Hova megy ez a vonat?

Az új vasúti menetrend tanulságai – ha vannak

2014. december 10. Szerző: Budapest, aut. ford.

Vasárnapig, a vasúton szokásos éves menetrendváltásig már csak néhányat kell aludnunk, és örömblog lévén abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az ezzel kapcsolatos száraz hírekről már nem kell beszámolnunk: megtették ezt nálunk gyorsabb, szakmaibb (és „szakmaibb”) oldalak. Mi inkább nem mohó kisgyerek módjára cincáltuk szét az új könyvet, hanem hagytunk magunknak egy kis időt, hátha a változásoknál mélyebb, talán érdekesebb tartalomra is bukkanhatunk. Ez szerencsére végképp szubjektív, ezért e bejegyzés alcíme nem

Miért lett ilyen a menetrend?

Hiszen nem ismerjük a választ, az „ilyen” ráadásul értékítéletet is tartalmaz, és (ahogy azt már korábban is írtuk,) ha hihetünk a közvéleménynek, minden menetrend csak rosszabb, mint a korábbi. Nem ez a lényeg. Mi most arról írunk, hogy

Mit akar a vasút ezzel a menetrenddel?

Ez a kérdés nem tartalmazza előre az ítéletet, viszont egy súlyos előfeltevéssel számol: azzal, hogy a vonatok közlekedésének valami célja van, térben és időben egyaránt. Van üzleti érdek, üzleti cél, ezek valahol, valamikor találkoznak a megrendelői elvárásokkal. Néhány nagyobb témát hoztunk, a hozzászólásokban persze folytathatjátok.

Avala, az Alföld teteje

Szerbeknek úgy kell a nappali bécsi vonat, mint egy falat kenyér. Dehogy akarnak ők Prágába járni, nincs ott semmi érdekes (nekik). Kocsijuk viszont nincs, érdekérvényesítő képességük se nagyon. Ha jön a START, hogy neki kocsija is van, meg Bécsig érő menetvonala is, akkor a ŽS, úgy sejtjük, szinte bármire hajlandó. Így indul el vasárnaptól az Avala, Közép-Európa egyik legfurcsább EuroCity vonata. Először is, elkerüli Budapest nagy pályaudvarait. Ez egyébként nem baj, bár Kőbánya-Kispestet a maga viszonyaival még magunk előtt is szégyelljük, mostantól még több nemzet a csodájára járhat. Kérdés, hogy ez az „átlós” megoldás csak egy évre szól-e, pontosabban az egy év múlva várhatóan jelentősen változó 1-es vonali struktúra illetve a Kökis tapasztalatok nem taszítják-e a Keletibe ezt a vonatot. Ebből a kérdésből következik egy újabb: ha most Kecskemét egy vékony szállal kapcsolódhatott Európához, vajon túlél-e egy évet ez a kis szál? Vagy ez a vonat „helyére kerül” a 150-esre? Jelent-e valamit, hogy Debrecen – Bécs kirándulójegy lesz decembertől, de Kecskemét – Bécs nem? Jelent-e bármit, hogy magyar viszonylatban közepes városokban – Cegléd, Kiskunfélegyháza – továbbra sincs nemzetközi jegykiadás?

dscf3304_s.jpg

Bécsbe nem jutnak el a jól ismert szürke kocsik, a START kisegíti a szerbeket

A vonatban a legfurcsább mégis a menetvonala, de ezért senkire se haragudjunk. Ha a hegyeshalmi időadatokat adottnak vesszük, akkor Kecskemét és Kiskunhalas között tényleg ki kellett ütni egy-egy interrégió vonatot. Így lett a semmiből, egy csapásra Jásszentlászló EC-keresztezési hely – elméletben, mert gyakorlatban Belgrád felől jó, ha Kiskunmajsára vagy Harkakötönyre odaér a Bécsbe tartó vonat. Ha ez a vonat túléli a kritikus egy évet, mi azért keresnénk neki valami kevésbé szerencsétlen menetvonalat. Kőbánya Kispestről páratlan óra 42-es indulás (Belgrád felé) illetve páros óra 15-ös érkezés egészen mást ad ki az Alföldön…

