Hova megy ez a vonat?

Nyár a Balaton déli partján

2013. szeptember 05. Szerző: Tolatóvágányút

A múlt héten az északi part nyári menetrendjének tanulságait vizsgáltuk, most átmegyünk a "magyar tenger" déli partjára, a 30-as vonalra, ahol más jellegű problémák kísérték a nyári menetrendet.

Fellapozva a 10 évvel ezelőtti menetrendeket, a Balaton déli partján húzódó 30-as vonal állapotromlása szembetűnő. A tíz éve még szinte lassúmenet nélkül, 100 km/órás sebességgel járható pálya már a múlté - a szomorú valóság ma a mindenhol 60-80 km/órás sebesség, néhol további negyvenes lassújelekkel fűszerezve. Mindez látszik a menetidőkön is, különösen Siófokon túl, az egykor 2 és fél órás Budapest-Keszthely menetidő ma már bőven 3 óra felett van - még a leggyorsabb vonatnál is.

Menetrendszerűség szempontjából a pálya romlása további problémákat okoz. A 30-as vonalon ugyan szerencsére sűrűn, 5-7 kilométerenként találhatóak keresztezésre alkalmas állomások de a pályaállapotok romlásával a köztük lévő menetidő növekszik, így az egyvágányú vonalon többet kell várakozni a vonatoknak egymásra. Emellett számos állomás mellékvágányai csupán 20, illetve 10 km/órás sebességgel járhatók - ez azt jelenti, hogy percekig tart, amíg egy félreálló vonat bejár az állomásra - feltartva esetenként a szembejövőt. Ugyancsak kedvezőtlenül hat a forgalomirányítás számára, hogy a Központi Forgalomirányító berendezés (KÖFI) két évvel ezelőtti "korszerűsítése" során - amikor a Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa közötti állomásokat is bekapcsolták a rendszerbe - a vonattalálkozások során a vezérlő szoftver időzítését az addigi 60 másodpercről kilencvenre emelték, ráadásul az új szoftver "reakcióideje" is érezhetően lassabb az elődjénél.

Idén a Budapest-Székesfehérvár szakasz felújításával némi fejlődés volt tapasztalható, Budapest és Siófok között - menetrend szerint akár 1 óra 33 perc alatt le lehetett érni a déli part "fővárosába", a gyakorlatban viszont ez sajnos ritkán sikerült. A 30a vonal felső szakaszán a Budapestről induló vonatok rendszeresen összeszedtek 10-15 perc késést és Siófokra ritkán érkezett pontos vonat.

Az idei nyár menetrendi állatorvosi lovai minden bizonnyal az ütemes, Budapest-Nagykanizsa (közvetlen kocsikkal Keszthelyre) gyorsvonatok voltak, melyek Budapestről páratlan óra 25 perckor indultak, és a déli parton az IC-szolgáltatást is képviselték a rájuk rakott minőségi kocsikkal.

vonatos1.JPG

Budapest-Nagykanizsa gyorsvonat Alsóbélatelepnél - tavaly kevesebb gond volt a menetrendszerűséggel

A vonatok hosszára idén nem nagyon lehetett panasz - tipikus volt a 10-11 kocsis vonat, nem voltak jellemzőek a tavalyi tömegjelenetek. A tipikus összeállítás a következő volt: 1 IC- és 3 gyorsvonati kocsi Keszthelyre illetve 5-6 személykocsi és egy kerékpárszállító Nagykanizsára. Még hosszabb, 14 kocsis volt az ütemben közlekedő Agram nemzetközi gyorsvonat, amelynek elején legtöbbször 431-es (V43) mozdony volt - ez pedig borítékolta a késéseket.

Az ütemes gyorsvonatok alapproblémája az elhúzódó utascsere volt. A 11 kocsis vonatokon hiába volt három jegyvizsgáló - közülük az egyik a kerékpáros kocsinál segítve a lerakodást - a hétvégi forgalomban szinte minden állomáson előfordult a menetrendnél hosszabb tartózkodás, ami a szoros menetidejű vonatoknál folyamatosan növelte a késést. Ehhez adódott a Balaton felé a 30a felújítása miatti késés, illetve az, hogy e vonatok a legritkább esetben tudtak - a nagy utasforgalom miatt - Kelenföldről pontosan elindulni.

