Hova megy ez a vonat?

Mitől borul a ravatal? - 6. rész: Átépítés

2013. szeptember 10. Szerző: Laptoptáskás Ügynök

Ebben a sorozatban volt már szó mindenféléről: stokkozás, foglaltság, tartalékidőhelytelenezésjárathossz egyaránt szóba kerültek, mint potenciális késésteremtő, vagy késésnövelő tényezők. Nem beszéltünk azonban eddig a legkézenfekvőbb dolgokról: amikor valamilyen természetes, vagy mesterséges esemény(ek) miatt eleve nem lehetséges a számolt és kiszerkesztett menetrendi struktúra betartása. Mit szokás ilyenkor csinálni, és mikor mondjuk azt, hogy inkább nem kellett volna...?

Dscf2851_kicsi.jpg

Egyéjszakás kaland, egy kitérőcsere. Másnap még lassújel, harmadnapra már el is felejthetjük.

Az előfordulás jellege

A természeti részéről (árvíz, földmozgás, bármilyen katasztrófa folytán permanensen megváltozott paraméterek - ez a szép latin eredetű szó jelenthet akár elpusztult vasúti pályát is) nincs értelme túl sokat beszélni: az esetek többségében erre számítani nemigen lehet, utólagos rendezése pedig a kár mértékétől, anyagi lehetőségektől, és a vasúton már szokásos kifejezéssel élve: "egyéb tényezőktől" függ.

Van viszont ugye a dolognak az a része, amikor emberi tervezés folytán avatkozunk be, azzal a nem titkolt céllal, hogy az infrastruktúra minőségét sok pénzből némileg javítsuk, vagy az évtizedekkel ezelőtti színvonalra visszatornásszuk. Ilyenkor hetekre, hónapokra (évekre?) előre lehet nagyjából tudni, hogy hol és mikortól, mekkora vasúti kapacitás fog kiesni a rendszerből (szándékosan nem írtam, hogy meddig...). Ezekre előre lehet készülni, módosított, vágányzári menetrendet kiadni, és az új helyzetre kitalálni a legkisebb idő-, komfort-, és pénzveszteséggel járó ideiglenes rendszert.

IMG_2005_Mezőfalva_vá.jpg

Egy klasszikus eset, amikor pécsi IC Dunaújváros felé terelődik, dízel előfogattal. Itt gépmenet spórolás okán a szükségesnél egy kicsit több géppel. (2009. szeptember)

A teljes kizárásból fakadó átépítések általában buszos pótlásokat igényelnek, ahol a busz-vonat és vonat-busz bevárások, a vasúti útvonal busszal kiszolgálásának megpróbáltatásai, meg a tarifális kezelés megérnének egy-egy misét, menetrend-szerkesztési szempontból viszont azok a legérdekesebb helyzetek, amikor kétvágányú fővonal, vagy sokvágányos állomás átépítését tervezik meg úgy, hogy a vasúti közlekedés végig fenntartható legyen, azaz a szükséges minimum mindenkor álljon rendelkezésre (például a nyílt vonalon egy vágány).

Hanem azért egy gondolat mégis: vajon azóta, hogy a 2-es vonalon nem csak a külső, hanem a teljes szakaszon buszpótlás van, jobb, vagy rosszabb lett a menetrendszerűség? Egy biztos: a kimutatott bevétel durván lecsökkent.


DSCF2742.JPG

Vágány sehol, keressük a buszt és a menetrendjét.