Hortobágy, az Alföld másik teteje

Ez már nevében is igazi hungarikum, ráadásul semmiféle „idegen” érdek nem fűződik a létezéséhez. A kocsikat viszont a baráti lengyel vasút adja, ez egyébként mindenkinek jó így (a START megspórol egy szerelvényt, a PKP IC kocsijai pedig nem állnak Bécsben munka nélkül). Debrecen is kapott egy vékonyka köldökzsinórt Európa felé, ebben mi több fantáziát látunk, már csak a szerencsésebb időfekvés, és a már említett bécsi kirándulójegy miatt is. Ha a MÁV-START üzleti célja az, hogy Budapesttől keletre fekvő városokból ő szállítsa el az Ausztriába igyekvőket, akkor első lépésnek ez a vonat kitűnő. Mint tudjuk, ez a vonat nem előzmény nélküli és a tervek szerint nem is az egyetlen: Észak-Erdélyt Béccsel összekötő vonatról is vannak tervek, ugyanezen üzleti cél mentén. Itt is kérdés, hogy jövőre marad-e az átlós megoldás, szerintünk nem.

Mikor nem megy a vonat?

Sokat elmond a rendszer öncélúságáról, hogy minden évben ki kell nyomtatni a könyv olyan oldalait is, melyek egyetlen napig sem lesznek hatályban. Józan ésszel nem belátható, mi szükség van a 30-as vonal adataira a vasárnaptól érvényes új könyvben, mikor  a nyári menetrend kezdetéig vágányzárral kell számolni.

Az esztergomi vonal menetrendjét taktikusan nem jelentették meg, szerzőink rosszindulatú része szerint azonban ennek nem a bölcs belátás az oka, hanem az, hogy fogalmuk sincs, mi lesz ezen a vonalon az építkezések befejezése után. Úgy tudjuk, lesznek még bonyodalmak, hiszen lesz egy ideiglenes bécsi úti átjáró, az ürömi lámpák magasságában egy épülő felüljáró, közben folyik a villamosítás esténként (és hétvégenként?).

dscf1155_s.jpg

Nem lesz ilyen idilli és menetrendszerű a déli part jövő nyáron...

Egész évben vágányzártól sújtott lesz a debreceni és a békéscsabai vonal is, de legalább a nyomtatott menetrend emlékeztet bennünket arra, hogy volt egyszer egy körIC. Az emlegetett vonat egyébként, úgy tudjuk, veszélyben van, a vasút leglassúbb felfogású része még mindig a Nyíregyháza – Miskolc közötti vonatokban látja az ellenséget, nem mintha javult volna a menetrendszerűség a szétvágásuk óta. A barnaköpenyes (azért barna, amiért az Eas-kocsi is…) társaság másik kis „sikere” az eleve jobb sorsa érdemes zalaegerszegi vonatok belassítása, spóroltak egy szerelvényt és nyertek a Zala Volánnak egy újabb jó évet a budapesti viszonylatán. Ha ez volt a cél…

