Hova megy ez a vonat?

Mitől borul a ravatal? - 1. rész: Közvetlen kocsik, vagy átszállás

2013. június 06. Szerző: Laptoptáskás Ügynök

Hajdanán, még a blog történetének kezdetén sokat foglalkoztam a menetrenddel, szerkesztési alapkérdésekkel, és az infrastruktúrába való beavatkozás módjaival annak érdekében, hogy ezzel minél nagyobb menetrendi nyereség legyen elérhető.

A most induló új sorozatban fordítok a megközelítés irányán, részben a múltkor átélt, pusztán emberi tényezőkön múló menetrend-összeborítás hatására. Azt kezdem el vizsgálni, hogy milyen nem emberi tényezőkön, nem a kialakult helyzetek rossz kezelésén alapuló - úgy is mondhatnám: nem szoftver-, hanem hardveralapú - jelenségek vezethetnek a menetrend széteséséhez. Hol lehetségesek azok az aknák (vagy néha inkább lőporoshordók), melyek már a menetrend tervezésekor jelen vannak, és valamilyen módon kiküszöbölésre várnak, ellenkező esetben időzített bombaként funkcionálva apró külső behatásokat (kisebb késés vagy műszaki probléma) is képesek jelentősen felnagyítani, és ezzel az egyébként egészségesen tervezett szakaszok rendszerein is végigpörögni. A vizsgálatokat mindjárt a csomópontokon kezdem, egy, a vasút kezdetétől fogva létező jelenséggel.

A stokkozás, mint olyan

A korai tervezők egy-egy főbb irány továbbfejlesztésénél rendszeresen szembesültek azzal, hogy a nagyobb csomópontokhoz, nagyvárosokhoz közelebb eső szakaszokon jóval nagyobb - elsősorban távolsági - forgalmat kellett (volna) bonyolítani, mint a távolabbi szakaszokon, peremvidékeken. Erre különböző infrastruktúrális eszközökkel kezdtek reagálni: többvágányos szakaszok, sűrűbb állomás-kiosztás, térközőrhelyek telepítése mellett a felújítások, fejlesztések is inkább ide koncentrálódtak, magasabb sebességet elérve. Mindezek az eszközök azonban csak korlátozott lehetőségeket jelentettek így is, főleg, ha a belső szakaszon jelentősebb elővárosi és távolsági forgalmi igények merültek fel egyszerre. A másik fő probléma az volt, hogy a távolsági forgalomban résztvevő utasok a belső szakaszon koncentrálódtak, ami a kapacitásprobléma mellett két lehetőséget vetett fel: vagy az adott útirány legfőbb nagyvárosa kapott normális vasúti kapcsolatot a távoli nagyvárossal (a többi ágra pedig át kellett szállni), vagy mindegyik kapott, de rosszat, keveset, ritkát.

DSCF8971.JPG

Klasszikus stokkozás volt: Sáránd két MD-szerelvénnyel. Az eleje Nagykereki, a hátulja Létavértes felé - vagy fordítva.

Azokban az esetekben, ahol mindenképpen szükséges lett volna minél nagyobbat markolni, a megoldás az lett, hogy az elágazó állomásokon a vonatot szétszedték, a külön vonatrészek pedig két (vagy akár még több) irányba közlekedtek tovább (visszafelé pedig ugyanitt az innen-onnan érkező kocsikat csatolták össze egy vonatnak). Ezt hívjuk ékes vasutassággal stokkozásnak - a hivatalos megnevezése azonban a közvetlen kocsi. Ezzel a kecske is jóllakott minden célvárosban, mert közvetlen vonat vitte oda a káposztafejű utasokat, akik így megmaradtak ennél a szolgáltatásnál. Komolyabbra fordítva: elérhető volt egyszerre az, hogy minden fontos helyre kellő számú közvetlen gyorsvonat legyen, a külső szakaszokon se kelljen fölöslegesen nagy kapacitásokat mozgatni, ugyanakkor a belső részt se robbantsa szét a rengeteg vonat. Végső esetben az is lehetséges volt, hogy a gyengébb irányokba közlekedő gyorsvonati stokkok személyvonatokká váltak az önálló szakaszukon.

A létező és létezett példák

Magyarországon is sokat alkalmazták ezt a módszert a közelmúltig. Bár a jelenség nem veszett ki véglegesen, ma már kevesebb helyen alkalmazzák a korábbiaknál, rendszeresentöbbek között Csornán (Bp-Sopron/Szombathely IC-k), Győrben (Bp-Sopron/Szombathely gyorsok), Bobán (Bp-Szombathely/Zalaegerszeg gyorsok), Balatonszentgyörgyön (Bp-Nagykanizsa/Keszthely) és Miskolcon (Bp-Sátoraljaújhely gyorsok gépcseréje közben, mivel a vonat egy része csak Bp-Miskolc közt jár) történik meg. Naponta egyszer akasztanak IC-t Debrecenben és Dombóváron is, valamint - a sátoraljújhelyi gyorsok mintájára - a záhonyi IC-k is lestokkoznak Nyíregyházán. Akad még néhány más példa is, a lentebb bemutatottakhoz nagyon hasonló.