Budapest felé a problémák már a nagykanizsai indulást követően kezdődtek. Az ütemes menetrendben a gyorsvonatok egymással Siófokon, Balatonfenyvesen és Nagyrécsén találkoznak. Mivel a Kanizsa felé tartó vonat késett, ez néha már az út elején megkésleltette a Budapest felé tartó párját, majd következett a Keszthely és Nagykanizsa felől érkezett vonatrészek egyesítése Balatonszentgyörgyön, ami a legritkábban sikerült a menetrendben előírt 12 perc alatt. Esetleg még várni kellett egy szembejövő vonatra is (amely a tolatási mozgások alatt nem tudott bejárni), és máris megvolt a 15 perc késés, ez aztán az az utasforgalom miatt csak nőtt Siófokig. Bár információink szerint a MÁV-START munkatársai tervszinten igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy a szerelvények mérete kevésbé legyen túlzó, s megfelelő teljesítményű vontatójármű is jusson az ütemes gyorsvonatokra, sajnos ennek megfelelő kivitelezése igen ritkán sikerült.

Helyproblémák - Az ütemes gyorsvonatokon közlekedő IC-kocsikra helyjegyet váltó utasok gyakran szembesülhettek azzal - különösen hétvégén -, hogy bár a helyjegyek elvileg elfogytak, az IC kocsiban számos üres hely, esetenként üres fülkék voltak. A probléma valószínűleg a vasút kissé óvatos hozzáállása lehetett. Az IC kocsikat Budapest-Keleti pályaudvarról állították ki - mikor milyen kocsit sikerül alapon -, így a biztonság kedvéért feltehetően a legkisebb kapacitású 54 ülőhelyes, fülkés elsőosztályú kocsikra tervezve adták ki a helyjegyeket. Amikor pedig - ez történt általában - 80 férőhelyes termes kocsi jutott a vonatokba, akkor a 80 ülőhelyből 26 nem lett eladva számos alkalommal.

Az átlós vonatok közül a Miskolc felől érkező 5609/5608-as gyorsvonattal általában nem volt sok gond, köszönhetően a beépített hatalmas tartalékidőknek. A vonat a Balaton felé tartva Kőbánya felsőn menetrend szerint 23 percet, Ferencvárosban további 10 percet állt - így általában pontosan kezdte az útját Kelenföldön a tópart felé. Persze ennek ára van: a Keleti pályaudvart elkerülő átlós vonat menetrend szerint 13 perccel lassabb volt Hatvan és Székesfehérvár között, mint a Keletibe betérő és ott irányt váltó (1)5209-es Sátoraljaújhely-Keszthely gyors. A Balaton parton a beépített tartalékoknak - illetve a menetrend szerinti hosszú keresztre várásoknak köszönhetően előfordult, hogy a Fonyódról 15 perc késéssel induló Ezüstpart Expressz Székesfehérvártól már pontos volt.

06_Ezüstpart_Szfvár.jpg

Az Ezüstpart Expressz hagyja el Székesfehérvárt útban a Balaton felé.Sajnos a jóval hosszabb szerelvénnyel közlekedő ütemes gyorsvonatokra nem nagyon jutott TRAXX.

Idén az említett vonat csak Balatonszentgyörgyig közlekedett, mivel Keszthelyre menetrendi okokból egyszerűen nem fért be, előtte ment ugyanis (a gyakorlatban mindig késő) Záhony-Keszthely vonat, később pedig már a budapesti gyorsvonatnak kellett a szabad pálya Keszthely felől. Ugyanakkor a visszaútban közlekedő vonat hiányát Keszthely és Balatonszentgyörgy között a kialakult két órás menetrendi hézag igencsak megérezte.

A Záhony felől érkező 16809-es vonat problémájáról már az északi part kapcsán írtunk, illetve a szomszédblog közölt róla nagyszerű tanulmányt - a vonat menetrendszerűség szempontjából az utolsó volt a déli parton is. Az északi oldallal ellentétben itt legalább a szerelvényforduló nem okozott késést - a járat szerelvényét nagykanizsai kocsikból állították ki, így Keszthelyről (és részben Balatonszentgyörgyről) másik szerelvény indult vissza. Probléma volt viszont a mozdonyvezetők vezénylése, mert ők Keszthelyen papíron "élesben" fordultak vissza, szűk félóra alatt átülve egyik vontatójárműből a másikra. A gyakorlatban a keletről jövő vonat késése miatt azonban legtöbbször "gyors váltás" volt még útközben az ellenirányú vonatpárral.