Üzemeltetés és forgalom

Békeidőben sem mindig egyszerű az utasok érdekeit az üzemi lehetőségekkel egyeztetni (és akkor jóindulattal ne beszéljünk most az öncélú, irreális üzemviteli igényekről, pláne vágányzár idején)! Nézzük melyek ezek, amelyekre egy módosított menetrendben figyelemmel kell lenni:

  • utasvédelem: Egy régi típusú keskenyperonos állomás átszabása szélesperonossá (ahol az utasvédelmi szükségletek hatványozottan csökkenni fognak) szinte az egész geometria átalakításával szokott együtt járni. Olyan fővonali állomásokon, ahol egyébként is sűrű a forgalom, még nehezebb az utasvédelmi követelményeknek eleget tenni, ha a vágányok fele épp nem használható.
  • tolatások: A váci átépítés már a nyakunkon, de a székesfehérvárit is évek óta alig várjuk. Utóbbira a végállomásoztatás mellett (amit Vácon egyelőre úgy tűnik, hogy ügyesen kigyomláltak) a gépcserék is jellemzőek. A - főleg nyáron - sűrű forgalom mellett egy átépítés közepette aligha lesz hely a gépekkel tolatni. Lehet, hogy az lesz az üdvözítő, ha minden dízel is elmegy a Déliig?
  • a kritikus szakasz lassúsága: Az átépítéssel terhelt helyek jellemzően ilyenek: ez lehet vagy egy félig használható váltókörzet, vagy például egy nyíltvonali egyvágányú rész. Az ilyen helyeken kimondottan fontos lenne haladni, ugyanakkor pont ezek a helyek a legnagyobb "aknaképzők" az egészben, ugyanis pont itt vannak többnyire a munkavédelmi, vagy újszerűség (azaz nem bejáratott, stabilizált pályatest) okozta lassújelek.

Látjuk tehát, hogy mi egy átépítés fő bája: sokszor épp ott nem lehet sietni, ahol a legjobban kéne, és erre sokszor vágányzári menetrendekkel sem nagyon lehet kalkulálni.

DSCF7903.JPG

Ha ilyet látunk a vonatablakból, már temetjük is a menetrend szerinti érkezést. Biztos, hogy így kell lennie?

Megoldási lehetőségek

A pályaépítés negatív hatásainak csökkentésére több módszer létezik, nézzük a jelentősebbeket:

  • időtologatás, "lazítás": Addig növeljük a menetidőket egy nagyobb, érintett szakaszon, amíg ki nem alakul annyi menetrendi tartalék, ami képes az ideiglenes üzemből fakadó, hol itt, hol ott felbukkanó többletidő-igényt kezelni, és a vonat a szakasz végén így is a "talpára esik", azaz pontossá válik. Ez a kedvenc módszer, de ahhoz, hogy működjön, sokszor szükséges az, hogy a pálya annyira le legyen amortizálódva, hogy az építkezési lassújelektől ne váljon lassabbá, viszont utána gyorsuljon, ahol már elkészült. Így onnantól kezdve a régi menetidő elegendő lesz, elég csupán a belső időigények alapján a lehetséges helyeken időt megtakarítani, és az átépítéses szakaszokon ezeket a tartalékokat "felélni".
  • kevesebb fajta járat: Annak érdekében, hogy a sok vonattól a kisebb kapacitás ne boruljon be, lehetséges döntés a lassabb vonatokat megtartani, vagy ha a távolsági vonat még messzire megy, akkor vele személyvonatot pótoltatni. Ennek akkor van értelme, ha a távolabbi, egyvágányú szakaszokon kialakítható nekik másik értelmes menetrendi fekvés. Ha nem, akkor nemigen alkalmazzák, alapvetően így volt ez a Tárnok-Székesfehérvár felújítás során is: egy-egy alkalom kivételével a gyorsvonatok végig gyorsvonatok maradtak. Ezzel szemben a 100-as vonalon időről-időre belassul minden második IC, hogy a vágányzárban lemondott személyvonatokat pótolja. Ez utóbbi példa azért is érdemel egy külön posztot, mert a különböző díjszabási tulajdonságú vonatok okozta kavarodás kezelésére egy-egy ilyen esetben több eszköz is létezik, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.
  • technológia egyszerűsítése: Vác felújítása lesz a tipikus példája, amely lényegében megszűnik végállomás lenni erre az időszakra, így az álló szerelvények nem foglalnak helyet fölöslegesen, tehát elvben gyorsabb munkára van lehetőség.