Sehol sincs ez azonban azokhoz a nem is olyan régi időkhöz, amikor egy nemzetközi gyorsvonat négy helyre is továbbított kocsit, vagy az ellenkező irányú szegedi és debreceni gyorsok egymás között rendeztek Cegléden. A doyennek számító Dacia hadművelete a Keletiben nagyrészt szintén a múlté.

Pedig a fél Balkánt Bécshez, és ezzel a németajkú területekhez kapcsoló vonat nem akármilyen játékot játszott nap, mint nap: a Bukarestből megérkezett vonat nagy része továbbközlekedett, de volt, amit le kellett itt akasztani. Rákerült viszont a beérkezett Beograd nagy része, közte a bolgár háló Szófiából, továbbá egy nappali rész első osztállyal és étkezőkocsival, hogy ne az üléseken keresztbe elszenderedett román atyafikkal kelljen osztoznia a Pesten felszálló utasoknak a fülkéken. A művelethez két-három alkalommal a tároló is kellett, minimum két vágányt pedig közel egy óráig üzemszerűen is elfoglalt a mutatvány, mozdonyból pedig Bécs felé általában kellett egy harmadik. Mivel a két érkező vonat egyike sem volt híres a pontosságáról, a keletis hajnali őrület többnyire csak arra volt jó, hogy ezen - jó esetben - ne nagyon lehessen faragni. A menetrend viszont úgy volt kiszámolva, hogy a zürichi EC (Transalpin) csak pontos vonatról volt elérhető, így ez többnyire elmaradt - kivéve, ha előre nem küldték önállóan a budapesti kocsikat, meg az éppen pontosan megjelent vonatrészt, de ez is csak addig tudott működni, amíg a következő vonat el tudta vinni magával a késett részt, azaz nemcsak railjetek jártak reggelente. Késő este ugyanez történt fordítva.

 

Az éjszakai vonatok esetében a közvetlen kocsik alkalmazása még ma is az egyik legjobb módszer, hiszen az autók és a fapadosok - na meg a jóval nyitottabb Európa - korszakában már nem lehet 14 kocsit megtölteni Budapest és Varsó, vagy éppen Prága és a bolgár tengerpart között, de még a turistákat és a más utasokat is bőven szolgáltató nagyvárosok között sem. Három-négy kocsis vonatrészekből viszont már össze lehet rakni ekkora vonatokat, amelyek az egyre gyakoribb önköltséges közlekedésre is fedezetet tudnak jelenteni. Ennek eredményeként zajlik egy nagy kocsicsere először a Metropol és a Chopin között Breclavban, majd az utóbbi vonat Bohumín-ban prágai kocsikat is kap, miközben más járművei Krakkó és Moszkva felé folytatják az útjukat. S hogy még szebb legyen a kép, ebbe a két városba Prága is küld vonatrészt. Mindez azonban sehol sincs a CityNightLine gyakorlatához képest, ahol egyszerre nem kettő, hanem öt vonat áll meg az éjszaka közepén Mannheimben, és közöttük a legkülönfélébb kocsicserék zajlanak. A teljesség kedvéért itt a következő kocsicsoportok vannak jelen: München - Párizs, München - Amszterdam, Zürich - Hamburg, Zürich - Amszterdam, Hamburg - Párizs és Berlin - Párizs - illetve ezek ellenpárjai. Ehhez képest a Basel - Koppenhága, és a (prágai és moszkvai kocsikkal is megspékelt) Varsó - Amszterdam vonatpárok hannoveri négyes találkozója könnyed sétagalopp a kocsirendezők számára...

Összegzésként kijelenthető, hogy más a stokkozás perspektívája, ha éjszaka zajlik, amikor nincs elővárosi forgalom, így a mutatvány nem zavarja annyira az állomások technológiáját, váltókörzeteinek kapacitását. Igaz ez belföldi és nemzetközi forgalomban egyaránt, mi magunk is javasoltunk hasonlót tavaly nyáron. 

Mi a baj a stokkozással?