07_Aranyhíd_Szabadbattyán.jpg

A Szeged-Fonyód Aranyhíd Expressz idén is a megszokott, 4 Ao (2. osztályként) + BDbh összeállításban közlekedett. A déli parti felújítások után vajon eljut Keszthelyig?

A csak hétvégén, Fonyódig közlekedő Aranyhíd Expressz menetrendszerűségével sem volt sok gond - itt is voltak menetrendi tartalékok, bár nem olyan extrémek, mint a miskolci vonatnál - melyek biztosították, hogy a vonat a keleti országrészben esetlegesen összeszedett késés ellenére pontosan érkezzen Kelenföldre.

Díjszabási gondok - Ellentétben a 29-es vonallal - ahol a gyorsvonati pótjegy okozta anomáliákat az utolsó pillanatban megfelelően kezelték (a helyi forgalmat ellátó szakaszokon mindegyik vonat pótjegymentes lett) a déli parton helyi forgalomban utazók számottevő drágulással szembesültek - a vonatok túlnyomó többsége gyorsvonati pótjegyes lett, ami a rövid, 10-20 kilométeres utazásokat jelentősen megdrágította. A problémát jól jellemzi a következő adat: Siófokról Fonyód felé hétközben reggel nyolc óra után csak 13.50-kor indult nem pót- vagy helyjegyes vonat. Kérdés, hogy a vonal amúgy csekély helyi törzsközönségéből mennyit sikerült ezzel átszoktatni mondjuk kerékpárra, és mennyi tér vissza most, amikor a sűrítő sebesvonatok helyett visszaállnak a téli személyvonatok a megfelelő szakaszokon.

A jövő - A 30-as vonal leromlott balatoni szakaszának felújítása napirenden van, ha minden jól megy, néhány éven belül EU-s forrásokból felújított pályán utazhatunk a Balatonra, a Budapest-Keszthely gyorsvonati menetidőt 2 óra 45 perc alá csökkentve. Az első etap - a Lepsény és Szántód-Köröshegy közötti szakasz - munkálataira a közbeszerzést már kiírták, talán jövőre indulhat a kivitelezés is. A tervek szerint a felújítások ősztől tavaszig folynának (bár a Kelenföld-Tárnok felújítást is így tervezték...) - sajnos viszont az első szakasz elkészülte az idei nyár problémáit kevésbé orvosolja majd, hiszen a hosszú 60 km/h-val járható szakaszokhoz még nem nyúlnak - pedig ezek rendbetétele jelentene számottevő menetidő-csökkentést, illetve menetrendi tartalékot Siófok alatt. A felújítás során kétvágányú szakaszok beépítését is tervezik, amellyel tovább javítható a menetidő, és a menetrendi stabilitás, kérdés, hogy ezeket az első etap végére át tudják-e adni a mindennapi forgalom számára is használható minőségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr505482679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2013.09.05. 08:14:16

Kétvágányúsítás nagyon kéne ide, de ugye sok helyen nincs hozzá hely. De ahol elfér egy második vágány ott meg kell csinálni, az is sokat segít ha van pár állomásköz, ami kétvágányú. Ahol meg nem lehetséges a második vágány ott is megoldható, hogy ameddig csak lehet kiépüljön, pl. meghosszabbított állomási kezdő és végpontok, mondjuk +1-2 km mellékvágány és máris kevesebbet kell az ellenvonatra várni.
Remélhetőleg a felújításnál nem épül zajvédő fal a pálya mellé, takarva a Balaton látképét, az nagyon rossz lépés lenne.

király2644 2013.09.05. 09:36:47

a felújítással csak az a baj, hogy nem 160-as lesz a pálya, plusz az útátjárók megmaradnak, tele lesz megint velük a vonal, ez eléggé rontani fog a helyzeten. Az útátjárók kiváltása sajnos nem fog megtörténni - ahogy a 30a-n - még ott sem, ahol lenne hely alul/felül járónak.

Bizber szempontjából katasztrófa lesz, remélem új elektronikus bizber kerül a vonalra, és nem csak foltozgatják majd a d55-öket....

VT22 2013.09.05. 10:19:10

"a felújítással csak az a baj, hogy nem 160-as lesz a pálya, plusz az útátjárók megmaradnak, tele lesz megint velük a vonal, ez eléggé rontani fog a helyzeten."