IMG_4630_Biatorbágy_vá.jpg

Biatorbágy: amikor kísért a múlt. A felvételi épület évtizedek óta változatlan és nemrég még Bhv-ban is utazhattunk az "egyesen". Mivel a Flirt-ek csatlási nehézséggel vannak megáldva (Scharfenberg-kupplung), előkerül mindenféle hagyományos vagon... Meg a felsővezetéki munkák miatt kitolásra is szükség van... (2011. április)

Itt persze legyinthetnénk, hogy ugyan már, az ütemes menetrend és a pók első magyarországi alkalmazási helyéről ilyet hogy lehet írni, hiszen ha minden szerelvény 15-20 percben fordul, akkor az alig van útban, stb. Pedig nem így van, akár 10 percben, akár 3 órában fordul egy szerelvény, annak szüksége lesz egy olyan vágányra, amelyet akkor éppen nem használnak átmenő célokra. Ha nem ott fordul, akkor nincs az a plusz vágányigény.

  • modern járműpark okozta problémák: Mondhatnánk találóan, hogy főleg akkor van feszültség, ha nincs. A legtöbb építkezésnél szükség van időről-időre feszültségmentesítésre. Ezzel annyi gond van, hogy a modern villamos motorvonatok (Flirt, Talent) segélycsatlása nem egyszerű játék, lényegében a fél elejét le kell bontani ahhoz, hogy előkerüljön ehhez egy megfelelő alkalmatosság. Nem is véletlen, hogy a felújításos szakaszokon időről időre megjelennek a hagyományos mozdonyos ingák, vagy váratlan átszállások (pl. Budaörs, Kelenföld miatt).

DSCF3503.JPG

Vác, ahogy már nem láthatjuk: mostanában itt lesz a legtöbb olyan élmény, ami e poszt témája.

 

Morál

Nem egy kedves része a témakörnek, de nem bírok elmenni mellette. Többféle tartamú és hosszúságú vágányzárat megélve az a szomorú tapasztalatom van, hogy a vasutasok többsége úgy gondolkodik, hogy ha átépítés, vagy vágányzár van (de sokszor elsüthető műszaki problémával is), akkor fölösleges jól dolgozni, hiszen minden szöszmötölést, bénázást, döntéshalogatást, késlekedve intézkedést, egyszóval: nemtörődömséget (és az ebből fakadó késéseket) rá lehet fogni arra, hogy vágányzár van, kisiklott, feszültségmentes, leszakadt, átépítik, időjárás stb. Vagyis, amikor a leginkább szükség lenne arra, hogy sokan a biztonságos határon belül a lehető leggyorsabban és legösszeszedettebben tegyék a dolgukat, akkor - tisztelet a kivételnek - ennek sokszor nyoma sem tapasztalható. Eluralkodik az "ennek már mindegy", "itt ma már úgyse lesz menetrend" és ehhez hasonló gondolkodásmód, az utasoknak további károkat okozva. Sajnos, látva a vasút jelenlegi szervezetét, ezen a hozzáálláson változtatni egyelőre kevés az esély.

IMG_4235_Vecsés_felüljáró.jpg

Vecsés: terelt Avala 2011-ben. Évente visszatérően több hétvégén van teljes kizárásos vágányzár, amikor a 150-es vonali nemzetközi vonatok részben buszos pótlással, részben terelve (nemzetközi stokk) közlekednek. Csak kérdezem: ezeknek a teljes kizárásos vacakolásoknak mi a hatása, ha nyáron elsőként ez a vonal adja meg magát a hőségben?

A bejegyzés trackback címe:

https://hovamegyavonat.blog.hu/api/trackback/id/tr705503562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Z. 2013.09.10. 11:50:47

Ismét kiváló darab a sorozatban köszönjük!

