincstár rövidítése, hanem azt jelenti: Megállóhelyek és Átszállási Kapcsolatok.

M.Á.K. - A 7-esen

 

7. Az előbbi zenekar ugyan feloszlott napjainkra (tagjai többnyire más bandákban folytatták), a hazai punk talán legjelentősebb képviselője, a HétköznaPI CSAlódások azonban töretlenül aktív: a Trainspotting című film ihlette daluk itt és most egy "másfajta" utazásra invitál. Koncertfelvétel!

HétköznaPI CSAlódások - Vonatlesők

 

8. A hangzásvilág alapján is könnyen felismerhető lenne, hogy a következő számot az ír származású énekesnő, Enya jegyzi. Az előző két "vadabb" zene után ez most valami más. Bő két hónap múlva majd, ha az első havazást várom, de csak az eső hullik majd kitartóan, miközben lehetőleg valami kellően lehangoló állapotú vasúti megállóban várok majd a késésben lévő vonatra, jó eséllyel ez lesz az első dal, ami eszembe jut...

Enya - Trains and winter rains

 

9. Mivel eddig nem válogattunk a könnyűzene hip-hop műfajából, innen is kerestünk egy klasszikust: a 90'-es éveket írtuk, és a stílus első hazai fecskéi között voltak az Animal Cannibals, akikről némi keresgélés után meglepetten tudtam meg, hogy mai napig aktívak. (Már akkor is) leharcolt Bhv kocsi, és pályakezdő rapperek a klipben. :)

Animal Cannibals - Ülünk a vonaton

 

 10. A Queent valószínűleg nem kell bemutatnunk: zenéik közül ha csak a közlekedési témát kerestük volna, valószínűleg a "Bicycle race" lett volna a győztes (ha már verseny), azonban van egy klipjük, melyben (ahogy szerzőtársam fogalmazott) "egy robogó vonat tetején tátognak". Ezt kerestük elő:

Queen - Breakthru

 

11. A Queen kortársa volt a Christie: ők inkább a popos irányt választották, és az alábbi számukban nem csak tátognak, hanem ugrabugrálnak is a vonat tetején:

Christie - Iron Horse

 

12. Nem mindig teljesen mindegy, hogy a szükséges vontatási feszültséget egyenáram avagy váltóáram biztosítja. Az "AC villám DC" :) viszont jól tudta, hogy rákkenroll nélkül nincs vonatozás!

AC/DC - Rock and roll train

 

13. Tudtátok-e, hogy van olyan magyar vasútvonal, melyről bluest írtak? Berki Tamás zenész, zeneszerző ugyan nem kifejezetten csak ezért kapta meg a köztársasági érdemrend lovagkeresztjét, de attól még egy zseniális szám, lelki szemeim előtt máris megjelenik a Tápióvidék mocsarán keresztülporoszkáló gyorsvonat, mely valószínűleg ugyanígy égett bele a művész úr retinájába, az útba eső Mende és Sülysáp állomásokkal együtt. Szóval, zárásképpen következik:

Berki Tamás - Békés expressz blues

 

+1. Visszataps, jöhet a ráadás? :)

Demjén (Ferenc) Rózsi "Szerelemvonat" című számát a rádiók is szinte unalomig játszották. Az Irigy Hónaljmirigy készítette paródiáját azonban talán kevesebben ismerik. Ezzel a komolytalan nótával búcsúzunk.

Irigy Hónaljmirigy - Szellemvonat

Ha valaki szeretne még vonatos zenék után kutakodni, ezt a listát ajánlom, bár rövid gyűjtésünk során kiderült: korántsem teljes, és jópár sokunknak kedves dal maradt ki így is a felsorolásból. Esetleg jövőre, ugyanekkor...? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr836740459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izo 2014.10.01. 11:51:02

Azt hiszem, az LGT-Zenevonat nélkülözhetetlen erről a listáról. Ami egyébként jó, hogy kevésbé ismert számokat is tartalmaz.
www.youtube.com/watch?v=WEA5NICEKx8

Thomas a laprugós · http://hovamegyavonat.blog.hu 2014.10.01. 11:56:00

@Izo: Az "Éjszakai vonatozás" tőlük a kedvencem, azt tettem volna be: úgy gondoltam hogy ennyi most elegendő, de igazából még vagy ugyanennyi számot tudtam volna mondani. Jó lesz jövő ilyenkor. :)

VT22 2014.10.01. 13:51:44

Queen - Breakthru

Akkor már Bikini - Ki visz majd haza

Izo 2014.10.01. 14:20:43

@Thomas a laprugós: Meg ott van a "Síneken" is, szóval egy pár évre való számuk van. Ugye az a bónusz, hogy a zenekart is Lokomotívnak hívják. :)

Angol vasutas 2014.10.02. 16:48:10

Ugyan a zene nem vasúti témájú, de a klipet Prága főpályaudvarán forgatták.

www.youtube.com/watch?v=8Zt7uwEQpmg

Budafoki 2014.10.03. 08:07:48

Száll a 424-es:

www.youtube.com/watch?v=8zXsiXJdf4o

Kissé tudathasadásos a klip a Muki miatt, de érdekes helyeken jár!

Adani 2014.10.06. 08:43:09

Ebben a számban is van szó a vonatról, ha nem is kizárólag ez a téma:
www.youtube.com/watch?v=3jzOU6vFHzA

Demjénnek meg elég sok vonatos száma van. Ott van a "ha elindul a vonat" is.

A Szerelemvonatra meg szokták volt mondani, hogy tuti a magyar vasútról szól.
"A vonat nem vár, a sorompó áll" Nyitott sorompó mellett vonatot meneszteni? :)
"A szerelemvonatból nincs kiszállás" Ez meg biztos a nehezen nyíló berozsdásodott régi Bhv kocsikra utal. :)
süti beállítások módosítása