Nagyon helyes hogy nem túrják szét az egész Balaton-partot, és nem rakják tele zajvédő falakkal.

Adani 2013.09.05. 10:45:19

@király2644:

Pénzkidobás lenne a 160-as pálya ide, hiszen a legnagyobb forgalmat a fürdősvonatok adják, és azoknak meg kell állni minden bokornál a Balaton partján, elég oda bőven a 100 km/h úgyse tudna gyorsabban menni. A szaladósok sem, mert akadályozza őket a sok mindenhol megálló. Elég oda a stabil 100, lassújelek nélkül, ahol lehet kétvágányú állomásközökkel és eltolt kezdő és végpontokkal csökkentve a szűk egyvágányú keresztmetszetet.

király2644 2013.09.05. 11:17:03

@Adani:

Ja, igen, elég a 100.... és akkor marad minden a régiben, a vasút a Balatonra sosem lesz versenyképesebb a közútnál...........

az hogy minden vonat megáll mindenhol baromság, zónázók kellenének személyek és gyorsok...

arról nem is beszélve, hogy a vasútvonal elvileg nemzetközi folyosó része, a tehervonatok is mehetnének gyorsan, nem csak a személyek.... arról meg nem is beszélve, hogy ha a személyvonat flirt-el lenne kiadva, annak nem lenne probléma produkálni a megfelelő gyorsítási/lassaulási adatokat 2 megálló között....

versenyképes szolgáltatást nem lehet 100-as pályán nyújtani, ezt észre kellene már venni....

a 30a-n is csak úgy lesz veresenyképes enetideje a gyorsnak fehérvárról pestre, hogy 160/140-es pályán fogja tudni hozni azt a kevesebb mint egy órát (bár pontosan nem tudom mennyi lesz felújítás után a menetidő) ami kocsival ma alap.....

Adani 2013.09.05. 12:12:39

@király2644:

Balatonnál van, ahol alig 2 km van két megálló között, 100 helyett 160-nál csak perceket nyersz a menetidőnél, nagyon nagyon maximum 120-ra fejleszteni, de ennél nem kell több. A közútnál lehet versenyképesebb, elvégre az M7-en sem lehet száguldozni, pláne mikor csúcsforgalom van a Balcsinál az is bedugul, az autópálya nélküli utakon meg már most versenyképes, próbálj csak meg mondjuk Balatonszárszóra lejutni autópálya nélkül. mire átvergődsz a sok kis falvakon minden zebránál megállva meg elengedve a gumimatracos gyalogosokat lemegy a nap.

Most sem a pályasebesség a fő gond, hanem a szűk keresztmetszetek, ill. a lassújelek. Ha sehol sem kéne keresztre várnia a vonatnak mennyivel is lenne rövidebb a menetidő? Egy felújítás után, ha ahol lehet kétvágányú állomásközök épülnek, ill. eltolt kezdő és végpontokkal esetleg új forgalmi kitérőkkel minimálisra csökkentjük az egyvágányú szakaszt ill. lesznek nagysugarú kitérők a felújított állomásokon, ahová 20 helyett, 80-al is bejárhat a vonat, ill. lassújel nélkül végigroboghat a pályán, akkor már nem is nyerne olyan sokkal az autópályás eljutás sem.

Tehervonatoknak meg elég a 100 is, de 120-nál amúgy se sok tehervonat megy gyorsababn és hát tehervonatok amúgy is csak éjszaka szoktak menni arrafelé nappal esélyük se volna. Stabilan 100-al végigmenve a déli parton nem olyan rossz egy tehervonatnak sem, ugye neki nem kell megállnia annyi helyen mint a személynek.

A 30a teljesen más az egy elővárosi vonal, 160-as tempónál hozza az 1 órás menetidőt és hát kocsival sem Bp határáig megy az ember, a belvárosba bejutni nehéz, parkolóhelyet találni sem 2 perc, a vonatnál meg a Déli után rögtön ott a metró azzal pillanatok alatt beérsz a belvárosba.

VT22 2013.09.05. 13:10:00

@király2644: "a vasút a Balatonra sosem lesz versenyképesebb a közútnál"

Attól függ, mit értünk versenyképesség alatt.
Ha azt, hogy nyaranta le akarunk vinni vonatonként 4-500 embert a Balatonra, akkor igen, versenyképes lesz.