A morált én sem bírom szó nélkül hagyni, mivel a 100a átépítését "első sorból" néztem (=szívtam) végig annak idején. Nagyon sok szolgálattevő tényleg villámkézzel igyekezett, ám mindig volt a vonalon egy állomás, ahol töketlenkedés és ráérős nagyvonalúság volt. Ezért is érdemes lenne annak utánajárni, hogy léteznek-e a pályavasútnál mérőszámok és ösztönzők (pénzbeli vagy bármi egyéb) arra, hogy egy adott dolgozó teljesítményét mérjék.

Gondolom bilibe lóg a kezem ennek felemlegetésével, de manapság bárki tud rakni az otthoni gépére egy Train Dispatcher-t vagy indítani egy Stellwerksim-et. Vajon a forgalmászok kapnak ilyen "száraz tréninget" akár időszakos oktatások keretében is? Esetleg az adott körzet vágányzári menetrendjét van alkalmuk szimulátoron előre megismerni? És így tovább... hol állunk vajon ebben a műfajban?

1116001 2013.09.10. 18:30:40

@Dr. Z.:
A BGOK-n jó pár éve volt egy ilyen szimulátor "részleg", ahol gyerekként (több mint 10-12éve) randalírozhattunk:)
Azóta nem tudom ez a számítógépes szekció megvan-e még.
Siemens Haske, D70es (igaz ehhez hiányzik a szoftver) van eredeti kezelőszervekkel.

Dr. Z. 2013.09.10. 18:50:36

@1116001: Köszi az infot! Elsősorban CTC-jellegű szimulációra gondolok, de nyilván itt az is közbeszól, hogy nálunk a CTC azaz KÖFI nem terjedt el kellően, így a forgalmi szolgálattevők számára sem kézenfekvő a nagyobb egységekben gondolkodás oktatása. Pedig szerintem lenne fantázia abban, ha az egyes állomásokat irányító forgalmászok az adott menetrendet előzőleg szimulált körülmények között, akár a vonal egy hosszabb szakaszára vonatkozóan gyakorolhatnának. De ez nyilván kicsit utópia is, amíg a KÖFI nem nyer teret itthon.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.10. 19:48:55

2-es vonalhoz:

A menetrendszerűség nem tudom, hogyan alakult, mióta teljes vonalas pótlás van, de a vonatpótló feszt jön szembe. Még vasárnap sem tudok úgy megtenni a tízesen tíz kilométert, hogy ne találkoznék vonatpótlóval. Lehet, hogy ez csak így jött ki immár a sokadik hétvégén, de lehet, valamivel gyakrabban járatja a MÁV a pótlót. Nem tudom.

A bevételi oldala:
A feles (Pvv-Egom) pótlás idejében többszőr (Igaz, akkor sem naponta, de idén kb. 10-12 alkalommal) utaztam vonattal, pótlóra történő átszállással.

A pótlóbuszon sosem kérte senki a jegyeket!

És ezt olyanok is mondják/mondták, akik napi szinten utaznak.

.

.

Évekkel ezelőtt, míg volt Bahn TV, láttam egy riportot a menetrendkészítő emberről (De az is lehet, valamelyik ICE-ről származó újságban olvastam, nem emlékszem már).

A lényeg: a menetrend készítésekor figyelembe veszik az átépítéseket. Tehát már a december valahanyadikán kihirdetett menetrendben tudják, hogy jövő év október negyvenkettedikén elkezdődik egy átépítés Bambarecsekfalva felső és Recsekbamba között.

Visszautalva a kettesre: A tényleges építés előtt már nagyjából hat éve lehetett sejteni, hogy valami lesz. A kezdés előtt két évvel már tudtuk, hogy lesz rá pénz. Egyszer csak szóltak, hogy "jövő héttől" (ténylegesen előbb) buszos pótlás lesz.

A 30a pedig tudtommal késésben van az ütemtervhez képest.

.

Az átépítés szervezése, az, amiben szerintem nagyon le vagyunk maradva bezzegvasutaktól, de ez már nem tisztán vasúti kérdés.