A Dacia példáján keresztül lényegében meg is világítottuk azt, hogy miért probléma a stokkozás. Mivel a rendezési feladatokhoz szerelvények ide-oda mozgatása szükséges, a vágány- és technológiaigény elég magas. Egy szétcsatoláshoz elegendő lehet akár egy vágány és egy tároló is (utóbbin áll a plusz mozdony, ami a vonat hátsó felét viszi majd), de összecsatolásnál nehezen spórolható ki a két vágány. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a stokkozásnál van a kereszt is (Csorna ma a tipikus példa rá), azzal szinte tele lehet rakni az állomást a rendezés idejére, beleértve a váltókörzetek foglaltságát is. (Ez pedig a féloldalas budapesti fejpályaudvarokon még jobban tudja éreztetni a hatását.)

Nem klasszikus stokkozás ugyan, de egy gépcsere is az állomás jelentősebb igénybevételével jár. Általában ilyen műveleteknél elmondhatjuk, hogy a biztosítóberendezés fejlettsége határozza meg a lehetőségeket. Olyan helyeken, mint például Székesfehérvár, ahol az állomás két váltókörzetén két külön biztosítóberendezés üzemel, ez sokkal időigényesebb, mint máshol. A tapolcai gyorsok gépcseréjére adott 12 perc eddig is az elégséges kategóriába esett, még minden körülmény klappolása esetén is, most viszont a közelgő nyári menetrendben terveznek olyan balatoni fürdősvonatot, amely itt stokkozik a két part között, erre pedig (tekintve, hogy egy déli parti stokkot nem lehet olyan gyorsan mozgatni megállás után, mint egy szóló villanymozdonyt) ugyanez az idő biztosan kevés lesz.

További probléma, hogy a módszer a mai igényekhez képest már kifejezetten lassú, körülményes. A foglalt vágányra járás mindenhol a világon csak kisebb sebességgel történik, ez főleg egy hosszú állomás esetén sok idő (amelyik csomópont, az pedig ritkán rövid...) - nem is beszélve az esetleges útba eső más vonatokról és tolatásokról. A kínálat bővítése is oda vezet, hogy egyre sűrűbben jönnek szembe vonatok, például egy kétórás ütemes menetrendben, ahol óránként kell emiatt keresztet csinálni, nehezen fér bele negyedórányi ácsorgás egy helyen.

Csornán az InterCity-k stokkozása vonatkeresztezéssel van súlyosbítva. Az állomás három peronos vágánya (2., 3. és 5.) erre az időre (2 óránként) foglalt lesz, mégpedig úgy, hogy a hegyeshalmi és szombathelyi személyvonatok is bejönnek. A technológia jelenleg úgy néz ki, hogy a Sopronból jövő vonatrész egyenesben bejár a 3. vágányra, mellé az 5.-re a szombathelyi rész. A szombathelyi részről a dízelmozdony kijár a váltókörzeten túl a pápai vonal becsatlakozásáig, a soproni rész kijár a váltókörzeten túl a hegyeshalmi vonalra, majd eközben Győr felől egyenesben bejár a Budapestről jövő IC. Ezt követően a soproni rész visszatol az 5. vágányon álló szerelvényre, a dízelmozdony valahol hátul körüljár közben (ha nincs épp tele tehervonattal), a beérkezett budapesti IC-t szétkapcsolják, az eleje fékpróbát követően kihalad Sopron felé, a hátuljára a körüljárt mozdony rájár, közben Budapest felé az 5.-ről kihalad az egyesített vonat, és ehhez jön még a két említett személyvonat motorkocsija, amelyek a 2. vágányon osztoznak ketten. Tapasztalat, hogy Budapest irányába pontos menesztés nem nagyon fordul elő.

És végül, minden üzemi problémát felnagyít egy ilyen szükséglet: ahol stokkozás van, muszáj kifogástalan műszaki állapotoknak lenni, és ha nem az van, az durván belerondít a menetrendszerűségbe ahhoz képest, ha a vonat csak megállna, vagy áthaladna az adott állomáson. A személyzetigény létszám és felkészültség tekintetében is magasabb egy ilyen helyen, így az üzem is drágább lesz (Bobán legalábbis biztos nem lenne forgalmi szolgálattevőn kívül egyéb személyzet, ha nem lenne stokkozás).

DSCF1451.JPG

Jól felismerhető stokk a Keletiben: a soproni IC-k zöld-sárga kocsijai

Mi a megoldás?

A mentrendek kínálati irányban történő fejlesztése (az itf is végső soron ilyesmit is jelentett a legtöbb esetben) elhozta azt a helyzetet, hogy jóval több irány adható meg önálló viszonylattal, mint korábban. A rendszerben azonban meg kell találni a további lehetőségeket a stokkozások feloldására, amiért adott esetben akár az átszállási kényszer is felvállalható, ha az menetidőben jobb lesz a mostani közvetlennél, valamint az átszállóállomás infrastruktúrája megfelel egy ilyen kulturált lebonyolítására akkor is, ha sok az átszálló (Kiskunhalas a tipikus rossz példa erre).