Megjegyzem, a versenyképesség tág fogalom, aminek a nettó menetidő csak egy eleme a sok közül. Jelenleg pl. többet árt a versenyképességnek a gyorsvonati pótjegy, minthogy 100-as, 120-as vagy 160-as a pálya.

Dr. Z. 2013.09.05. 13:52:41

Teljesen felesleges 100, esetleg 120 km-nél nagyobb sebességben gondolkodni. Az összes (!) szintbeni átjáró kiváltásának igényétől minden illetékes sikítva menekülne, nem is beszélve azt a mizériát, amit mondjuk a 160-hoz szükséges vonatbefolyásoló (nevezzük mondjuk ETCS L2-nek) implementációja jelentene (engedélyzetetés, vontatójárművek felszerelése járműoldali berendezésekkel, és társai). A tehervonatok a 100-at soha nem fogják átlépni, és nincs is rá igény, egy 40-50-es átlag már egy tranzit tehernek is kiváló - ehhez 100-as pálya és gördülékeny irányítás bőven elég. A Balaton partján igazi szaladós ablakos vonat sincs - a gyorsvonatok is röhejesen sűrűn állnak meg mondjuk a 100-as vagy 140-es vonalhoz képest. Nettó pénzkidobás minden km a 120-on túl, ráadásul az a bizonyos tranzit tehervonati forgalom is töredéke az 1-es vagy 120-as vonalnak.

Ami ide kell, az minél több két vágány, minél gyorsabban járható kitérők a keresztekhez (nem 20 meg 40 mint most, hanem 80 meg 100-as nagysugarú), és KÖFI Fehérvárig, aminek aládolgozik egy nagyon vonatokat átadó irányítás a 30a-n. A többi sallang. Lássuk be, ez egy speciális vonal, nagyon speciális igényekkel. A 160-as pálya a vérbeli távolsági és tranzitvonalakra kell: 1-es, 100-as, 120-as, 80-as. A többire felesleges. A sebesség egy ponton túl tényleg nem minden, komplex módon kell gondolkodni - erre elrettentő példa a 120-as vonal, ahol Szolnoktól kifelé lehet döngetni, Újszásztól befelé meg kiadós hosszban szántóföld, amivel agyon is verik az egészet.

Dr. Z. 2013.09.05. 13:54:17

fedvény: "nagyon PONTOS vonatokat átadó irányítás a 30a-n".

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.05. 21:17:50

@VT22: @Adani:

És mi a helyzet azokkal a vonatokkal, amik nem állnak meg minden bokornál? Egy ilyen vonat mennyit bukik, hogy zajvédelem miatt 160 vagy 120 helyett 80-al vagy 60-al kell araszolnia?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.05. 21:24:55

@Adani:

"A közútnál lehet versenyképesebb, elvégre az M7-en sem lehet száguldozni,"
- De, lehet. TE miondent a nyári szombat délutáni szemüvegen keresztül nézel, de ne tedd. Este 19:15 Nagymező utcai indulás, 20:44-kor háznál érkezés Nagykanizsára.

Adani 2013.09.05. 21:43:26

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Hogy jön ide a 60? Stabil 100 vagy 120. Próbáld csak ki, Nagymező-Nagykanizsa távon hány percet nyersz 120 helyett 160-as tempóval. Nem sokat.

A Balaton parton nem sok nem mindenhol megálló vonat van, ott ugyanis az az utasigény, hogy mindenhol álljon meg, mert az utasok sajna ilyenek nem mindenki ugyanoda megy nyaralni. És sétálni sem szeretnek km-eket. Balatonlelle-Balatonboglár kb. 2 km mégse örülnének a Boglárra menők ha csak Lellén állna meg és viszont.

Tolatóvágányút 2013.09.05. 21:57:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Ahogy Dani írta - 100 vagy 120 lesz - a mostanni 60-80 a pálya állapota miatt van, nem a zajvédelemért. (Közeli példa - a Velencei-tó partja is 120)

Ahogy írtátok, 160-nal már nem lehet sokat nyerni. Elméletben egy rendberakott Fehérvárral, plusz 100-120-as tóparttal a következő vasúti menetidők jönnek ki:

Bp-Siófok 1:25, Fonyód 2:00-2:05, Keszthely 2:35 körül. Nagykanizsa is meglenne 3 óra körül - és ez nem IC, hanem a mai gyorsok megállásaival.