Bezzegausztriában van egy rádióadó, a Hitradio Ö3. A UPC rádiócsatorna választékában lehet őket hallgatni. A képen ilyenkor X időnként a közlekedési hírek lemennek teletext jelleggel is, nemcsak élő szóban. Egy csomóponti átépítésnél hetekkel előre meg tudják mondani, mikor hány sávot és melyik irányban zárnak le, valamint a munkavégzés végét az esetek zömében előre meg tudják mondani, nem azt, melyik nap ér véget, hanem még azt is, hány órakor.

Persze ott is van elkúrás rengeteg helyen, mind az út, mind a vasútépítésekben, de elgondolkoztató, hogy nálunk nem készül el szinte semmi sem határidőre, lásd legutóbb Bátaszéknél kellett meghosszabbítani a vágányzárat.

Thomas a laprugós · http://hovamegyavonat.blog.hu 2013.09.11. 06:34:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Nem változott a gyakoriság, de a VB sűrített, most ők viszik az utasok többségét. A vonatpótlóval a tavasszal és a nyáron én esetileg jártam, de általában nem csúcsidőben: akkor jól lehetett hozzájuk tervezni, mindig időben jöttek.

Pár napja még a Student Agency-től levetett távolsági busz is jutott a pótlóra. :-))

Adani 2013.09.11. 09:12:37

@Thomas a laprugós:

Egy vonatot több busszal kell pótolni, ezért járnak sűrűbben a buszok. Piliscsabáig már kész a pálya, de valamiért nem akarják megnyitni a vasutat, inkább a teljes szakaszon pótlóznak. Vörösvár és Csaba között megy a munka, Piliscsabáig lehetne vonatozni, valamiért mégsem teszik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.11. 09:24:31

@Thomas a laprugós:

A 2855-t átfutva nem látok sűrítést.

@Adani: Jelenleg nem tud az autóbusz megfordulni Csaba állomáson, így nem tudnak az utasok átszállni. Tíz napja legalább is ez volt még a helyzet, akkor fent voltam személyesen nézelődni kicsit.

Laptoptáskás Ügynök 2013.09.11. 09:30:42

@Adani: Tudtommal azért nem teszik, mert a Desirókat Fehérvárról kéne hozzá kilökni, amivel három probléma van:

1. Oda is csak aludni járnának, a karbantartóhely Istvántelek, Máv-Méhészet (ez önmagában is probléma, lásd nyári menetrend borulásai döglés miatt...)
2. A 4-es és 5-ös vonalakon ezáltal jóformán több lenne a szerelvénymenet, mint a meghirdetett, amit nem győznénk például mi is az év vicce kategóriában megversenyeztetni :)

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A buszok csabai fordítása elvileg átlapolással kivédhető, Dorogon vagy Leányváron biztosan megoldható, igaz, akkor meg már nem sok értelme van annak, hogy nem megy el Esztergomig...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.11. 09:34:43

@Laptoptáskás Ügynök: Másrészt te felszállnál egy olyan buszra, ami Csabán felmegy az állomásra, onnan tíz percen belül tovább megy a vonat, ahonnan meg még jó eséllyel hazagyalogolnod is többet kell?

Laptoptáskás Ügynök 2013.09.11. 09:41:25

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Jó kérdés. Tény, hogy több helyen kisebb-nagyobb rendszerességgel ez megtörténik. Valószínűleg most azért sem lenne érdemes ilyesmi, mert a nagy rezsifuttatás, meg a relatíve rövid szakasz (21km) miatt a vonatozás sok utas esetén se lenne olcsóbb (költségek szempontjából). Racionális igény lehet, hogy, mivel villamosítanak is, a forgalom újbóli felvétele majd villannyal történjen, de meddig kell vajon arra várni, készen lesz-e időben?

szálkereszt_mozgató 2013.09.11. 13:21:42

@Dr. Z.:

Hát az álláshelyzetünk valahol még a végtelenben van...:(

Az elektronikus bizbereknél készülnek előre "szimulátorok", ahol a berendezések kezelését gyakorolják az üzembehelyezés előtt. Itt az oktató tud beadni hibákat, melyek alapján a végrehajtók elvben meg tudják jegyezni, hogy milyen üzenetre mit kell cselekedni, hogy ne csak az idő múljon egy esetleges zavarnál.
Ugyanakkor vasutunk szent 'Zutasítása mindent megtesz annak érdekében, hogy amikor zavarhelyzet van, a lehető leglassabban lehessen intézkedni, közlekedni, s erre még a hatályos jogszabályok is rátesznek jópár lapáttal.