A már emlegetett bobai stokkozás például többféleképpen is kiváltható: egyfelől a mai kétórás gyorsvonati ütem sűríthető órásra Bobáig: ebben az esetben az egyik fele Szombathelyre, a másik Zalaegerszegre járna, ahogy azt tavaly sejteni lehetett, ám végül mégsem történt meg, pedig a deltavágány most már lehetőséget ad erre. Amennyiben nem bíznak a fejlesztés sikerében a bevonzott plusz utasok tekintetében, az átszállásos módszer sem elképzelhetetlen: ha a Győrön át Szombathelyre közlekedő gyors Celldömölkön visszafogva Zalaegerszegre járna, a Veszprémen át haladó pedig csak Szombathelyre, akkor megfelelő menetrendi fekvés kialakítása után Celldömölkön a kettő között átszállás alakítható ki (mégpedig minden irányba) és a bobai megállást is meg lehet spórolni. A jelenlegi fekvés nem teremti meg ennek lehetőségét, a jövőben pedig a bécsi főpályudvar és további fejlesztések szabják a feltételeit mindennek, azaz, hogy az 1-es vonalon Budapest és Győr között hova fér be az adott gyorsvonat.

A másik, hogy eddig végig a hagyományos szerelvényekről beszéltünk, azonban stokkozni egyáltalán nem eretnekség olyan esetekben, ahol a technika ezt jelentősen megkönnyíti. Gondolok itt elsősorban a Scharfenberg-csatlással felszerelt motorvonatok össze- és szétakadására, amihez a jármű vezetőjén kívül más személyzet nem szükséges. Magyarországon egyre több ilyen van (jelenleg közel 140 állományban, de egy-két év múlva ez a szám megközelíti a 200-at is), a dolgot viszont az ő esetükben sokkal kevésbé alkalmazzák. Pedig, a majdani menetrendi fekvések függvényében könnyen el tudnánk képzelni például egy Flirttel kiadott Bp-Dunaújváros/Sárbogárd személyvonatot. Szükséges tartózkodási ideje Pusztaszabolcson 2 perc, illetve a hátsó résznek odafelé plusz egy váltóállításnyi...

A harmadik, egyáltalán nem olcsó megoldás az állomások vágányhálózatának stokkozás-barát kialakítása azokon a helyszíneken, ahol ezzel a technológiai művelettel tartósan számolni kell. Sok, jelenleg így használt állomás nem erre lett kitalálva (Boba, Csorna), és a részleteiben vitatható, de a biztonságot szolgáló szabályokkal együtt igazán riasztó egy-egy ilyen művelet, kétóránként ismételve pláne.

Az átépítés előtti Ceglédnek sok baja volt, de az állomás közepén egymásba kapcsolódó III-IV. és V-VI. vágányokon a Szeged - Miskolc stokkok átadása a vonatok között jóval egyszerűbb volt, mint most lenne: az állomás közepén történhetett ugyanis a tolatási mozgások zöme, ehhez jóval kevesebb idő kellett, mint ha az állomás valamelyik végéig kellett volna kihúzni. Amikor az átépítés előtti időszakban az egész állomás egy nagy 20-as lassújel volt, persze a művelet nem lett volna túl gyors (ekkor a 100-140-es sarokforgalomhoz szükséges stokkozások már Kecskeméten történtek), de a 90-es évek közepén olyan egyszerűnek tűnt minden.

Így történt:

  • Budapestről megérkezett a gyorsvonat az V. vágányra.
  • Miskolcról megérkezett a gyorsvonat a VI. vágányra.
  • A Budapestről érkezett szerelvény visszatolt, és a hosszú szerelvény immár az V-VI. vágányokat foglalta el.
  • Fékpróba meg ami ilyenkor szokás, és az első vonat érkezésétől számított 12. percben már indult is a szerelvény Szegedre.

Visszafelé ugyanez fordítva:

  • Szegedről megérkezett a gyorsvonat az V-VI. vágányra, a miskolci rész a vonat végén már teljes egészében a VI. vágányon állt.
  • Szétkapcsolás, 2-3 perc után a vonat eleje el is indult Budapestre.
  • Az V. vágányon maradt három-négy kocsi kapott új gépet, és figyelem, itt a trükk, közben a bal átmenő, azaz a VI. vágány már szabdd volt!

A megoldás a legtávolabbi peronos vágányokon kivitelezve még biztonságosnak is volt tekinthető, mert bár az állomás kellős közepén folyt a tolatás, átkelő utasok nem voltak veszélyben. A kétezres évek elején aztán a szükség néha úgy hozta, hogy egyszerre két-két záhonyi és szegedi gyors is kocsit cserélt egymással délelőttönként, tehát a III-IV. vágány is használatban volt, nagy volt a nyüzsgés olyankor.