Persze az már egy külön poszt(sorozat), hogy ki, milyen menetrendet képzel el a Déli partra: osztódjunk, ne osztódjunk, zónázó rendszer vagy sem, mi legyen télen a kismegállók sorsa, stb...

Tolatóvágányút 2013.09.05. 22:04:18

@Dr. Z.: A KÖFI-vel régi tapasztalat, hogy a 30a-ról beadott vonatok menetrendszerűségén még javítani is tudnak a fiúk. Főleg ment ez régebben, a normális sebességgel járható vonalon (a kanizsai gyorsok erősen tartalékos menetidővel mentek Anno, egyedül az IC-k voltak szorosak)

Dr. Z. 2013.09.05. 22:40:44

@Tolatóvágányút: Ezt én is így tudtam. Aztán a KÖFI nyílt nap alkalmával erre a felvetésre azt mondták, hogy a jelenlegi infrastruktúra mellett ez már nem, vagy legalábbis gyakran nem igaz. Lassújelek kitérő irányban, kizárt állomási vágányok, elromlott jelzők... a pályavasút állítólag nem töri magát össze a helyzet javítására - nyilván pénzhiány, vagy ki tudja mi.

Gabesz9 2013.09.06. 21:47:15

@Adani: Nem 100, hanem 120. Ugyanúgy mint a 30a a legutolsó felújításkor, a 80-as évek közepén. Ehhez nem kellenek extra hülyeségek,de a vonat is tud menni ha kell.

Gabesz9 2013.09.06. 21:53:35

Megjegyezném, hogy diák koromban utaztam úgy Pestre, hogy a Balatonszemes-Bp Déli személy késett 10 percet. A vonat 16 kocsiból állt és Púpos húzta!!! Ehhez képest azért az állandó 40-60 perces késéseket a fürdős vonatoknál nem kéne a Szilik rovására írni, akármilyen öregek.

68nyara 2013.09.10. 16:39:28

Hát a nyáron testközelből tapasztaltam a 60-90 perc késést Keszthelyig, elég kellemetlen, főleg, hogy Keszthelyen van olyan buszjárat ami elvileg 45 perc rátartással indul és napi egy járat van belőle. Na ott kicsit szívás a 60 perc plusz.

Viszont a szintbeli kereszteződéseket a vonal sebességétől függetlenül megszüntetném. Nem a menetrendszerűség kedvéért. Igaz, hogy nem napi gond, de sajnos az a vonal mondjuk azt, hogy bővelkedik a szomorú helyszínekben. (Lelle...) Szerintem mindenképpen normális igény lenne, hogy legalább a nagyobb forgalmú kereszteződéseknél megoldjuk az aluljárót.

Másik probléma, amit itt már felvetettek a kétvágányúsítás. Igen, nem mindenhol áll rendelkezésre megfelelő méretű hely, de ahol igen ott meg kellene lépni. Azt csak halkan kérdezem meg, hogy a kisajátítás a közösség érdekében nem jöhetne e szóba? Minden évben elmondják, hogy a Balatont fejleszteni kell, mert a nemzetgazdaságnak is komoly érdeke fűződik hozzá (huh, de szép mondat lett ez...). Valóban komoly turisztikai bevételekre lehetne alapozni, ha rendbe raknák a Balaton partját...nem csak a vonatokat, de ez már messzire vezetne.

Hajdú Intercity 2013.09.10. 18:18:24

A 160-as pályát már építése előtt megtorpedózták a velencei tavi polgármesterek. Nem is értem, miért kellett ragaszkodni a régi nyomvonalhoz, miért nem az M7-es mentén a tó északi oldalán épült 2 vágányú pálya (a déli oldalra egyvágányúra visszafejlesztett is elegendő lett volna.) Szabadbattyántól Siófokig szintén adná magát a lehetőség, az M7-es mellett, távol a vízparttól, és nem a löszfalba kellene a 2.vágány. (Siófok előtt a tabdi vonalon tudna becsatlakozni.)
Bizos hogy minden vonatnak el kell mennie Keszthelyig és Nagykanizsáig kétóránként? Régen Fonyódig, de Balatonszemesig, és Siófokig is jártak vonatok. Az utóbbi talán tényleg kevés, de a fonyódiak számát lehetne növelni a Kesztley-Kanizsai páros rovására. Nincs már ott annyi utas!