Nincs ki a két kereke

Ha mi lennénk a közszolgáltatás megrendelője, akkor biztosan rákérdeznénk, a jelenlegi megrendelő nyílván észre sem vette, hogyan falták fel üzemeltetési szempontok a távolsági kerékpárszállítás nagy részét. Nincs német vezérlő az IC-kben se Pécsre, se Miskolcra, se Nyíregyházára, és a szegedi vonatok fejrovatából is hiányzik a megszokott piktogram.  A Dunától keletre gyorsvonatokon már nem is keressük a kerékpárszállító kocsikat, így összességében elmondható, hogy az előváros és a Balaton kivételével – annak ellenére, hogy azóta nem kevés pénzt elköltöttek és sajtótájékoztatót tartottak – a kerékpárszállítás ügye országosan ugyanott tart, mint 20 éve: aki bátor, vigye, aztán vagy elfér az első-utolsó kocsi előterében, vagy nem. Kérdés, komolyan gondolja-e a START a kerékpárszállítást. Ha nem, az is érvényes válasz, hiszen nem közszolgáltatásról van szó. Ezt a nemleges választ azonban ki kellene mondani, és kimondva éles lenne a kontraszt az elmúlt évek kétségtelenül kerékpáros-barát menetrendi, járműoldali és díjszabási fejlesztései után.

dscf2442_s.jpg

Pedig még a Balatonfenyvesi GV-re is készültek ilyen frankó kocsik...

Muszájmenetrend

Gazdag ország gazdag vasútja megengedheti magának – pontosabban megengedik neki, sőt, néha kényszerítik –, hogy teljesen értelmetlen vonatokkal is foglalkozzon. Minden szegmensből tudunk ilyet mutatni.

Nemzetköziben például a Serdika-munkanevű vonatról ordít, hogy csak a bolgárok és románok EU-pénzekből felhúzott új hídjára kellett valami. Hogy ebben a START miért partner, köztudottan szűkös éjszakai kocsiparkjából miért ad még hálókocsit is hozzá, nem tudjuk megfejteni. A közel 24 órás útra még vasutasok sem szívesen vállalkoznak (akkor már Burgasz, oda legalább tengert is raktak).

Hazai kirakatvonatnak pedig ott az összes két-három vonatpárt felvonultató megmentett mellékvonal teljes forgalma, amivel az állam azt üzeni az érintett településeknek, hogy az ő mobilitási igényük neki ennyire fontos, ráadásul újabban a haszontalan és lehetetlen időben közlekedő vonatok még olcsóbbak is.

Bolha ellen

Szomorú témát hagytunk a végére, pedig örülhetnénk, hiszen teljesen egyetértünk a szolgáltatókkal, a START-tal és a GYSEV-vel: ahogy a nem minőségi belföldi vonatokból végképp elbúcsúztak az első osztályú kocsik, immár a menetrend is azt a kevés vonatot jelöli, ahol megmaradtak. Ez azért szomorú, mert a magasabb kocsiosztály üzleti értelmének megtalálása még mindig nem sikerült, és az ország nagyobbik részén erről láthatóan le is mondtak. Annak mégis örülünk, hogy a probléma egy részét sikerült feldolgozni, és a meglévő kocsikat az összes utasnak elérhetővé tették. Ez az állítólagos kocsihiányon is enyhít, csak szólunk. És azért is szólunk, hogy a megmaradó kocsikhoz az IC-ken és a nemzetközi vonatokon mégiscsak kéne utasokat találni, és szerintünk ennek az útja nem a részbeni deklasszálás, hanem a szolgáltatási szint újragondolása (úgy értjük: emelése).

M2 + 50% = M3!

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a G43-ra keresztelt Kőbánya-Kispest – Székesfehérvár vonatok sikeresek-e. A START nem adja fel, most Kőbánya-Kispest – Tárnok személyvonatokkal is próbálkozik, ez a Dunán át félórás összeköttetést jelent, ami elővárosi utasoknak sem közömbös, átlós távolsági utasoknak viszont egészen új perspektívákat nyit meg. Akik eddigi életüket a Déli pályaudvar köré szervezték, most megtanulnak Kelenföldön átszállni, őket az intézkedés veszteseinek tekinthetjük. Azok se nyertesek egyébként, akik az említett kinyíló perspektívák dacára egyszer-kétszer-többször csúnya csatlakozásmulasztást szenvednek el Kőbánya-Kispesten, mely egyszerre szenved páratlan irányból az ideiglenes lassújelek okozta bosszantó 5-10 perces késésektől és csúcsra járatott vágányfoglaltság okozta technológiai bonyodalmaktól. Véleményünk szerint KöKi forgatagában a kunszentmiklósi inga az oda nem illő elem, de lassan írjuk, hogy mindenki értse: a Keletibe tenni őket le-he-tet-len…

dscf0835_s.jpg

G43 - bővül az irány a Tárnokig járó vonattal.