Az egykori Ceglédhez hasonló, a stokkozás szempontjából kedvezőbb vágányhálózatnak tekinthetjük a hatvanit, ahol két vágánypár szintén az állomás közepén kapcsolódik egymáshoz. Igaz, az egri és a Zagyva-völgyi vonatok már rég nem járnak csatolva a 80a-n, de hátha majd egyszer...

Átszállás, vagy stokkozás? Ne kelljen választani? Mennyivel ér többet szerinted egy közvetlen vonat? Veszít azzal érdemben a buszos ágazat, hogy ott nem lehetséges ilyesmi?

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr765343807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT22 2013.06.06. 13:46:31

"Gondolok itt elsősorban a Scharfenberg-csatlással felszerelt motorvonatok össze- és szétakadására, amihez a jármű vezetőjén kívül más személyzet nem szükséges."

Kb. 2-3 éve vasárnaponként volt közvetlen eljutási lehetőség Orosházáról Budapestre, rendhagyó módon Szentesen át.
Nem volt nagyon reklámozva, a menetrend annyit jelzett hogy az Orosháza-Szentes vonat 'közvetlen kocsit' továbbít, gyakorlatban mind az egy szem usgyit rádobták a Szentes-Budapest vonat végére, hogy így 2 vagy 3 egység induljon pestre.

Gyakorlatban nem működött jól a dolog. A mozdonyvezető fel-alá rohangált a vezérállások között mert valamelyik motor sose szeretett szinkronban üzemelni a többivel. Télen még kellett 1-2 fáklyás ember akik a kapcsolókészüléket melegítették a csatoláshoz (hiába orosz gyártmány, nem a tél a kedvenc évszakuk az usgyiknak).

Hamar megunták az egészet, és elkezdték Bz-vel kiadni az Orosháza-Szentes vonatot, akkor nem volt vele gond. Nem tudom, hány hónapot élt a közvetlen kocsi jelölés a menetrendben.

Laptoptáskás Ügynök 2013.06.06. 13:55:10

@VT22: Az uzsgyuval sok egyéb műszaki kehe is előfordul, a csatlásról nem tudtam, de miért ne. A közös üzemmel a Talenteknek is csak a bajuk van egymással. A Flirtök viszont ebből a szempontból tudtommal kifogástalanok, és a hazai motortvonat-üzemeltetésben mindinkább előtérbe kerülnek - alapvetően velük érdemes hasonló dolgokat megpróbálni, ahogy a pusztaszabolcsi példában is írtam. De az egyik egység továbbközlekedése Fehérvárról Siófokig ugyanez a történet lenne, nyáron kívül nem is indokolt oda nagyobb jármű.

v2peti 2013.06.06. 14:46:28

"Veszít azzal érdemben a buszos ágazat, hogy ott nem lehetséges ilyesmi?"
Egyértelműen veszít!
Ld. Szeged-Kiskundorozsma közti forgalom. Mivel Szegeden is két irányba mennek, meg Dorozsmán is (ha ott nem három), akkor az egyes irányokba túl ritka lesz a menetrend. Meg matematikai okokból vagy Szegeden vagy Dorozsmán nem tudsz hangolni.
Helyköziben meg az ilyenek helyett vannak a betérős járatok!

v2peti 2013.06.06. 15:02:32

Ott van pl. a 16809! Ha egyszer ütemen felüli, akkor miért lassúvonatként közlekedik, és miért nem csak Kisvárda, Demecser, Nyíregyháza, Hajdúhadház, Téglás, Debrecen, Hajdúszoboszló, Püspökladány, Kisújszállás, Karcag, Törökszentmiklós, Szolnok állomásokon áll meg! Így faragható lenne a hosszú menetidő!

VT22 2013.06.06. 15:07:27

Egyszer futottam bele Veszprémben egy 70 perces késésbe, Pest felé. Mint kiderült, a vonat egyik fele Zalaszentivánban ácsorgott egy órát műszaki okból, a másik fele meg szépen megvárta Bobán. Senkinek sem jutott eszébe, hogy leközlekedtesse két részben a vonatot, legalább a fele pontos legyen. Ráadásként, Veszprémből a fél órával a gyors menetrend szerinti ideje után induló fehérvári személyt sem akarták elküldeni, bizonyára a hatalmas, Zalaegerszeg-Kádárta forgalom biztosítása miatt.