A vágányzári menetrendek a végrehajtó szolgálathoz jobb esetben már a vágányzár előtt 1 héttel ismertek, rosszabb esetben csak kb. 2 nappal, ami lehet akár egy hétvége is. De a többnyire négyes túrban járóknak a napi munkavégzés során egy-egy forgalmasabb szakaszon sem feltétlenül van idejük arra, hogy a csak szolgálati menetrend formájában (menetrendábra nem kerül kiadásra, s elektronikusan sem férnek hozzá az állomásokon) megkapott menetrendekből összerakjanak valamit (a hirdetményeket is csak ezek alapján készítik, a vágányzárak során az állomások technológiáit szintén).
Szóval az a rendszer, ami Európa civilizáltabb felén működik, a hazaitól még igencsak távol áll, s ennek oka a karbantartási és átépítési munkálatok előre nem tervezhetősége, amely már e hozzászólásnál jóval messzebbre visz...:(

Adani 2013.09.11. 16:28:25

@Laptoptáskás Ügynök:

Van ilyen pletyka is ,hogy majd egyben adják át a teljes vonalat villamosítás után. De ugye most nem húznak drótot csak az oszlopokat rakják le. Ha már kész lesz Vörösvárig a pálya akkor már érdemes lesz megnyitni a vasutat, elvégre a 10-es út most is nagyon leterhelt a vonatpótlók miatt az még ok, hogy Piliscsabától nem éri meg, vannak érvek a teljes vonatpótlózás mellett is, nem is kevés, de Vörösvártól ezek már nem játszanak.

@szálkereszt_mozgató:

Nagy baj az, hogy a Start csak a leközlekedett vonatok után kap támogatást, ezért még nagy borulásnál is az a fő elv, hogy minden vonatot végigkínlódni, akkor is mikor célszerű lenne lemondani több vonatot, így hamarabb helyreállhat a rend. Pl. mikor a belső szakaszon van valami baj, pl. kiesik a térközbiztosítás Köki-Nyugati között, akkor jobb lenne lemondani az elővárosi vonatokat ill. Kökin fordítani és megállítani mindenhol pár továbbengedett IC-t, ill. azt reklámozni, hogy, aki teheti inkább metróval menjen. Nem pedig 15-el csoszogva végigszenvedtetni a szűk keresztmetszeten minden vonatot. Meg ugye ha a 301 percenként járó kirohanós már késett 30 percet vagy már közel van hozzá (25 perc) akkor inkább lemondani és max. megerősíteni még pár kocsival a következőt vagy hozzácsapni még egy motorkocsit szóló Flirt helyett dupla Flirt pl.

Szegeden már volt példa arra, hogy megadta magát induláskor az Uzsgyi egy óra alatt viszont sikerült megszerelni, a következő vonat indult, 3 perc után meg ráindították a késettet a többi forgalmista legnagyobb örömére. Váratni még 3 percet a következőt és összekapcsolni őket? Ugyan, az túl egyszerű lenne és nem illene a MÁV-os visszük a gömböt és gurítjuk a kockát féle logikához.