Láthatjuk, hogy mindaz, ami menetrendváltáskor történik, leleplezi a háttérben zajló folyamatokat. Egy-egy új vonat, egy változó időadat, egy megváltozott fejrovati jel hol lustaságról, hol lassú pusztulásról árulkodik, néha viszont reménykeltő tudatos tervezés, építkezés jelei látszanak. Ez utóbbiból szeretnénk még többet látni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr926969321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT22 2014.12.10. 10:53:29

"A vonatban a legfurcsább mégis a menetvonala, de ezért senkire se haragudjunk."

Ez a blog mindig is kritikus volt a menetrend hülyeségeivel szemben, de így elmentek a létező legnagyobb állatorvosi ló mellett? Láthatóan az egész NFM/KTI éves megfeszített munkája kellett hozzá hogy ekkora marhaságot ki lehessen izzadni.

"Ha a hegyeshalmi időadatokat adottnak vesszük, akkor Kecskemét és Kiskunhalas között tényleg ki kellett ütni egy-egy interrégió vonatot."

Miért is, talán nem kaptak szent vonatkilométert a minőségi távolsági kiemelten fontos belgrádi nemzetközi forgalomra? Rendben, fogadjuk el kényszermegoldásnak, hogy a nemzetközi vonat beáll személyvonatot játszani egy adott szakaszon.

De az Avala nem ezt csinálja, mert IC pót- és helyjeggyel vehető igénybe, tehát teljesen alkalmatlan a regionális forgalom kiszolgálására. Nem lesz pót- és helyjegymentesség, érezzék csak a Tajó-Harkakötöny utasok, hogy ez egy minőségi távolsági szolgáltatás, vegyenek csak helyjegyet.

A nemzetközi utasok kapnak értelmetlen megállásokat, a regionális utasok meg gyakorlatilag egy négyórás menetrendi lyukat, mert napi használatra teljesen alkalmatlan lesz a vonat.

De legalább szent vonatkilométer nem veszett kárba, és a "szolgáltatási színvonalnak megfelelő a díjszabás". Hogy senkinek sem jó, az másodlagos. A helyes megfejtésért pedig csak a 101-es mezőig kellett volna visszalapozni.

Budapest, aut. ford. 2014.12.10. 11:01:24

Megpróbáltuk kiszerkeszteni, hogy ir is legyen és EC is egy haladósabb menetvonalon, de Kecskemét - Városföld között minden mindennel összeakad, vagy pedig az interrégiók lekésik saját magukat Kiskunhalason mindkét irányban.

Az Avala versenyképességén már nem ront tovább az a 15 perc, ami a többletmegállásokból következik. A díjszabási problémában viszont igazad van.

wzotyo 2014.12.10. 13:50:11

A Keleti-, és Déli pályaudvar fordított ki-bejárását nem szeretnék végre orvosolni? Nem nagyon olvastam ezzel kapcsolatos fejlesztési terveket. Igazából azt sem értem, miért így lettek eredetileg kiépítve a bizberek?

Személyes kedvencem, a Miskolcról kelet felé 10km-re gyorsvonati pótjegy váltása a hugyos bhv-ra! Ez kb. minden második vonatra igaz.

szálkereszt_mozgató 2014.12.10. 14:34:06

@VT22:

nyomás közbeni változásban ott a megoldás a felárra...tessék olvasni is :)

VT22 2014.12.10. 14:57:19

@szálkereszt_mozgató:
Köszönöm, ezt nem láttam még. Mégiscsak megjött az illetékesek esze az utolsó pillanatban.