Laptoptáskás Ügynök 2013.06.06. 15:15:34

@VT22: Az első felére nem biztos, hogy lehetett volna jobb megoldást találni, a szombathelyi rész ugyanis Várpalota körül már lehet, hogy kevés lett volna kapacitásra (naptól, napszaktól függ persze), a zegi rész eljutása Pestre viszont nem biztosított, két okból: egyrészt lehet, hogy Cellben nem volt tartalék villanygép, ha meg Szombathelyről kell hozni, akkor még azt is várhatja Bobán a zegi rész. Másrészt a zegi vezéreknek (legalábbis a legtöbbnek) nem volt vonalimserete Bobán túl, azzal együtt, hogy villanyra se igen volt típusuk. Mindkettő a "minek" kategória volt 2009-ig. Így viszont, ha nincs olyan tartalékgép, és tartalék vezér, akinek hirtelen belefér egy pesti kanyar, nemigen lehetett jobbat csinálni sajnos. Más kérdés, hogy a szentivánig eljutó gépről tudták-e Zegen, hogy köhög. Ha igen, akkor ott hibáztak.

A személyt el nem küldeni viszont baromság volt egyértelműen, és bár az informatikai hiányosságok a rendszeren ismertek, ennyi információja kellett volna legyen a menetirányítóknak.

1116001 2013.06.06. 16:31:41

Flirtek és Dezsők kapcsolókészüléke sem szereti az állandó/gyakori szét és összerakást! Elég gyakori probléma, hogy a fedélzeti számítógép vonatszakadást észlel, pedig csak a megkopott, meglazult érintkezők egy-egy ívben már nem passzolnak egymáshoz olyan szorosan:)

Laptoptáskás Ügynök 2013.06.06. 16:37:16

@1116001: Pedig a Flirtök most is többet járnak csatoltan, mint szólóban, ami azt jelenti, hogy üzemi okok miatt rendszeresen szét- és összecsatolnak, még ha nem is annyira gyakran, mint egy menetrend szerinti ilyen fordában.

1116001 2013.06.06. 16:42:10

@Laptoptáskás Ügynök: Nem is vitatkozok ezzel:)
De alapvetően nem erre a "stokkozós" üzemre találták ki.

ICEok kapcsolófejeire lennék kíváncsi.

totii 2013.06.06. 17:43:07

Apróság: Cegléden a II-III., illetve IV-V. vágányokról van szó.

(Ha már Cegléd, borzalom, amit ott művelnek, pedig jól is működött a dolog, akkor még utasbarát volt. Két eset, hasonló:
-Szolnok felől megérkezik a sebesvonat, megáll a 6. vágányon, majd indul tovább. Követi 6 perccel később az IC, az már az 5. vágányon áll meg, hogy a Pestről érkező, 4. vágányra guruló szegedi IC-re könnyen át lehessen szállni - ahogy szeretnék elég sokan a sebesről is. Közben persze semmi mozgás nem történik az állomáson, de nem az 5.-re hozzák be a sebest, hanem a 6.-ra, csak mert ráér ugyanazt a műveletet pár perccel később is megcsinálni - pedig korábban működött.
-Szintén Szolnok felől, de személy, a 3. vágányra, a terv ismét egyszerű, átszállni a Pestre tartó zónázóra. De hogy ne legyen egyszerű, az az 1. vágányon várakozik, hogy mindenkinek meg kelljen kerülni a fél állomást virágágyással együtt - persze van, aki az ütközőbakoknál rövidíti a távot, - ahelyett, hogy a 2. vágányon álló személyvonatra tíz másodperc alatt át lehessen szállni - visszafelé is. Pedig működött egy időben, amikor muszáj volt átszállni, akkor egymás mellett volt a két vonat.)

Visszatérve, a régi ceglédihez hasonló megoldáshoz "mindössze" annyit kellene tenni, hogy összekössék középen a két párhuzamos vágányt a két peron között - ehhez a pénzen túl csak elég hosszú állomás vagy elég rövid vonatok kellenek.

feketén villogó térközjelző 2013.06.07. 08:53:56

Tavaly is láttam stokkozást, méghozzá Pusztaszabolcson, a dunaújvárosi hátsó része maradt helyben, az utascsere ideje alatt szét is szedték. Gondolom, hogy felfelé is ennyi volt a történet.
Idén csak azért nem, mert még nem jártam arra. :-)

gyarló 2013.06.10. 17:39:05

Én egyértelműen az átszállásra szavazok. Egy tudatosan erre tervezett infrastruktúrával rengeteg időt lehet nyerni amellett, hogy az egyes irányokban az adott utasforgalomhoz méretezett kapacitást mozgatunk.

Talán a legjobb példa erre a holland vasút, itt látható egy iskolapéldája egy átszállóperonnak. www.youtube.com/watch?v=Kyv4OMuZk_Y#t=175s Meg persze az is jól látható a videón, hogy még az InterCity kocsik is széles ajtóval rendelkeznek a gyorsabb utascsere érdekében.