Dr. Z. 2013.09.11. 21:42:09

@szálkereszt_mozgató: Érdekes dolgokat írsz... nyilván láttam már én is eleget ahhoz, hogy különösebb illúzióim legyenek, de azért egy komolyabb vágányzár rendes előkészítése és adott esetben gyakoroltatása szerintem nem "úri huncutság". A hatályos jogszabályokról pedig annyit, hogy egy szakemberrel beszélgetve olyan esetről is hallottam, amikor egy adott szabályt a MÁV módosítana, de az NKH nem érzi magát kompetensnek az ügyben, az NFM passzolja vissza a kérdést, és újra meg újra elakad az egyébként előremutató változás kierőltetése.

(Májusban élesben volt alkalmam az ÖBB Infra forgalomirányítását megfigyeleni az Amstetten állomás kezdőpontja környékén zajló vágányzár körül. Hazai szemmel az elég meredek, amikor 2 IC közé a 4 perces lyukba betömnek még egy tehervonatot, de működik, sőt... a vezéreknek folyamatosan adja az infot az irányítás, és pontosan megmondják előre, hogy hol kell hajtani és hol vegyék lazábbra az időzítéshez. Más dimenziók.)

Dr. Z. 2013.09.11. 21:48:07

@Adani: Igen, ez a "leerőltetjük ha beledöglünk is" annyira jellegzetes dili. :) Ez megint arról szól, hogy primitív az ösztönzési rendszer, mert előnyben lehetne részesíteni pl. a ténylegesen leközlekedett vonatok menetrendszerűségét egy ilyen esetben. A konkrét szegedi példa erre jó is, mert a 3' időközzel az egyvágányos pályára kidobott vonatok törvényszerűen verik majd egymást és/vagy a szembejövőket.

Csak ehhez az egészhez az kellene, hogy mindennek, beleértve a teljesítmény-mérési és ösztönzési rendszert, gazdája legyen. Ez viszont utópia akkor, amikor az MFB és GPS-alapú vonatkövetés korában kézi, mintavételes úton történő menetrendszerűség-mérési módszertant ecsetel két oldalon át a Közszolgáltatási Szerződés. Mondanám, hogy nemzetközi példák, de mi ugye mindent jobban tudunk, a németek pl. köztudottan nem értenek a vasúthoz. Meg a britek sem, akik szemrebbenés nélkül mondják le a vonatokat, ha úgy könnyebb rendet rakni a kupiban.

VT22 2013.09.11. 22:12:21

Igazából a cikkekben felsorolt okok mellett a menetrend borulásának van egy szervezeti oka is. Nincs egy olyan operatív forgalomirányítás, ami a menertrend szétesésekor ténylegesen kézbe venné a dolgokat, és minden eszközt megkapna a korrigálásra. Értve ezalatt:
- vonatok lemondását (adott szakaszra vagy teljes útvonalra)
- mentesítő vonatok indítását (pl. 5-ös vonal idén márciusban)
- vonatok terelését

Jelenleg még mindig jobb a 90-180 perces késésekkel közlekedtetni mindent, mint a problémát kezelni vállalva az egyéni felelősséget. Senkinek nincs motivációja komolyabban belenyúlni a rendszerbe, mert a következményeket ő viseli ha rosszul sül el, ha enyhít a helyzeten azért meg nem jár jutalom nyalóka, a 30 perc késést is ugyanúgy rá lehet fogni a hibás biztberre mint a 120-at.

Pedig mondhatná a MÁV-Start:
Vegyük az évi N legrosszabb napot, amikor X perc volt az összes vonatkésés naponta. Ezt a következő évben 0,6 X-re szeretnénk csökkenteni, ezért amennyiben 0,2 X küszöbértéket meghaladja az összes késés, operatív irányítás lép életbe a fent felsorolt eszközökkel. De nekik osztogatni fogunk bőven nyalókát a nap végén, ha 0,6X alatt maradnak.

jack o'neill 2013.09.13. 15:52:47

A modern motorvonatokkal való csatlás problémákhoz:
Nem lenne egyszerű szerválni két segélyvonót, azt ráapplikálni egy gépre (Szergej, Dácsia, BoBo, stb) és mikor szükség van rá, akkor a gond megoldva.
süti beállítások módosítása