Az elvira még nem tud róla.

Budapest, aut. ford. 2014.12.10. 15:04:36

@szálkereszt_mozgató: Olvastuk, de a megoldás rossz: Kelebia - Kecskemét között kellett volna a felármentesség, ez így nudli.

VT22 2014.12.10. 15:40:37

@Budapest, aut. ford.: Pont ez van a nyomás közbeni változásban, nem?

lovet 2014.12.10. 18:38:42

Csak az én könyvemből hiányoznak a nemzetközi vonalak menetrendjei? Ez vicc...

Ellátott utas · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2014.12.10. 20:55:31

@lovet: A hiba nem az ön készülékében van. De nagy részük virtuálisan jövőre is meglesz:

www.mav-start.hu/utazas/nk_viszonylatok.php

jet set 2014.12.11. 00:47:22

Lesz Belgrád-Keleti vonat, Kelebiától Kunszentmiklósig megáll minden bokorban, de azért pótjegy kell rá. A váci zónázók ismét nem állnak meg majd alsón, hogy a jó édes anyjukat.

papamaci957 2014.12.11. 09:43:39

"Véleményünk szerint KöKi forgatagában a kunszentmiklósi inga az oda nem illő elem, de lassan írjuk, hogy mindenki értse: a Keletibe tenni őket le-he-tet-len…"

Mi lenne, ha a a kunszentmiklósi inga Ferencvárosban fordulna?
Ott az alig kihasznált 2. vágány, lenne 20 perc a fordulóra, és így egy szerelvényt is meg lehetne spórolni a vonalon. KöKi felé pedig jó csatlakozás lenne a G43.

Albu 2014.12.11. 11:47:53

A 34 sz. v. Csapon egy percet áll, aztán tízzel megy Munkácsig. : D elvira.mav-start.hu/elvira2015.dll/xslvzs/vt?v=1519&d=14.12.14&ed=548193C4

szálkereszt_mozgató 2014.12.19. 19:57:06

@jet set:

A váci témára egy rás megtalálható itt:

itf.hu/index.php/cikk/104-egy-jelentektelen-ugy

A "szakmaiság" miatt lehet nehezebben emészthető, de a lényeg józan paraszti ésszel azért felfogható remélhetőleg...:)

szálkereszt_mozgató 2014.12.19. 19:58:10

@papamaci957:
Hááát, azért a G43-on még nincsenek annyian mint a kunszentin a végállomása előtt, így azért ez nem biztos, hogy olyan szép megoldás lenne...:(

_Neville 2014.12.23. 16:50:28

@papamaci957: Sőt, minek megy be ennyire a városba? Ott van az a sok vágány Soroksáron, és csak 5 percet kell sétálni a HÉV-hez. (Még ha ki is esik, Kökin legalább a metró ott van, basszus... Amúgy meg a Keletiben lenne a helye!

Gabesz9 2014.12.25. 13:18:38

@_Neville: Szerintem is. Azon talán érdemes lenne elgondolkodni, hogy nem kéne minden IC és nemzetközi vonatot a Keletibe küldeni. A cseh, szlovák német vonatok járhatnának a Nyugatiba,mint annó, a Dunántúli IC-k a Délibe és akkor esetleg a az innen onnan érkező és nagyságrendileg több utast szállító elővárosi vonatok is beférnének a belvárosi állomásokra. Nem fordulnának vissza Rákosrettenetes alsón.

gbeatle 2015.01.08. 19:44:36

@wzotyo: A Délinél nem véletlenül van balos közlekedés: a tároló részről ne az érkező vonattal szemben kelljen kihúzni tolatáskor.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2016.02.01. 02:36:03

És mennyire igaza lett a cikkírónak! Az Aval egy évet élt meg...
süti beállítások módosítása