Girhes Joe 2013.06.14. 19:30:26

Ide csak nagyon távolról kapcsolódik, de nem találtam neki alkalmasabb cikket: meg tudná valaki mondani, miért ódzkodik annyira a magyar vasút az emeletes kocsiktól, hogy jószerivel egész Európában mi vagyunk az egyetlen ország, ahol ezt a technológiát nem alkalmazzák? Pedig az adott vonathosszhoz tartozó jelentősen több férőhely nem kis fegyvertény lenne a zsúfolt elővárosi szakaszokon.

Realista Vasutas · http://realistavasutas.blog.hu/ 2013.06.18. 17:10:14

Stokkozás vs. átszállás témakörben van még egy jelentős szempont, nevezetesen a kapacitáskihasználtság. Nem mindegy, hogy az elágazóponttól hogyan oszlik meg az utasforgalom a két (összesen 3) irányban, ez is egy szempont kell legyen akkor, amikor a stokkozásról döntés születik.
Például a balatonszentgyörgyi stokkozás után nagyjából igaz, hogy az utasok fele Keszthely, fele Nagykanizsa felé utazik, a kapacitások megfelezése tehát jogos. Más kérdés, hogy a kapacitásokat már Siófoknál is szinte le lehetne felezni, és üzemeltetési szempontból célszerű lenne minden kocsit Kanizsára vinni, Keszthelyre pedig csak csatlakozó BZ-t indítani Balatonszentgyörgyről, de azt akár Tapolca-Ukk-Cellig.
Boba esetében a szombathelyi irány kétszer-háromszor erősebb, mint a zalaegerszegi, ráadásul a szombathelyi irány Celldömölktől erősödik, míg a zalaegerszegi csak tovább gyengül. A 20-as vonalon többen utaznak a gyorsvonatokon Cell-Szombathely között, mint a bakonyi szakaszon, mégis kevesebb a mozgatott kapacitás a vonal túlsó végén, mivel két kocsi elmegy Zalaegerszegre. Kapacitásgazdálkodás szempontból az lenne a kedvező megoldás, ha a Zalaegerszegről jövő kocsikat (illetve kocsit, mert bőven elég 1 kocsi is) Bobán nem a Budapest, hanem a Szombathely felé közlekedő vonatokra akasztanánk. Bp-Zeg közé pedig IC vonatokat kellene közlekedtetni, annyit, amennyire igény van, melyeknek így csak átszállásos gyorsvonat lenne az alternatívája, ezáltal többen vennék igénybe őket.

lovet 2013.06.19. 23:12:36

Egész érdekes feltevések, de rengeteg egyéb dolog van még.

1.Személy szerint azt gondolom, hogy az átszállás azért problémás a távolsági vonatok esetében, mert a korszerűtlen állomások és járművek megnehezítik a dolgot. Gondolok itt arra:

A peronmagasságú padlószinttel rendelkező járművek között igen egyszerű átszállni, nagy csomaggal és kerékpárral is, mert kényelmes, illetve a belső tér elrendezése (ill. az ajtók előtti relatív széles tér és szélesek az ajtók!!). Ilyen távolsági forgalomban ma nem igazán létezik, de vegyük a németeket: az emeletes szerelvények (jó néhány RE, IRE, R, S-banh szolgáltatás) között átszállni gyerekjáték, még agyonpakolt túra kerékpárral is. (Tavaly Kenesén az egyik 10 kocsis vonatból kerékpárral a susnyásban kellett lepakoljak, mert nem volt elég a peron...) Ezzel ellentétben itthon főleg nagyobb csomagokkal néha elég nehéz fel le szállni a különböző kocsikra.

A legtöbb állomás lépcsője kritikán aluli. Babakocsival, nagy bőrönddel, kerékpárral néha kész rémálom le-fel caplatni, főleg ha siet az ember, mert a legtöbb helyen nincs sín a lépcső falánál a bőröndnek/kerékpárnak)

Ezek miatt ahol lehet az ember inkább a közvetlen kocsikat preferálja..

2. Menetrendszerűség
Ehhez nincs mit tenni, én pénteken megyek a Balaton-felvidékre a 16:30-as kék hullámmal, és elméletileg van 25 percem átszállni a buszra Füreden. Tavaly 2 esetből egyszer sem sikerült, pedig akkor is volt 20 percem...
Azért általában elmondható, hogy a vonatok meg-meg várják egymást (Egyszer Tapolcán szemtanúja voltam, hogy a pesti gyors 30 perces késése miatt a Keszthely felé menő vonat is várt 30 percet, vasárnap délután 6 körül. Képzelhetitek hányan szálltak át...)