Tolatóvágányút 2013.09.10. 22:24:46

@Hajdú Intercity: A Velencei-tó partján a 120 vs 160 kevesebb, mint 2 perc többlet menetidőt jelent, hiszen a tóraton kívül lehet majd 160-nal menni - feltéve ha lesz rá alkalmas paripa is.

A kétóránkénti követés ritkításáról - nyáron még kevés is Keszthelyre a kétórás követés (délután az átlós miskolci hiányzott is), másrészt két órás követést ritkítani az már a teljes leépüléssel egyenlő - azt meg ugye nem akarjuk. Mert az ugyan igaz, hogy Kanizsa felé drasztikusan visszaesett az utasforgalom, de Szentgyörgy-kanizsa között vannak azért annyian, amennyit nem visz el egy 395-ös ;)

Tolatóvágányút 2013.09.10. 22:26:49

@Gabesz9: Nem csak a Szilik tehettek róla, de Traxx-al tarthatóbb lett volna a menetrend.

Az pedig, hogy a tizenx kocsival 10 perc késéssel ért be anno a púpos, még nem jelent semmit - ha volt elegendő menetidő hagyva, akkor persze, hogy ez sikerült. Bennem valahogy mégis az él, hogy nyaranta voltak szép késések a nyolcvanas években is.

Gabesz9 2013.09.11. 21:53:04

@Hajdú Intercity: A torpedó szerintem nem igazán sikerült. Sajnos ennek elrettentő példája Velencefürdő állomás és környéke. A régi, eredetileg 120-as pályán volt átjáró. Megszüntették. Most Velencefürdőnél gépkocsival nem lehet átkelni a vasúton. Gárdony, vagy Velence felé minimum 1-2 km-t kell kerülni. Az állomás egyik végén lévő felüljárót lebontották. Annak az utasnak, aki gyalog megy az állomásra Velence felől több száz métert kell pluszban gyalogolnia az aluljáróig. A felépített zajvédő fal borzalmasan néz ki, ráadásul, ha egy Halbis szerelvény megy el, semmit nem ér. Mindezekért cserébe a publikum kapott Velence és Velencefürdő között egy szuper aluljárót, természetesen akadálymentesítve(a gitáros emlékműnél) ahol a nyári szezon kellős közepén naponta kb 20 ember megy át a vasúton.

jack o'neill 2013.09.13. 15:47:13

Ha már déli part, akkor íme egy gondolat "csomag":
Régi gond a menetrend tartása, a járművek, a kínálat, a menetidő és erre most a pótjegy miatti áremelkedés.
Kérdés, mi lenne, ha a jelenlegi rendszert az északival vegyítenénk? Azaz:
Maradnának a kétóránkénti gyorsok ahogy most is. Viszont ezek SV és Siófok között nem állnának meg.
Siófokig (ahova azért az utasok egy igen jelentős hányada utazik, pedig lejárnának a Budapest - Érd alsó - SV személyvonatok FLIRT-jei (triplán).
Ezzel a dologgal a gyorsok menetideje csökkenne (kimaradnának a Siófok előtti állomások). A FLIRT-es vonatok meg egyrészt jobban tartják a menetidőt, másrészt az utasok számára is vonzóak lennének. Ráadásul úgyis jön A KúKi - Érd felső - SV gyorsított személy, szóval a Balcsira utazó többlet utasszám miatt kevésbé lennének kapacitás gondok a Siófokig lejáró FLIRT-es személyeken.
A bagoly vonatokhoz, a pán magyar átmérősökhöz nem nyúlnék.
Viszont. Úgysem tudnak mit kezdeni meló terén a Talent-ekkel. És, úgy néz ki a Bp - Győr vonatról is lekerülnek.
Nyáron le lehetne küldeni 2-3 egységet és azok, a gyorsokon felül járhatnának Siófok-Bszentgyörgy (vagy Fonyód) között kétóránként. Ezeket persze hangolni kéne a Siófokig lemenő FLIRT-es személyekhez. Így a pótjegykérdés letudva, illetve megoldható lenne, hogy a gyorsok még kevesebb helyen álljanak meg (még rövidebb menetidő) és a kimaradó állomásokra a Talentes személy eljutást nyújt. Persze, azt nem tudom, hogy a vonal keresztmetszetébe ez a Talent-es plusz befér-e?
Vélemény?
süti beállítások módosítása