3. Gazdaságosság
Tegyük fel hogy a bobai vonalon óránként közlekednének a vonatok, megspórolva a stokkolást. Jelenleg 2 kocsi megy Zalaegerszegre, 3 Szombathelyre (de ebben nem vagyok biztos). Ez azt jelenti, hogy minden vonatnak legalább 3 kocsiból kéne állnia. DE! Megéri? Lesz-e azért többlet utas, mert nem kell átszállni?? Valószínűleg a Budapest-Veszprém (-Ajka?) távon nőne az utasforgalom, a többin stagnálna.
Viszont 3 kocsis vonatokat óránként indítani marha nagy luxus (lásd a 2 kocsis miskolci IC-ket.....), sokkal többe kerül, mint ami megérné (ráadásul egyvágányú a pálya...). Továbbá nem hiszem hogy olyan sokan utaznának (lévén 2 kocsi vonatról van szó!!) nagy távolságban, hogy megérné külön vonatot közlekedtetni (nyilván ha a menetidő jelentősen rövidülne a mai 3,5 óráról mondjuk 2, max 2,5-re, akkor lenne érdemes vizsgálni a nagyobb utasszám miatt ennek a rendszernek a bevezetését (Jelenleg nincs olyan információm, hogy a napi 1 közvetlen vonaton hányan utaznak Zalaegerszeg-Ajka/Veszprém/Szfehérvár/ Bp között.)

Vagy vegyük Csornát: Jelenleg a legtöbb vonat Győrig a Railjetek-kel felváltva, azok menetvonalában közlekedik. Ha külön-külön indítanánk a Szombathelyi és Soproni részt, akkor hova tegyük a vonatokat? Illetve megint érdekes kérdés: 3 kocsis IC-ket járassunk azért, hogy megússzuk a tolatásokat?
Ebben az esetben átszállásról szó nem lehet, mert az utasok legtöbbje nagy távolságban utazik, és átszállni még 40 perc utazásért már igen kényelmetlen. Ha a kérdés nagy problémát okoz a Gysevnek, akkor érdemes felülvizsgálni az állomási technológiát, és egy esetlegesen a régi Ceglédihez hasonló vágánykiosztást megvalósítani (rövid peronokkal, mert néhány kocsis vonatokról van szó, ráadásul a rendszer hosszú-hosszú ideig nem fog változni,)

Dr. Z. 2013.07.09. 13:28:01

@Gergő77: az emeletes vonattól való ódzkodás a dogmák tipikus esete. Ebben az esetben az van, hogy a mindig is haladó szemléletű magyar vasúti szervezet nem bírja azt a tényt megemészteni, hogy a Keleti előtt a Szent Százlábú Híd alatt nem fér át az emeletes kocsi. Átlag 10 évente körbehugyoznak egy német emeletes szerelvényt (mostanában esedékes a következő alkalom az eltelt évek száma alapján), majd újból megállapítják, hogy nem fér be a Keletibe. És ez még így fog menni egy darabig. Nem ez az egyetlen dolog, amivel így van a szervezeti szinten totál impotens magyar vasút.

Dr. Z. 2013.07.09. 13:35:02

Kiváló cikk! Részemről két kiegészítés:

Pusztaszabolcson a Stadler bázis miatt rendszeresen van foglaltra járatás, stokkozás, minden. Nagyjából kihozzák az Ercsiig meglévő menetrendi tartalékból a boltot. Ettől függetlenül nettó szánalom, amikor Dunaújváros felé padlógázzal megindul a FLIRT, majd satufék, mert a váltókörzetnél 20-as lassújel. Csak meg kéne csinálni a váltókörzetet, és máris változatlan menetrend mellett meg lehetne csinálni az akasztást "hivatalosan", az erre szolgáló tartózkodási idő menetrendbe írásával is. De nem lehet, mert nem lehet. Nincs pénz. Vagy nincs kocsiiii... vagy mittudomén mi nincs. :)

Cegléd: a kígyóperonos dolog rém jó találmány volt, de természetesen ezt anno sikerült derekesan tökön szúrni az ezredforduló környékén. Akkoriban Szeged és Miskolc felől is egyszerre jöttek a vonatok 9 óra körül, meg ellenirányban is a szegedi és nyíregyi gyors, aminek átadták a stokkokat. Az eredmény nettó őskáosz volt minden nap - sokszor átéltem élőben, a kocsirendezők temperamentumtól függően anyáztak vagy röhögtek az egészen. A páros záhonyi borzasztó minden nap stabil 25-30' késést szenvedett, és mivel arra volt felépítve a menetrend a 100-as vonzáskörzetében (pl. 11:30 körül Debrecenből minden irányba ment személyvonat ehhez csatlakozva), a debreceni igazgatóság területén ez az egy vonat 15%-al nyomta le a pontosságot. Na így ne... természetesen ez sem arról szól, hogy rossz az alapötlet, hanem arról, hogy a MÁV mi mindent szét tud barmolni.
süti beállítások módosítása